(ČAS KORONAVIRUSA) Orkan pod Pekrsko gorco

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Ob vsem mojem razpredanju o koronavirusu je bila večina vprašanj po moji kolumni pred skoraj tremi tedni v Večeru (naslovljena Zmešana Mariborčana v Milanu) namenjena moji ženi in trditvi o njenem predmenstrualnem viharju. Zadeva očitno zasluži pojasnilo. Prav. Se opravičujem: ne gre za vihar. Za vihar potrebujemo vlago, toploto iz tropskih morij in lokalno vremensko motnjo. Česar pod Pekrsko gorco v času koronavirusa in tudi sicer ravno ne pričakuješ (čeravno tudi tistega potresa z epicentrom blizu Zagreba nismo; ko sem se zbudil, me je Martina potolažila, da je "močan veter", in sem zaspal nazaj). Zato definicijo predmenstrualnega orkana spreminjam v vetrič. Takšen vetrič, ki zapiha s Pohorja. Njegova moč je sicer podobna orkanu, a pustimo podrobnosti. Torej: moja žena je najboljša, najmanj zapletena in najbolj prijazna žena na svetu, kadar nismo ravno v enem od naslednjih obdobij: pet dni pred menstruacijo, šest dni menstruacije, štiri dni po menstruaciji, štiri dni pred ovulacijo, tri dni pred njo in pet dni po njej.
Matematika je v zadnjih tednih postala sestavni del življenja večine staršev osnovnošolcev, morda tudi katerih srednješolcev, saj pouk na daljavo pomeni, da bi povprečen osnovnošolec pred knjigami in zvezki med uro matematike sedel dobre pol ure, ob intervenciji staršev pa se ta čas podaljša na uro, dve ali tri. Odvisno od šole, učenca in staršev. Med slednjimi so morda nekateri zadnje dni ugotovili, da vendarle tečna in neprijazna učiteljica ni razlog, da naš otrok snovi ne obvlada najbolje.
Pri matematiki smo torej in seštevku dni v mesecu, ko moja draga ni najboljše volje. Tistih nekaj dni v mesecu, ki sicer ostanejo ob vseh vetrovih in vetričih, sem po navadi nekje daleč od doma, na službeni poti. Tokrat, v času koronavirusa, resnično upam, da se jih naužijem v vsej lepoti, naklonjenosti in v vseh tozemeljskih užitkih, ki ti jih najdražja lahko nakloni.
Pa dovolj o njej. Nje nikakor ne dovolj, čeprav po več kot dvotedenski izolaciji v kakšnem trenutku tudi na kaj takega kdaj pomisliš.

Igor Napast
Andrej Petelinšek
Saša Pukl
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta