Firbcanje po Mariboru: Turizem zacvetel, a pogrešali so dostavo pošte

Vid Kmetič
18.04.2022 03:00

V tridesetih letih prejšnjega stoletja naletimo za Maribor tudi na naziv jugoslovanski Semmering, po avstrijskem kraju, ki je slovel po smučanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Rath

Verjetno večina Mariborčanov ve, da so mestu v tridesetih letih preteklega stoletja zavoljo izjemno razvite tekstilne industrije rekli tudi jugoslovanski Manchester. Tri desetletja kasneje si je Maribor prislužil še naziv jugoslovanski Liverpool, in čeprav bi si jih veliko želelo, da bi bilo to zavoljo nogometa, ni tako - v mestu je bilo namreč v šestdesetih izjemno veliko število glasbenih skupin, katerih vzorniki so bili Beatli.

V tridesetih letih prejšnjega stoletja pa naletimo tudi na naziv jugoslovanski Semmering, po avstrijskem kraju, ki je slovel po smučanju. "Z dograditvijo prvega dela avtomobilske ceste na Pohorje od Reke do Pohorskega doma in Mariborske koče se je tujski promet na tem vzhodnem delu Pohorja začel silno razvijati. V okolici teh domov pa so se začele graditi privatne vile in weekend-hišice, tako da je dobil ta predel Pohorja po vsej pravici naziv jugoslovenski Semmering," piše 16. decembra 1926 Mariborski večernik Jutra.

S povečanim številom gostov in tujcev, ki so uživali v naravnih danostih Pohorja in se pustili razvajati v mnogih penzionih in letoviščih, katerih mondenosti in urejenosti se ne bi sramovali niti v današnjih časih, se je kmalu pojavila težava z dostavo pošte na te postojanke. Najbližji poštni urad je bil namreč v Hočah in tako so morali naslovniki nemalokrat prehoditi tudi do deset kilometrov, da so prišli do svoji poštnih pošiljk. "Nujno je, da direkcija pošte in telegrafa odpravi ta nedostatek in uredi za Mariborsko kočo, Pohorski dom in ostale privatne naselbine, katerim se bo v kratkem pridružil še Dom poštnih uslužbencev na bivšem Petkovem posestvu, redno poštno dostavo, in sicer v mesecih: maju, juniju, juliju, avgustu in septembru enkrat dnevno, v ostalih mesecih pa vsaj trikrat tedensko."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta