(FOTO) Dan mariborske univerze: Naziv častni doktor profesorju iz Severne Irske

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
18.09.2019 17:31

Poklonili so se tudi spominu na 100. obletnico rojstva prvega rektorja in dosedanjo Veliko dvorano rektorata preimenovali v Dvorano Vladimirja Bračiča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rektor Zdravko Kačič je Hugha P. McKenno ogrnil z akadamsko togo, ki je znamenje časti. Na desni je Majda Pajnkihar, dekanka Fakultete za zdravstvene vede.
Andrej Petelinšek

Na Univerzi v Mariboru (UM) so s podelitvijo nagrad in priznanj ter častnih nazivov zaznamovali 44 let obstoja druge največje univerze pri nas. Prireditve v Kazinski dvorani SNG Maribor so se udeležili predstavniki ne le mariborske in drugih univerz, pač pa številnih institucij. Letos je bil Dan univerze še posebno slovesen, saj so počastili tudi spomin na stoto obletnico rojstva prvega rektorja UM, zaslužnega profesorja Vladimirja Bračiča, v katerega čast univerza letos prireja številne dogodke in obeležja.
Osrednji govornik je bil zaslužni profesor Alojz Križman, ki je poudaril, da se je Univerza v Mariboru razvijala zlagoma in logično. "Na začetku ni bilo ničesar, začelo se je z višjimi šolami, danes pa imamo univerzo s 17 fakultetami, odlično univerzitetno knjižnico, s študentskimi domovi, 14.000 študenti in 1800 zaposlenimi. V Mariboru je to ena redkih uspešnih zgodb," je povedal Križman.

Osrednji govornik Alojz Križman
Andrej Petelinsek

Pomagal pri doktorskem študiju

Med govorci je bil tudi Jernej Štromajer, državni sekretar ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, številne zbrane je nagovoril tudi rektor UM Zdravko Kačič, ki je opozoril, da mora univerza odigrati svojo vlogo v skrb vzbujajočih časih, v katerih se v ospredje znova prebijajo nacionalizmi, populizmi in zanikanje že doseženih vrednot družbe. "Univerza mora biti v družbi tista, ki vidi dlje in pomni dlje," je poudaril.

Hugh P. McKenna in Zdravko Kačič
Andrej Petelinšek

Dobrotnik doniral za stomatologijo

Dobrotnik univerze pa je postal profesor Alexander Kübler, direktor nemške Klinike in poliklinike za maksilofacialno kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Würzburg, ki je Medicinski fakulteti pomagal z nasveti pri vzpostavitvi študija dentalne medicine, prav tako pa doniral šest stomatoloških stolov, ki bodo študentom omenjenega programa pomagali pri pridobivanju novih znanj. Po besedah dekana Medicinske fakultete Ivana Krajnca bo Nakvis program dentalne medicine akreditiral ta teden, prve študente pa bodo vpisali predvidoma prihodnje študijsko leto.

Hugh P. McKenna in Alexander Kübler
Andrej Petelinšek
Nastja Fekonja in Zdravko Kačič
Andrej Petelinšek
Alexander Kübler, Ivan Krajnc in Zdravko Kačič
Andrej Petelinšek
Alen Benko in Zdravko Kačič
Andrej Petelinšek
Boštjan Krapež in Zdravko Kačič
Andrej Petelinšek
Ivana Potočnik in Zdravko Kačič
Andrej Petelinšek
Nejc Noč in Zdravko Kačič
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta