Če vas zanima, kakšen je bil nekoč in kako zelen je Maribor danes, hortikulturno društvo vabi na razstavo

Nina Ambrož Nina Ambrož
04.09.2024 11:55

Ob 155-letnici svojega delovanja Hortikulturno društvo Maribor jutri v Gosposki ulici odpira razstavo starih razglednic in sodobnih fotografij

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zelena nit razstave je mariborski Mestni park. 
Andrej Petelinšek

Hortikulturno društvo Maribor bo jutri, 5. septembra, odprlo razstavo v tako imenovanem pop up razstavišču v Gosposki ulici v Mariboru. Otvoritev se bo začela ob 18. uri, slavnostni govornik bo Matjaž Mastnak, direktor Arboretuma Volčji potok. Zelena nit razstave so stare razglednice in sodobne fotografije mariborskega Mestnega parka - nekoč in danes. Na ogled bodo tudi nagrajene fotografije natečajev, izvedenih v sodelovanju z JSKD in Zvezo kulturnih društev Maribor. Fotografije o zelenih javnih površinah pred drugo svetovno vojno je prispeval Pokrajinski arhiv Maribor.

Predhodnik sedanjega društva je bilo Olepševalno društvo Maribor, ki je nastalo leta 1869 s ciljem vzpostaviti javne zelene površine v mestu. Ime je skozi zgodovino večkrat spremenilo. Društveniki so do druge svetovne vojne zasadili parke, drevorede in druge površine, po vojni so skrb za to prevzele občinske službe in koncesionarji. Borut Ambrožič, predsednik Hortikulturnega društva Maribor, ki je lani prejelo listino mesta Maribor, pravi, da nadaljujejo "poslanstvo ozaveščanja javnosti in odločevalcev o pomenu zelenih površin v mestu in upoštevanja trajnostnih načel." 

Razstavo (v občinskih prostorih v Gosposki ulici, kjer je bila pred časom prodajalna čevljev) si bo mogoče ogledati vsak torek in četrtek med 16. in 18. uro ter vsako soboto med 10. in 12. uro do 1. oktobra, svetovnega dneva razglednic. Ljubitelje narave in zgodovine pozivajo k doniranju starih razglednic o zelenem Mariboru za fototeko Pokrajinskega arhiva.

 

 

 

 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta