Zanesljva in varna kritina: Kakovost in usposobljen krovec sta recept za uspeh

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
11.05.2022 02:00

Nepredvidljive vremenske razmere terjajo od nas tehten premislek o tem, kakšno strešno kritino izbrati, da bo trajala dlje, predvsem pa bo zagotavljala varnost stanovalcem tudi v najtežjih vremenskih razmerah skozi desetletja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Pri izbiri ustrezne strešne kritine za svoj dom ne smemo biti pripravljeni na kompromis. Pri tem ne sme imeti odločilne vloge ugodna cena, temveč predvsem kakovost, zanesljivost, obstojnost in delno seveda tudi videz. Vloga kritine je ogromna, poudari Matej Krapež iz podjetja BMI Bramac Slovenija. "Streha je pokrivalo na hiši, hkrati pa prvi stik z vetrom, nalivi in drugimi vremenskimi nevšečnostmi, ki prihajajo iz zraka. Zaradi tega je še kako pomembno, da je streha ustrezno dimenzionirana in pokrita s pravimi materiali. Da je odporna proti toči in da kljubuje vetru," poudarja Krapež.

Več pritrdilnih elementov

"Vse bolj ekstremne vremenske spremembe, ki vodijo v močna neurja s točo in silovitim vetrom, postajajo neusmiljene do strešnih kritin," pravi Matej Repanšek iz podjetja Lespatex. A po njegovih besedah se ustrezno izbrana kritina temu lahko postavi po robu. "Treba je le izbrati pravo," opozori strokovnjak za strešne kritine. Po njegovih besedah zgolj obstojna kritina ne bo kljubovala ekstremnim vremenskim razmeram, temveč je treba montažo kritine zaupati usposobljenemu krovcu. Ta bo pozornost namenil tudi uporabi večjega števila pritrdilnih elementov, kar bo kritino naredilo trdnejšo in obenem tudi obstojnejšo.

Na izbiro kritine pogosto najbolj vpliva prav cena, čeravno ta ne bi smela biti glavno vodilo, ko se odločamo za tako bistven element na hiši.
Shutterstock

Upoštevati je treba različne dejavnike

Na trgu je danes mogoče izbirati med kritinami različnih velikosti, oblik in materialov, kar otežuje odločitev kupcev, katera je najustreznejša. Ustreznost določene kritine je vezana na več pomembnih dejavnikov, opozori Matej Repanšek in izpostavi namembnost objekta - ni namreč vseeno, ali izbiramo kritino za stanovanjsko hišo, kmetijsko poslopje ali za nadstrešek, sušilnico lesa ... Prav tako ima pri izbiri kritine pomembno vlogo naklon strehe. Kot pojasni Repanšek, nakloni pod 15 stopinj močno zožijo možnost izbire kritin. In ne nazadnje - pomembna je tudi lokacija objekta. Pri tem je po besedah sogovornika nepogrešljiv podatek, na kateri nadmorski višini je objekt in ali je to območje izpostavljeno močnejšemu vetru, toči, obilnejšemu sneženju ...

Cena ne sme biti glavno vodilo

Strešna kritina mora v prvi vrsti zaščititi objekt in šele nato zadostiti estetskim zahtevam investitorja, je prepričan Repanšek. Krapež pa opozori, da ima vsak človek svoj pogled na svet, prav tako ima vsak od nas različen pogled na obliko strehe ter barvo in vrsto kritine, ki bi jo izbral za svoj dom. Krapež opaža, da ima na izbiro kritine pogosto najmočnejši vpliv prav cena, čeravno ta ne bi smela biti glavno vodilo, ko se odločamo za tako bistven element na hiši, kot je strešna kritina. Pri izbiri je bolje pogledati širše in dlje: "Potrebujete obstojno in odporno kritino, ki vam bo v veselje. Pri tem vam lahko pomaga izkušen strokovnjak, ki bo znal odgovoriti na vaša vprašanja, odgnal pomisleke, hkrati pa bo z vami izbral pravo kritino, ki bo trajala dlje in bo varna zaščita nekaj desetletij." Streha je, pravi Krapež, vendarle naložba za več generacij.

Zgolj obstojna kritina še ne zagotavlja, da bo vaš dom varen pred vremenskimi nevšečnostmi, temveč je treba montažo kritine zaupati usposobljenemu krovcu.
Shutterstock

Veljavnost garancije le ob rednem vzdrževanju

Na trajnost strehe vpliva tudi odgovorno ravnanje lastnikov. Kot poudarja Matej Repanšek iz podjetja Lespatex, določeni proizvajalci jeklenih kritin za veljavnost garancije že zahtevajo redne preglede streh. Te opravi krovec, ki je kritino montiral. Pregleda stanje kritine, pritrdil, ki se po potrebi zategnejo, pa tudi obrob, našteva Repanšek in opozori na nujnost čiščenja žlebov in odtokov, predvsem pred zimo in po njej, saj se v njih nabere najrazličnejša umazanija. Tovrstni pregledi po sogovornikovih besedah omogočajo hitro odkrivanje napak in morebitnih poškodb, ki lahko nastanejo na kritini in vseh njenih elementih. "Morebitne sanacije ali popravki so zato precej manjše breme investitorja, ker gre običajno za sanacijo površinskih poškodb," poudari Repanšek.

Pregled strehe je priporočljivo opraviti enkrat na leto. Redni pregledi kritine, pritrdil, obrob ter čiščenje žlebov in odtokov omogočajo hitro odkrivanje in odpravljanje napak na strehi.
Epr/prefa

Pregled strehe enkrat na leto

Pregled strehe je priporočljivo opraviti enkrat na leto, ocenjuje Matej Krapež iz podjetja BMI Bramac Slovenija. "Tudi avtomobil odpeljemo na servis vsaj enkrat na leto, da se lahko z njim varno in brezhibno vozimo po cestah. Podobno je s kritino - z rednim vzdrževanjem bo ta desetletja dolgo varna in obstojna," je prepričan Krapež in sklene, da se je dobro zavedati, da lahko različne obremenitve, ki jim je strešna kritina izpostavljena vsakodnevno, tekom leta kakšen strešnik tudi poškodujejo.

Ne glede na vreme boste s pravilno zasnovano streho in kakovostno strešno kritino ostali na varnem.
Epr/prefa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta