Firbcanje po Mariboru: Mala trafika z veliko zgodbami, tudi ljubezensko

Vid Kmetič
14.06.2021 04:00
Da velikost ni pomembna, zagotovo velja za 7,5 kvadratnega metra veliko stavbo, znamenito trafiko tik ob mariborskem Glavnem mostu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Muzej za enega Foto: Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Trafike te vrste v dvajsetih letih prejšnjega stoletja niso bile nič nenavadnega. V njih so prodajali tobak, cigarete, časopise, znamke in opazovali košček sveta, ki se je spreminjal pred njihovimi vrati. Turek, ki bdi nad vhodom, ni veljal za nenavadnega, simboliziral je kajenje. Najbrž bi ta trafika ostala pozabljena, če ji ne bi pisatelj Drago Jančar v Severnem siju postavil literarnega spomenika, v katerem skozi oči trafikanta opisuje spremembe na trgu, ki ga danes poznamo kot Trg revolucije.

Drago Jančar je trafiki z romanom Severni sij postavil literarni spomenik. 
Andrej Petelinšek

V skoraj sto letih se je tam spisalo tudi veliko resničnih zgodb in morda najlepša med njimi je zgodba mlade trafikantke Antonije Rybachek, ki je v tridesetih letih prejšnjega stoletja delala pri svoji teti Leopoldini Jeglič, upraviteljici trafike. Kmalu je vanjo začel zahajati Ernest Papež in pri Antoniji vsak dan kupil znamko ali dve. Eno dopoldan, eno popoldan. Zaljubila sta se in leta 1938 dobila sina Petra, šest let kasneje še hčer Helgo. Po koncu vojne spomladi 1945 se je moral Ernest javiti na sedežu KNOJ-a v Limbušu, nato pa se je za njim izgubila vsaka sled. Vdova Antonija, z dvema majhnima otrokoma, je še naprej delala v trafiki, čez čas pa je tja začel prihajati Alojz Menih. Vsak dan si je pri njej kupil eno cigareto, včasih tudi dve – eno dopoldan, eno popoldan. Spet se je rodila ljubezen.

Obnovo trafike je financiral mecen.  
Andrej Petelinšek

Zanimivo je tudi, kako je ta trafika združila Mariborčane, ko jo je leta 2018 občinska oblast želela prodati. Ne le, da je stavba ostala v javni lasti, našel se je celo mecen, ki je financiral njeno obnovo, in tako danes tja vabi v Muzej za enega, najmanjši muzej v Sloveniji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta