(VRTNI KOLEDAR) Priprava na novo vrtno sezono se že začenja

06.02.2024 05:00

Preden se lotimo prekopavanja in gnojenja vrta, se začne delo v rastlinjakih, toplih gredah in na svetlih okenskih policah. Od sredine meseca namreč v zabojčke, napolnjene s svežim substratom, že sejemo zgodnjo zelenjavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Če bo vreme dalje ugodno, bodo od sredine februarja aktualne tople grede. Vanje februarja sejemo čebulo. Konec februarja sejemo tudi solato, rukolo, redkvico, kolerabico, cvetačo, brokoli in zgodnje zelje.

Solato najprej sejemo v multiplošče in jo imejmo do kalitve na temperaturi 20 °C, lahko kar v hiši ali stanovanju. Ko vzniknejo kalčki, solato prestavimo v toplo gredo, da se sadike ne izdolžijo. Samo na tak način namreč vzgojimo kakovostne sadike solate. Če nam ostane še kaj prostora, lahko v toplo gredo sejemo tudi rukolo in redkvico, ker kalijo že pri 5 °C.

Mlade rastline morajo biti ob hladnih nočeh zaščitene - pod steklom jih pokrijmo z vrtno pokrivalko. Ob hujšem mrazu na steklo položimo še karton in mehurčasto folijo. Čez dan večkrat prezračimo toplo gredo, da se mlade sadike ob sončnem dnevu ne posmodijo.

Profimedia

Pregled vrtnih tal še pred sezono

Preden se lotimo prekopavanja in gnojenja vrta, mora biti zemlja dovolj suha, kajti mokra tla bi z obdelovanjem samo dodatno zbili. Lahko pa v februarju damo zemljo v analizo, še zlasti, če smo opazili, da so v lanskem letu rastline na vrtu slabše rasle kot sicer. Vzorce zemlje si lahko priskrbimo tako, da z lopato na različnih mestih v vrtu, kamor bomo spomladi sejali in sadili vrtnine, izkopljemo jame z navpičnimi robovi in z robov vsake postrgamo zemljo od vrha do globine približno 20 centimetrov. Vzorce prsti je treba sproti dajati v vedro, nakar vso prst dobro premešamo in pripravimo pol kilograma do kilogram delovnega vzorca, ki ga bodo analizirali v laboratoriju kmetijskega zavoda. Delovni vzorec shranimo v papirnato vrečko ali škatlo ter ga čim prej odnesemo na testiranje na kmetijski zavod, kjer po dostopnih cenah opravijo kemijsko analizo tal in nam nato svetujejo, kako izboljšati kakovost prsti.

Shutterstock

Presajanje čebulnic in setev cvetlic

Februarja se začenjajo prebujati zgodaj cvetoče čebulnice: najprej pokukajo na plan zvončki, nekoliko kasneje jim sledijo krokusi, narcise, hijacinte. Pravzaprav je cvetoče čebulnice najlaže presajati po vrtu, ko zacvetijo, saj jih takrat vidimo. Tako lahko poskrbimo za rastlinski podmladek, saj se nekatere čebulnice na vrtovih z leti močno razrastejo in jim ob gneči sorodnic zmanjka prostora za bujnost. Zato tiste rastline, ki slabše cvetijo, izkopljemo in jih z rokami previdno razdelimo ter posamezne cvetoče skupine takoj presadimo na nova rastišča, da se koreninski sistem ne posuši.

Konec februarja je primeren tudi za setev nekaterih poletnih cvetlic, ki dalj časa kalijo, kot denimo poletne astre, zajčki, cinije in okrasni tobak. Semena posejemo v zabojčke in jih postavimo na okensko polico. Tudi semena palm, banan in strelicij potrebujejo dolgo časa in veliko toplote, preden vzklijejo, zato jih lahko že posadimo v lončke.

Tulipani in skoraj vse druge spomladanske čebulnice za rast potrebujejo odcedno zemljo. Zastajanje vode je njihov največji sovražnik in lahko povzroči gnitje. Zato je koristno tako na vrtu kot zemlji v lončku primešati nekaj mivke za boljšo drenažo.
Floradania


Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta