Zvočna izolacija doma: Bivalno ugodje brez rompompoma

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
20.07.2020 02:00

Ali skozi steno slišite soseda, ko zakašlja ali negoduje? Kaj pa tek otrok v zgornjem nadstropju, ga zaznavate kot majhen potres? Preverili smo, kako lahko zagotovimo dobro akustično ugodje v stavbi, kajti včasih je vsekakor dragoceno, da slišimo manj kot preveč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Zvočna izolacija stavbe je zelo pomembna za bivalno ugodje ne glede na to, kako je hiša zgrajena. Pri tem pa ne gre le za zaščito notranjosti pred zvokom, ki prihaja od zunaj, iz prometa in drugih objektov v soseščini. Tudi v notranjosti stavbe nastajajo zvoki in se širijo v druge prostore bodisi po zraku bodisi po konstrukciji.

Različne vrste zvokov v stavbah

Zvok, ki prehaja po konstrukciji, torej po stenah med prostori in med etažami, imenujemo udarni zvok in bistveno je, da zmanjšamo njegovo prehajanje med etažami. Obstajata pa še dve vrsti zvokov, na katere moramo biti pozorni že med gradnjo hiše, to sta zvok obratovalne opreme, ki zagotavlja funkcioniranje zgradbe, in odmevni zvok.

Za dobro akustično ugodje v stavbi in v prostoru moramo pozornost posvetiti tako izolaciji zunanjega ovoja stavbe kot izolaciji med prostori.
Shutterstock
Se iz sosednjega stanovanja sliši zvok, kot da bi bile stene iz papirja? Ali pa bi se morali močno potruditi, da bi slišali, kaj se dogaja pri sosedih? Praviloma za stene velja, da večja ko je gostota uporabljenega materiala, bolje ta duši zvok.
Shutterstock

Z manj hrupa do večjega ugodja

Da bi zagotovili dobro akustično ugodje v stavbi in v prostoru, moramo pozornost posvetiti tako izolaciji zunanjega ovoja stavbe kot izolaciji med prostori. V Sloveniji morajo graditelji upoštevati Pravilnik o zaščiti pred hrupom v stavbah, katerega tehnična smernica TSG-1-005 določa vrednosti dovoljenega hrupa. Pomembno je zlasti čim bolj zmanjšati prehajanje hrupa med prostori, ki pripadajo različnim gospodinjstvom. "Tako je denimo povprečna vrednost dovoljenega udarnega zvoka v večstanovanjskih hišah okoli 50 dB, medtem ko je dovoljena vrednost zvoka, ki se prenaša po zraku, približno 65 dB," pojasnjuje Željko Vene, vodja razvoja v podjetju Marles hiše. Za stene v enostanovanjskih stavbah ali za stene med prostori v stanovanju tehnična smernica nima posebnih zahtev, pa navaja Suna Bizjak iz podjetja Xella porobeton. Kljub temu tudi graditelji enostanovnajskih hiš dobri zvočni izolativnosti in akustiki posvečajo precej pozornosti, saj ti prispevata k bivalnemu ugodju, poudarjajo denimo v Lumarju.

Notranje stene montažne gradnje, v katere se vpihuje celulozna izolacija. Zvočna izolativnost stene se izboljša, če so mavčnovlaknene plošče z dilatacijskimi trakovi ločene od lesene konstrukcije.
Lumar

Debelina konstrukcije in vrsta izolacije

Ker torej zvok prehaja po konstrukciji zgradbe in skozi ločilne stene oziroma stropove, je pomembno, iz kakšnih materialov je konstrukcija in kako izvedemo izolacijo. Praviloma za oboje velja, da večja ko je gostota uporabljenega materiala, bolje duši zvok. "Dobri zvočni izolatorji so na primer mavčnovlaknene plošče, ker imajo specifično težo okoli 1100 kg/m³," razlaga Vene, "medtem ko je denimo stiropor precej indiferenten za zvok in ne prispeva kaj veliko k zvočni izolaciji."

Kaj pa strop?

Po besedah Željka Veneta iz Marlesa je pri gradnji bistveno zagotoviti dušenje udarnega zvoka skozi strop, zlasti v večstanovanjskih stavbah. Za zvočno izolacijo je po njegovem mnenju najprimernejši klasični cementni estrih z gostoto 2400 kg/m³. Gruden za zvočno izolacijo v sestavu estrihov priporoča uporabo TSP-plošč, zasnovanih posebej za dušenje zvoka, ki bi se sicer prenašal med nadstropji. Po mnenju Bizjakove pa je poleg zasnove stavbne konstrukcije bistvena tudi izvedba, predvsem ključnih detajlov. "Tako imenovani 'plavajoči pod', ki ni kvalitetno izveden in se mestoma dotika konstrukcije, ne ublaži udarnega zvoka. Na mestih, kjer se estrih dotika konstrukcije, se potem zgodi prenos udarnega zvoka, ki je lahko zelo nadležen za spodnje sosede," razlaga Bizjakova. V Lumarju zaščito pred udarnim zvokom v medetažni konstrukciji izboljšujejo z dodatno ločilno folijo ter posebnimi elastificiranimi ploščami, prav tako poudarjajo, da je treba veliko pozornosti nameniti izvedbi.

Pri zvočni zaščiti je treba zagotoviti tehnično pravilne detajle vgradnje, ki zmanjšujejo tudi bočni prenos zvoka oziroma morebitni prenos zvoka po konstrukciji.
Shutterstock

Gosti - lahki - gosti

Glede konstrukcije Vene še meni, da pravilo "večja gostota, bolj zadušen zvok" ne velja vedno. "Dobro zvočno izolativnost dosežemo tudi z menjavanjem materialov, tako da si sledijo v zaporedju gosti - lahki - gosti," pojasnjuje sogovornik. Podobno načelo upoštevajo pri oknih, ki so običajno najšibkejši člen zvočne izolacije stavbe. Če med seboj zlepijo različno debela stekla, dosežejo zmanjšanje jakosti hrupa tudi za 50 dB, medtem ko običajna okna jakost hrupa zmanjšajo za približno 32 dB.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta