Dostava hrane: Mariborčani najraje naročijo hamburgerje

Gregor Grosman Gregor Grosman
06.04.2020 17:46

Na spletnem portalu Ehrana imajo v času epidemije tudi do 300 odstotkov več naročil dostave hrane, visok porast beleži predvsem restavracija McDonald's. Pogovarjali smo se z enim od kolesarjev, ki dostavljajo hrano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Sagadin v eni uri opravi povprečno štiri dostave in prekolesari med 10 in 15 kilometri.
Andrej Petelinšek

V zadnjem času se je na portalu Ehrana.si s svojo ponudbo pridružilo več kot deset novih restavracij, za katere hrano dostavlja flota kolesarjev Ehrane. "Od začetka zaostrovanja razmer in povečanja ponudbe dostave beležimo velik porast števila naročil, od približno 250 do 300 odstotkov. Stranke po novem naročajo predvsem na domače naslove, kar je tudi logično zaradi karantene. Prevladujejo predvsem naročila hamburgerjev, pic in tudi solat. Beležimo tudi visok porast naročil iz restavracije​ McDonald's, kar kaže na to, da je v Mariboru veliko ljubiteljev njihove hrane," so nam povedali pri Ehrani.
Veliko naročil stranke oddajo v času kosil, to je med 11.30 in 14. uro, v zadnjem času pa je največji naval med 18. in 20. uro. Pri Ehrani opažajo, da večina hrano naroči za dve osebi.​ Protokol brezstične dostave se za zdaj dobro obnese, so pojasnili, tudi restavracije se držijo tega, da pripravljeno hrano postavijo na brezstično mesto za prevzem. "Naši kurirji so opremljeni z razkužilom in masko, prav tako se izogibajo stiku s strankami in gostinci. Protokol je bil zelo pozitivno sprejet tudi pri končnih kupcih."

Na ulicah manj pešcev, zato je dostava hitrejša

Študent logistike na višji prometni šoli Luka Sagadin je kot dostavljavec pri Ehrani pričel delati v začetku januarja letos in se še dobro spomni, kako je bilo takrat. Sedaj je vse drugače, pravi. "V normalnih razmerah je bilo največ dela v času malice. Hrano smo vozili po pisarnah in na delovna mesta. Zvečer pa so uporabniki naročali predvsem hitro prehrano. Zdaj je dela čez ves dan enako, ob vikendih zvečer pa precej več. Naročila sicer zaključimo ob 20. uri, z razvozi pa kakšno uro pozneje," opisuje kolesarjenje po praznem mestu eden izmed mariborskih kurirjev, ki zjutraj študira, se udeležuje predavanj na daljavo, popoldne pa štiri do pet ur razvaža hrano lačnim strankam po štajerski prestolnici.

Luka Sagadin
Andrej Petelinšek

Več dostavi, več zasluži

Ko so v Mariboru zaprli vse lokale, je bilo prva dva dni precej manj naročil, pravi Sagadin. "Ljudje verjetno niso vedeli, da mi delamo. Ko so to spoznali, so začeli naročevati," razlaga študent, ki v eni uri opravi povprečno štiri dostave in prekolesari med 10 in 15 kilometri, kar pomeni, da dnevno prevozi okrog 50 kilometrov. In kaj ljudje naročajo? "Vse, največ pa pri McDonald'su. Neverjetno, da se v tako velikem številu odločajo za to hrano," pove kolesar.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinsek

Doma se bojijo za njegovo zdravje

Pred epidemijo je bilo mogoče naročilo plačati z gotovino ali opraviti spletni nakup. Z namenom brezstičnega poslovanja podjetje trenutno omogoča zgolj plačilo prek spleta. "Je manj napitnine, gotovo. A že prej je ni bilo toliko, da bi bil sedaj posebej žalosten. Večina ljudi napitnine ni puščala," Sagadin odgovori na vprašanje, kako se brezgotovinsko brezstično poslovanje pozna pri darežljivosti ljudi. Ko ga vprašamo, ali ga je strah, da bi se pri delu okužil s koronavirusom, odvrne: "Doma se bojijo za mene. V gospodinjstvu nimamo k sreči nobenega starostnika. Ko pridem domov, se razkužim, kolo postavim v poseben prostor in se stuširam."
Sodelavec, ki jih je obiskal iz Ljubljane, je mariborskim dostavljavcem povedal, da je velika razlika med Ljubljano in Mariborom. "Baje smo precej bolj pridni tu," sklene sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta