Avtohišo Kolmanič in mariborski Flamin je zlomilo: Stranke obveščajo, naj pridejo po gume

Nina Ambrož
28.01.2021 18:22
Podjetji, ki sta na Teznu v Mariboru prodajali in servisirali avtomobile, sta v stečaju, 28 ljudi je izgubilo delo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avtohiša Kolmanič je bila ustanovljena leta 1993 in je skozi leta postala del večjega poslovnega koncerna skupine Flamin. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Znana mariborska Avtohiša Kolmanič, ki je več let delala na Teznu, zapira vrata. Od srede je v stečaju. Enako, prav tako v stečaj, je 20. januarja zdrsnilo še podjetje Flamin Maribor, ki je lastniško in upravljavsko povezano z Avtohišo Kolmanič in spadata v Flaminov avtomobilski koncern. Mariborski družbi sta skupno zaposlovali 28 ljudi. Poslovodstvo razloge za zlom vidi v zmanjšanem poslovanju in vladnih (proti)koronskih ukrepih, ki so ohromili gospodarstvo.

Krive so koronske omejitve

"To je posledica trenutne situacije, ker lahko poslujemo le v omejenem obsegu, saj se držimo vseh predpisanih ukrepov. Žal takšen obseg poslovanja ni dovolj, da bi lahko preživeli, četudi smo sprejemali različne instrumente racionalizacije poslovanja in uvajali strukturne spremembe. Rezultat ni pozitiven niti na operativnem nivoju, kaj šele, da bi poravnavali finančne obveznosti do bank," pojasnjuje vodstvo Flamina, katerega direktor je Andraž Hernavs.

Avtohiša Kolmanič je od srede v stečaju.
Andrej Petelinšek

"V Mariboru je velik upad prometa. Pozna se psihološki učinek, ko ljudje, četudi imajo neki opravek, tega, če se le da, prestavijo in počakajo. Avto parkirajo in ga raje ne uporabljajo. Strah jih je kazni in prehajanja občinskih meja," menijo flaminovci. Dodajajo, da ljudje, ki imajo pri njih shranjene recimo gume, "naj ne skrbijo. Obveščamo jih, kličemo po telefonu, prejeli bodo pisno obvestilo, naj prevzamejo stvari. Za stranke, ki imajo avto na garancijskem popravilu, rešujemo zadeve z uvoznikom in bodo prestavljeni na drug pooblaščeni servis. Uvoznik, tako pravi, jim bo uredil tudi nadomestni avto." Primerov, da bi nekdo plačal in še ne dobil vozila, naj ne bi bilo. Vse je dostavljeno, nihče ne čaka novega avta, zagotavljajo.

Zaviranje v prodaji že leta 2019

Avtohiša Kolmanič je bila ustanovljena leta 1993. Potem ko je postala del skupine Flamin, je bila zadnja leta pooblaščeni serviser za znamko Peugeot, prodajala je rabljena vozila in imela 21 zaposlenih. Flamin je v Mariboru prodajal ople, suzukije in imel sedem zaposlenih, ki jim je stečajni upravitelj že posredoval dokumente za prijavo med brezposelne. Poslovodstvo povezanih Flaminovih družb je v javno objavljenih poslovnih poročilih za leto 2019 priznalo, da so posamezne članice v kapitalsko neustreznem stanju, padec prodaje vozil na slovenskem trgu je že leta 2019 prekinil rast preteklih let. Prihodki so se precej zmanjšali. Leta 2020 se je stanje le še poslabšalo, po spodbudnem poletju se je z drugim valom koronske epidemije poslovanje sesulo. Flaminu Maribor ni pomagal ne postopek preventivnega prestrukturiranja, ki se ga je oprijel spomladi, ne prisilna poravnava, ki se je začela oktobra lani. Medtem ko ljubljanski in koprski Flamin za zdaj delujeta dobro, trdi poslovodstvo.

Andrej Petelinšek

A menda obstaja možnost, da bi v objektu na Teznu, nepremičnina s salonom in parkiriščem je velika 6600 kvadratnih metrov, ostala ista dejavnost. Po neuradnih informacijah naj bi si na tamkajšnji lokaciji želel še naprej prodajati svoja vozila Opel oziroma madžarski velikan Wallis Automotive Europe, ki je pred približno pol leta prevzel poslovanje za Opel v Sloveniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta