(FOTO) Dom Danice Vogrinec Maribor: Okužene stanovalce bodo premestili v športno dvorano na Taboru

Barbara Bradač
01.12.2020 14:55
V mariborskem Domu Danice Vogrinec, ki je največji dom za starejše v državi, vzpostavljajo zunanjo rdečo cono v dvorani Železničarskega športnega društva Maribor.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Priprave na preselitev stanovalcev so v polnem teku.
Andrej Petelinšek

Število okužb v Mariboru raste. Širijo pa se tudi okužbe v Domu Danice Vogrinec, ki je največji dom za starejše v državi. Če je prejšnji teden bila okužba prisotna pri 73 stanovalcih, je sedaj obolelih s covid-19 že 124 stanovalcev. Skupno jih je z virusom bilo doslej v domu obolelih 179. Iz 18,8 odstotka so prišli na 22,8 odstotkov okuženih v domu. Trenutno je aktivno okuženih tudi 69 zaposlenih od 450. Kot pravi direktor Marko Slavič, ne zaradi teh številk, pač pa, ker pričakujejo nadaljnje širjenje virusa v domu, je vodja koordinacijske skupine za obvladovanje epidemije za ta državni dom predlagala vzpostavitev rdeče cone na zunanji lokaciji.

Marko Slavič: "Pričakovati, da se virus ne bo širil, je nemogoče."
Andrej Petelinšek

Pripravili bodo prostor za približno 90 oseb

Okužene stanovalce bodo tako preselili v dvorano Železničarskega športnega društva na Taboru. Danes so delavci že postavljali 33 separejev, prostorov, ki so ločeni s predelnimi stenami, v vsakem sta predvideni dve postelji. Poveljnik štaba Civilne zaščite Maribor Samo Robič je povedal, da nudijo pomoč in podporo domu, utrdili so dovozno pot, namestili šotore, ki bodo ščitili pred slabim vremenom in pomagajo pri prenašanju opreme. "Ne gre za veliko dvorano, gre za večnamenski prostor, ki bo ustrezno opremljen, urejen in verjamem, da se bodo stanovalci tam dobro počutili. Pripravili bomo prostor za približno 90 oseb. Upamo, da ne bo zasedenih v celoti, ampak glede na kapaciteto doma moramo biti pripravljeni," je pojasnil Slavič, ki upa, da bo v dvorani jutri že vzpostavljena rdeča cona in da bo lahko že sprejela prve stanovalce.

Andrej Petelinšek

Koliko jih bodo prvi dan preselili, Slavič danes še ni vedel. "Ne bomo preselili vseh obolelih," je napovedal in pojasnil, da bodo stanovalci, ki so časovno proti izteku bolezenskega stanja, ostali v domu, sveže obolele, ki so bili pred kratkim pozitivni, pa bodo preselili.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Slavič: Nismo imeli nobene izbire

Direktor Slavič miri, da je epidemiološka situacija v domu v primerjavi s preostalimi domovi v Mariboru še vedno dobra, saj skrbijo za 809 stanovalcev, trenutno stanje pa da je obvladljivo. Toda ne pričakujejo, da se bo številka ustavila, pač pa, da se bodo okužbe še pojavljale. "Pričakovati, da se virus ne bo širil, je nemogoče. Težko se bomo izognili širjenju in pričakovati je, da bo obolelih na koncu 50 odstotkov in več," je razlog za selitev pojasnil Slavič.

V Domu Danice Vogrinec se z novim koronavirusom spopadajo od septembra, ko je virus najprej vdrl v enoto na Taboru, v zadnjih tednih pa se z njim soočajo tudi v osrednji enoti na Pobrežju.
Andrej Petelinšek

Do pred kratkim je direktor glasno nasprotoval selitvi njegovih stanovalcev iz domačega okolja v telovadnico, a kot pravi, je moral spremeniti mnenje, ker je ta trenutek odločitev stroke tista, ki so ji v domu morali slediti. "Nismo imeli nobene izbire," doda. Želeli so narediti podobno kot v zavodu Hrastovec, ko so iz doma ob razmahu okužb umaknili zdrave. "Bila je borba, da bi zdrave preselili. Dom je predlagal vzpostavitev bele cone v enem od apartmajskih hotelov v Mariboru, pa smo dobili negativen odgovor našega ministrstva. Zato smo v skladu s splošnimi veljavnimi načeli in pravili bili prisiljeni organizirati zunanjo rdečo cono. Poudarjam, da ne zaradi previsokega števila okužb, ki je v domu manjše kot drugod, ampak, da se zaradi organizacije dela obstoječe lokacije sprostijo, da se iz rdeče cone preselijo na zunanjo lokacijo in da se v predbožičnem času pripravimo na začetek obiskov, ki bi lažje potekali," je poudaril Slavič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta