Firbcanje po Mariboru: Nekoč v Mestnem parku niso bili problem le pasji kakci, ampak tudi otroški

Vid Kmetič
03.10.2022 04:00

Mnenja o tem, kakšen bi moral biti in čemu je namenjen mariborski Mestni park, so se kresala že v preteklosti. Enako kakor danes, ko bi eni v parku želeli več prireditev, drugi bi imeli v parku mir.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otročaje so želeli nekoč omejiti na zahodni del parka.
Janko Rath

Medtem ko danes padajo kritike, da lastniki psov zadostno ne pobirajo iztrebkov. V parku so bili iztrebki težava tudi pred 90 leti - a ne pasji.

"Naš park je sedaj pač v svoji najkrasnejši obleki, in kdor šeta po njem, je poln občudovanja. Marsikateri tujec je že izjavil, da v Jugoslaviji ni lepšega parka. In vendar smo si v tem rajskem vrtu vedno v laseh. Gre namreč tu za dve stranki. Prva stranka stoji pod pokroviteljstvom skrbnih, a tudi razburljivih mamic, druga fronta starejših stoji pa pod pokroviteljstvom Olepševalnega društva," piše bralec v Mariborski večernik Jutra.

"To pišem v imenu teh drugih in pristavljam k pritožbam prvih, da prihajamo v naš divni park se spočit, uživat mir in občudovat krasote narave, ne pa požirat prah različnih vozil in prenašat skakanje, kričanje, vrišč in jok otrok. Tudi nam ni prijeten tisti večni: mama lulu, mama kaki, kar se vedno opravlja za našimi klopmi. Posebno v vročih dnevih ni baš prijeten tak duh. Pa tudi gledalcu 'narave' se obrne, če vidi primer gospe, ki otroka osnaži in si potem prst obriše ob travo. Res krasni prizori!"

Nekaj časa je tako celo kazalo, da bodo park razdelili na dva dela. Tako imenovani stari, vzhodni del, z glasbenim paviljonom in kavarno, bi namenili obiskovalcem, ki si želijo v parku miru in tišine, novi del zahodno od promenade pa bi namenili "otročajem" in njihovim mamicam. "Vrlemu pazniku bi bilo nadzorstvo zelo olajšano, ker bi intenzivna skrb za laboda, race, paviljon, cvetlične nasade ter za snažnost klopi in njih okolice odpadla, to se pravi: mi bomo že sami pazili."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta