Večstanovanjske stavbe: Naj podstrešje ostane prazno ali naj se proda in uredi v bivalno mansardo?

J. M.
29.12.2022 03:00

Z denarjem od odprodaje praznega podstrešja lahko v večstanovanjskem objektu poskrbimo za energetsko sanacijo stavbe in tako za višjo kakovost bivanja vseh stanovalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velux

V starejših večstanovanjskih stavbah narašča delež starejših, finančno šibkih prebivalcev, hkrati pa nastajajo dodatni stroški zaradi potrebe po posodobitvi stavb. Vedno pogosteje se stanovalci odločajo, da neizkoriščeno podstreho prodajo za izgradnjo mansarde, izkupiček pa namenijo sanaciji stavbe, vgradnji dvigal ali obnovi toplotnega ovoja stavbe in ogrevalnega sistema, kar je zelo smiselno in dobrodošlo.

Shutterstock

Če se izkupiček od prodaje podstrehe investira v energetsko sanacijo stavbe in če kupci podstrešja izdelajo bivalno mansardo, se precej izboljša gradbeno stanje stavbe, mlajši novi prebivalci pa lahko pozitivno vplivajo na socialno strukturo prebivalstva stavbe.

Prednosti prenove pred novogradnjo

Primerna stavba izboljša življenje prebivalcev v vseh fazah bivanja, v vseh starostnih obdobjih. Zato mora biti zgrajena ali prenovljena tako, da omogoča kakovostno bivanje, zadovoljuje potrebe stanovalcev, omogoča rabo dnevne svetlobe in ugodno bivanje ob minimalni rabi energije.

Pri izbiri med prenovo ali novogradnjo dajmo prednost prenovi, če je ta možna in ekonomična. Preveč je namreč praznih in zapuščenih stavb, na katere so celo lastniki pozabili in propadajo.

Velux

Zapravljanje energije za ogrevanje stavb je nepotrebno, saj znamo in zmoremo zgraditi stavbe, ki ne potrebujejo ogrevanja ali pa ga potrebujejo le zelo malo, pa kljub temu zagotavljajo bivalno udobje. Od leta 2020 je dovoljeno graditi samo skoraj ničenergijske hiše. Tudi lastniki energijsko potratnih stavb vse intenzivneje stopajo na pot energijske prenove. Prenova ima precej prednosti pred novogradnjo. Obstoječa stavba že zaseda določen prostor. Če je stavba na pravi lokaciji, trdna in varna, vendar je energijsko potratna in ne nudi udobnega in zdravega bivalnega okolja, jo je treba celovito prenoviti.

Shutterstock

Energetski pregled in plan prenove

Osnova energijsko učinkovite stavbe je ustrezna velikost, oblika in orientacija stavbe, razpored in toplotna hierarhija prostorov, primerna zunanja toplotna zaščita brez toplotnih mostov, tesnost ovoja stavbe, energijsko učinkovita zasteklitev, ogrevanje in prezračevanje z vračanjem energije, sistemi inteligentnih stavb, raba obnovljivih virov ... Pred pričetkom pripravi skrben investitor energetski pregled stavbe in plan celovite prenove tako, da bo potrebno manj energije za ogrevanje in pripravo sanitarne vode, hkrati pa se bodo izboljšali bivalni pogoji.

Velux
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta