Dijak Srednje šole Slovenska Bistrica z odtujenim geslom popravil oceno v e-redovalnici. Kaj pravi ravnateljica?

Barbara Bradač Barbara Bradač
06.04.2022 18:00

Na Srednji šoli Slovenska Bistrica si je dijak z odtujenim geslom popravil oceno v e-redovalnici in izbrisal nekaj neopravičenih izostankov od pouka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ravnateljica Srednje šole Slovenska Bistrica Iva Pučnik Ozimič miri, da ni bilo množičnega spreminjanja ocen.
Igor Napast

Želja učencev in dijakov po popravljanju ocen in brisanju neopravičenih izostankov ni nova, le način se je z digitalizacijo pedagoške dokumentacije spremenil. Na Srednji šoli Slovenska Bistrica so nedavno zaznali zlorabo šolskega sistema elektronske pedagoške evidence portala Lo.Polis in spremembo ocene v sistemu e-redovalnice.

"Zgodila se je ena sprememba lastne ocene"

Portal 24ur.com, ki je za dogajanje izvedel od mame enega od dijakov, je sicer poročal, da naj bi bili dijaki četrtega letnika Srednje šole Slovenska Bistrica vdrli v šolski sistem Lo.Polis in opravičevali izostanke od pouka, popravljali ocene v e-redovalnici in tudi pridobili kontrolne naloge.

"Potrjujem, da obstaja utemeljen sum o vdoru v sistem e-pedagoške evidence šole. V skladu z zakonodajo smo o dogodku obvestili pristojne institucije," je povedala ravnateljica šole mag. Iva Pučnik Ozimič. V šoli v skladu s pristojnostjo šole izvajajo vse potrebne ukrepe in mirijo, da ni bilo množičnega spreminjanja ocen, temveč je obseg omejen. "Zgodila sta se ena sprememba lastne ocene in brisanje nekaterih evidentiranih izostankov," je dejala ravnateljica in dodala, da zaradi varovanja postopkov več informacij ne morejo posredovati.

Igor Napast

Vnos ocen v e-redovalnico je možen le z geslom profesorjev. Po naših neuradnih podatkih se v sistem Lo.Polis ni vstopalo mimo legalnih poti vstopa, to pa je z geslom. Temu so pritrdili tudi v podjetju Logos.si. "Sumi se nepooblaščena uporaba gesla. Vdora ni bilo mogoče zaznati, v sistem se je vstopalo po običajni poti - z vnosom gesla," je pojasnila vodja projekta Lo.Polis Jana Sirc. Kako naj bilo geslo pridobljeno, uradno še ni znano. Preiskuje pa to policija in odgovarja le, da so prijeli prijavo, ki se nanaša na področje računalniške kriminalitete. Vzdušje na šoli, ki se je tako znašla v središču medijske pozornosti, te dni ni prijetno, maturantom pred maturo, ki se začne čez slab mesec, pa ni lahko. Kakšna usoda čaka dijaka, še ni znano, lahko ga tik pred zaključkom šolanja izključijo, grozi mu lahko tudi zaporna kazen.

Lažna spletna stran eAsistent še neraziskana

Pred nekaj meseci je bil napada deležen drug šolski informacijski sistem. Januarja so mediji poročali o kraji dostopnih podatkov določenih učiteljev preko lažne spletne strani eAsistenta. Takrat naj bi bili dijaki ustvarili lažen klon sistema in ga podtaknili učiteljem, pridobili njihove prijavne podatke in nato sami popravljali ocene v pravi e-redovalnici. Spletno aplikacijo eAsistent, v kateri je tudi redovalnica, uporablja več kot 35.000 slovenskih učiteljev. Kriminalistična preiskava računalniške kriminalitete, ki jo izvaja PU Kranj, še ni zaključena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta