Želite učinkovito ogrevan ali hlajen dom? Čas je za akcijo

Cilj posameznikov in družbe naj bo kakovostno bivanje ob majhnih stroških in majhni rabi energije, pa še ta energija naj bo iz domačih, obnovljivih virov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/Ewe Tel/Getty Images/Halfpoint

Občutimo podnebne spremembe, ki so predvsem posledica pretirane rabe energije. Poletja so vedno bolj vroča, zime zelene, neurja vedno pogostejša. Vse več je škode v kmetijstvu, zaradi nižje vodnatosti rek je manjša proizvodnja električne energije, ovirana je preskrba s pitno vodo …

Vplivi podnebnih sprememb segajo preko državnih mej. Za omilitev je nujno usklajeno delovanje. Sprememb ne moremo zaustaviti, lahko pa se jim prilagodimo.


Shutterstock

Prilagajanje

Decembra 2020 so članice EU sprejele predlog Evropske komisije Fit for 55, vključno s ciljem, da do leta 2030 zmanjšajo emisije toplogrednih plinov za vsaj 55 odstotkov.

Ta ambiciozni cilj podnebne nevtralnosti je Evropska komisija zaradi težav na energetskem trgu še zaostrila. Predstavila je načrt REPowerEU, pospešen prehod na čisto energijo in energijsko neodvisnost Evrope od nezanesljivih dobaviteljev fosilnih in jedrskih goriv. Zaradi ruske invazije v Ukrajino mora Evropa doseči energetsko neodvisnost pred letom 2030.
Poudarki REPowerEU so:
• varčevanje z energijo,
• raba čiste energije,
• raznovrstnost oskrbe z energijo.
Energetska neodvisnost države je pogoj za trajno, stabilno gospodarstvo, to pa se lažje doseže z energetsko neodvisnostjo posameznikov.

Cilj posameznikov in družbe naj bo kakovostno bivanje ob majhnih stroških in majhni rabi energije, pa še ta energija naj bo iz obnovljivih virov.
Shutterstock

Zakonodaja

Zakonodaja je kot kažipoti, ki nas usmerjajo k cilju, pot moramo prehoditi sami. Po Pravilniku o učinkoviti rabi energije (PURES) od lani v novogradnjah in stavbah, ki jih prenavljamo ali v katerih spreminjamo ogrevalni sistem, ni dovoljeno neposredno ogrevanje z elektriko, razen redkih izjem, prepovedana je vgradnja kotlov na kurilno olje, tudi ob prenovah, priporočeno je ogrevanje do 20 °C oziroma hlajenje do 25 °C. Prepovedano je tudi neposredno električno segrevanje sanitarne vode, razen izjem. Pa vendar mnogi ne upoštevajo niti priporočil niti obvez, sklicujejo se na v ustavi zapisano nedotakljivost stanovanj. Ne, kršenje teh predpisov ni državljanska nepokorščina, je zgolj goljufanje samega sebe.

Shutterstock



Za omilitev posledic podnebne in energetske krize lahko vsakdo naredi veliko zase in nekaj malega za skupnost. Tudi s sončno elektrarno na balkonu.
Shutterstock

Ogrevanje in hlajenje

Cilj posameznikov in družbe naj bo kakovostno bivanje ob majhnih stroških in majhni rabi energije, pa še ta energija naj bo iz domačih, obnovljivih virov. Treba je zmanjšati potrebe po energiji, toplotno izolirati stavbe in doseči znatno zmanjšanje rabe energije, vsaj za desetkrat. Vse nove stavbe morajo biti projektirane in grajene tako, da za delovanje zadošča energija, pridobljena na stavbi. Novim, zmanjšanim potrebam po energiji se nato prilagodi ogrevalni sistem.

Energijsko učinkovite stavbe je primerno ogrevati z raznovrstnimi toplotnimi črpalkami, zunaj strnjenih naselij je primerna uporaba biomase (drva, peleti ali sekanci) v sodobnih biomasnih kotlih. Zlasti za manjša stanovanja svetujemo ogrevanje s klimatskimi napravami, saj so stroškovno in energijsko učinkovite, čeprav manj udobne kot ploskovno ogrevanje.

Priklop stavb na daljinsko ogrevanje svetujemo le tam, kjer je toplota pridobljena v soproizvodnji (ob proizvodnji elektrike) in iz obnovljivih virov.

Hlajenje je dopustno s pasivnimi sistemi (izolacija, senčenje, intenzivno nočno prezračevanje …), le če to ne zadošča, je dovoljeno hlajenje s klimatskimi napravami.

Hlajenje je dopustno s pasivnimi sistemi, torej z izolacijo, senčenjem, intenzivnim nočnim prezračevanjem. Le če to ne zadošča, je dovoljeno hlajenje s klimatskimi napravami.
Velux Slovenija

Neodvisnost

Energetsko neodvisnost se da doseči z rabo obnovljivih virov energije iz stavb ali bližnje okolice. Večino toplote za ogrevanje je mogoče pridobiti iz odpadnega zraka prezračevanja, elektriko za pogon hišnih naprav in za napajanje avtomobilov pa s sončnimi elektrarnami na strehah ali fasadah.

Sodobne kurilne naprave imajo ob rednem vzdrževanju obratovalno dobo do 30 let in prej zastarijo, kot se izrabijo.

Zunaj strnjenih naselij je za ogrevanje primerna uporaba drv, peletov ali sekancev v sodobnih biomasnih kotlih.
Shutterstock

Ogrevanje novogradenj

Tako kot vse naprave in konstrukcije se tudi stavbe spreminjajo, čeprav tega ne opazimo. Če primerjamo pol stoletja star telefon ali avto s sodobnim, opazimo veliko spremembo, digitalizacijo. V tej smeri gre tudi razvoj sodobnih stavb, ki so ne le energijsko učinkovite, temveč del pametnega električnega omrežja. Sodobne stavbe so odlično toplotno izolirane in zrakotesne, brez toplotnih mostov, grajene pretežno iz naravnih gradiv in imajo majhen ogljični odtis.

Tudi njihovi ogrevalni sistemi so precej drugačni kot v tradicionalnih stavbah. V kurilnicah starih stavb so najpogosteje vgrajeni kombinirani kotli na premog, drva ali kurilno olje, moči vsaj 20 kW.

Za novogradnje, ki so grajene skladno z zakonodajo, zadoščajo toplotne črpalke majhnih moči, verjetno pod 3 kW. Za takšno toplotno črpalko ni potrebna kurilnica, saj je lahko vgrajena v kuhinjski omarici. Po kurilnici ni nobene potrebe, niti ni treba, da je hiša podkletena. Zato so lahko nove stavbe, kljub obilnejši topotni izolaciji in zahtevnejšim instalacijam, cenejše od tradicionalnih. Vendar pa izbire ogrevalnih sistemov ni primerno prepustiti stanovalcem, monterjem ali trgovcem. Ogrevalni sistem mora določiti projektant ogrevanja.

Za novogradnje, ki so grajene skladno z zakonodajo, zadoščajo toplotne črpalke majhnih moči, tudi pod 3 kW.
Shutterstock

Pri prenovi sodelujte s stroko

Pri prenovi starih hiš je potreben kompromis. Izgub toplote skozi temelje ni mogoče preprečiti. Zato so zahteve za toplotno zaščito starejših stavb nekoliko ohlapnejše, naloge za določitev ogrevalnih sistemov pa strožje. Obvezno je vključevanje stroke.

Fosilne energente je treba nadomestiti z obnovljivimi, ogrevalne sisteme pa prilagoditi novim, manjšim toplotnim potrebam.

Načeloma je država dolžna zagotoviti konkurenčno, varno, zanesljivo in dostopno oskrbo z energijo, ob upoštevanju načel trajnostnega razvoja. Vendar, kot je rekel ameriški predsednik John F. Kennedy, ne računajte na pomoč države, zanesite se le nase. Za omilitev posledic podnebne in energetske krize lahko vsakdo naredi veliko zase in nekaj malega za skupnost. Tudi vi. Čas je za akcijo.

Za zmanjšanje posledic podnebnih sprememb je treba izvajati ustrezne ukrepe tudi na stavbah, da bomo postali ogljično nevtralna družba.
Djd/Puren
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta