Festival Lent: Sodni stolp za glasbene sladokusce. A ne brez težav

Tjaša Gajšek
01.07.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osupljiva vizualna podoba skriva številne organizacijske težave.
Sašo Bizjak

Debela ura manjka do večernega koncerta skupine Caminoigra, skozi odprta polkna okroglega Sodnega stolpa pa mimoidoče na obrežju reke Drave v notranjost že vabijo uigrani zvoki glasbil in prodorni moški vokal. Skozi velika lesena vrata stopimo v opečnato, z oboki okrašeno ohlajeno pritličje. Pritličje, ki je danes izpraznjeno, v njem sameva majhen šank, je bilo do lansko leto zaključene prenove edino prizorišče stolpa. Z lanskim Festivalom Lent se je dogajanje preselilo v popolnoma prenovljeno prvo nadstropje, ki je s tem postalo eno najimenitnejših koncertnih prizorišč na Lentu. Vendar ne brez svojih specifik.

Težave iz časa pred prenovo ostajajo

"Spodnji oder sprejme štiri, največ pet nastopajočih, na zgornjem odru smo gostili osem glasbenikov, prostora je še več. Pritličje sprejme sedemdeset obiskovalcev, prvo nadstropje pa okrog sto," o prednostih prenovljenega prostora razlaga producent festivalskega dogajanja v Sodnem stolpu Gregor Čerič. Prostor vrhnje etaže je resnično veličasten. Visok strop se v obliki železnobetonske kupole dviga v vrtoglavo kompozicijo, poglavitni element prostora, ki je v prvi vrsti namenjen razstavam, je dvignjen mostovž, osrednje prizorišče pa z vseh strani obdajajo številna okna.

Devetdnevno koncertno dogajanje v stolpu ponuja izbrane glasbene poslastice.
Sašo Bizjak

Osupljiva vizualna podoba skriva številne organizacijske težave. Čeprav nas ob vstopu v stolp v večernih urah pričaka prijeten hlad, je zgornje nadstropje čez dan pregreto, saj klime tudi po prenovi, kljub temu da je šlo za enega večjih problemov prostora že prej, ni. Odprta okna, ki sprehajalcem po Pristanovi 8 ponujajo priložnost, da ulovijo delčke dogajanja v notranjosti, na koncertno prizorišče prepuščajo glasove z ulice, kar je tako za glasbenike kot obiskovalce moteče. Stolp je povezan s prireditvenim prostorom Minoritskega samostana - in čeprav je prehod za obiskovalce zaprt, vhod za Minorite pa je z druge strani, zaradi bližine obeh prizorišč sočasnega koncertnega dogajanja brez motenj ni mogoče izvesti.

Stolp ima posebno zgodovinsko vrednost

Devetdnevno koncertno dogajanje v stolpu ponuja izbrane glasbene poslastice. "Ostajamo zvesti nekomercialnim glasbenim zvrstem. Glasba svetov, etno glasba, v manjši količini tudi jazz. Poudarek je predvsem na glasbi svetov, kar je slovenski prevod za "world music". Gostimo manjše zasedbe, ki v večini štejejo štiri do šest članov. Za klasičnega poslušalca komercialnih radijskih postaj gre za dokaj neznane glasbenike," pojasni Čerič. "Koncerti so kljub temu polni, kar nas izjemno veseli," doda.

Sašo Bizjak

"V zgornjem nadstropju smo včasih samo skladiščili stvari, tukaj smo se dobivali pred koncerti. Akustika prostora je dobra, mogoče celo malo predobra. Za zelo glasne koncerte morda ni najbolj primerno. Ima pa zelo dober potencial in tudi izgleda zelo lepo. Stolp so super prenovili," razmišlja Blaž Celarec, član skupine Caminoigra.

Obiskovalci se na prizorišče radi vračajo. "Že leta sem redna obiskovalka in tudi občudovalka stolpa. Sploh v času Lenta, ker je bil stolp sicer na žalost bolj ali manj zaprt. Stolp ima posebno zgodovinsko vrednost, zato sem zelo vesela, da so ga tako lepo uredili. Upam, da bo služil svojemu namenu in da bo dovolj obiskovan, ne samo v času Lenta, ampak tudi sicer," pove obiskovalka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta