Z bazenom na domačem vrtu ne boste pogrešali počitnic ob morju

02.07.2024 05:00

Sodobni bazeni so cenovno dostopnejši, kot si mislite.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Bazen na domačem vrtu je lahko zlasti za družine z otroki zanimiva alternativa počitnicam na morju. Investicija je v začetku sicer precejšnja, toda v naslednjih letih prinese precej koristi: po eni strani se izognemo stresu, gneči in zastojem na avtocesti, po drugi strani pa odpadejo vsakoletni stroški za namestitev, prehrano in prevoz na dopustu. Bazen lahko vsa družina v toplejšem delu leta uporablja vsak dan, ne le med šolskimi počitnicami, ko so hotelski aranžmaji najdražji.

Poleg tega osvežitev na domačem vrtu zahteva precej manj truda in stroškov, kot si marsikdo misli. Izbiramo lahko med:

• predizdelanimi vgradnimi bazeni iz poliestra, ki so primerni za takojšnjo vgradnjo, saj je gradbeni poseg zelo preprost in hiter. Bazen postavijo na vnaprej pripravljeno betonsko ploščo z odtočnim sifonom, ga zasujejo z mešanico peska in cementa in po treh ali štirih dneh je bazen že pripravljen za uporabo.

• montažnimi bazeni, bodisi vgradnimi bodisi prosto stoječimi. V nasprotju z bazeni z napihljivim robom so vgradni bazeni veliko bolj stabilni, glede na premer pa omogočajo tudi večjo globino in imajo daljšo življenjsko dobo.

In če imate pomisleke, kakšen vpliv imata postavitev in uporaba bazena na okolje, naj vas pomirimo. Poraba vode in energije sta pri sodobnih bazenih zmanjšani na minimum. Če so pokriti, se v vodi počasneje nabira umazanija in je ni treba tako pogosto menjavati. Sezono lahko podaljšamo tako, da vodo ogrevamo s toplotno črpalko ali na sončno energijo in s tem še manj obremenjujemo okolje in denarnico. Učinkovitost in čistočo vodo pa izboljšamo s pametnim upravljanjem. In ne nazadnje: bazen je dobro pokriti tudi za večjo varnost otrok in domačih živali, da slučajno po nesreči ne padejo v vodo.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta