Center za poklicno rehabilitacijo Maribor: Ljudem pomagajo nazaj v aktivno življenje

Jana Juvan Jana Juvan
20.10.2023 17:00

V Centru za poklicno rehabilitacijo Maribor, ki praznuje 40 let delovanja, so postavili temelje za to dejavnost v državi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izvajajo programe poklicne in zaposlitvene rehabilitacije, namenjene uporabnikom z različnimi ovirami in težavami.
Igor Napast

Center za poklicno rehabilitacijo Maribor, ki deluje znotraj Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča, beleži že 40 let delovanja. Prav v Mariboru so pričeli pisati zgodbo poklicne rehabilitacije, postavili so temelje za to dejavnost v državi. Enota je bila tudi valilnica različnih nacionalnih programov in projektov, kot sta Detel in Dlan. Danes je v mariborski enoti zaposlenih 38 strokovnih delavcev, ki letno obravnavajo okoli 560 uporabnikov. Izvajajo programe poklicne in zaposlitvene rehabilitacije, namenjene uporabnikom z različnimi ovirami in težavami.

Aleksandra Tabaj, Cveto Uršič, Ida Baš, Janez Vidmar, Lea Kovač in Sonja Kotnik
Igor Napast

"Imeti možnost delati, kljub zmanjšanim zmožnostim, in si s tem služiti denar za preživljanje, ni pomembno le za posameznika, ampak tudi za družbo," je v svojem nagovoru na slovesnosti poudarila Metka Moharič, strokovna direktorica Soče, in nadaljevala, da je vedno presenečena ob življenjskih zgodbah ljudi, ki prihajajo k njim, čeprav jim marsikje govorijo, naj se raje invalidsko upokojijo oziroma iščejo druge možnosti, ki jih ponuja država. Tudi generalni direktor Soče Zvone Čadež je poudaril, da je prav vračanje na delo in pomagati ljudem nazaj v aktivno življenje bistvo njihovega poslanstva.

Strokovna direktorica Soče Metka Moharič, direktor URI Soča Zvone Čadež in vodja mariborske enote Mira Nemec
Igor Napast

Da so bila sploh prva leta, ko je v Mariboru nastal center, zelo dinamična, je povedal nekdanji direktor enote Cveto Uršič in spomnil na precejšnja trenja zaradi različnega pogleda na razvoj rehabilitacije med Ljubljano, kjer je bilo več poudarka na medicinskem razvoju, medtem ko je bil v Mariboru večji poudarek na psihorazvojnem. Kot zanimivost je dodal anekdoto, kako so direktorja z enega burnejših sestankov odpeljali na urgenco. "Vsi so imeli to delo za poslanstvo," je poudaril Uršič, ki tudi temu dejstvu in entuziazmu zaposlenih pripisuje uspeh institucije.

Igor Napast

Nekdanji predstojnik centra Janez Vidmar pa je spomnil na prijateljstva, ki so jih ob tem stkali. "To je bil čas, ko je bilo težko, ker se je v Mariboru sesuvalo gospodarstvo. Na drugi strani pa aktivna politika zaposlovanja, kjer so bile odprte možnosti," je navedel in omenil še program murskosoboške enote, ki spada pod okrilje mariborskega centra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta