Firbcanje po Mariboru: Nesrečna ljubezen ga je pognala pod vlak

Vid Kmetič
09.10.2023 04:10

Ljubezen je tema, ki je po vsej verjetnosti navdih za največ literarnih, glasbenih, gledaliških, likovnih in kaj še je drugih del.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Železniški most
Sašo Bizjak

Nudi neskončen navdih in povod za marsikatero lepo ter veselo zgodbo, žal so se zaradi ljubezni dogajale tudi tragedije – ne samo v izmišljenem, ampak tudi v resničnem svetu. Ko je konec marca leta 1921 na mariborsko železniško postajo pripeljal vlak, so malo bolj pozorni opazovalci na lokomotivi in kolesih opazili sledove, ki so govorili o tragediji, ki se je le nekaj minut prej odvila na bližnjem železniškem mostu – kose odtrganih delov človeškega telesa.

22-letnega Karola Korba s Pobrežja je v smrt pognala nesrečna ljubezen do neke Marije O. Zvezi sta močno nasprotovala njegov oče in svak. V gostilni se je tisti dan zavoljo tega z njima tudi močno sprl. Po prepiru se je odpravil k svoji ljubezni, da bi se od nje za vedno poslovil, ji povedal, da si bo vzel življenje. Marija in njen brat sta ga na vse kriplje poskušala zadržati, a se jima je iztrgal in pobegnil na železniški most. Tam je svojo obleko in denar izročil nekemu dečku, da naj jih odnese v gostilno, kjer se je prej sprl z očetom in svakom, sam pa počakal na vlak. Ob 20.45 je pripeljal voz številka 53 b in mladi Karol se je vrgel podenj. Raztrgalo mu je obe nogi, a mladenič ni umrl, ampak se je z muko prevalil čez tire ter se z rokama odvlekel do roba mostu in se pognal 16 m globoko. Nesrečnik je padel na nasip pri železniškem stolpu in tam ves polomljen in krvaveč kričal na pomoč. Na mesto nesreče so kmalu prispeli reševalci, a zavoljo deroče reke niso mogli do nesrečnika, ki je počasi in v mukah izkrvavel. Do njega se jim je uspelo prebiti šele v zgodnjih jutranjih urah, ko je bilo že prepozno. Spravili so ga na breg in lahko so samo ugotovili, da je mladi Karol Korba podlegel poškodbam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta