(FOTO) Drevesa v Mariboru, 2. del: Lipa, "sveto drevo" slovenske pokrajine

Simona Kopinšek
15.05.2021 02:00
Maribor z okolico ima nekaj izjemnih lip: predstavljamo Knezarjevo lipo v Grušovi, staro lipo v Radvanju in Maistrovo lipo v Parku mladih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Knezarjeva lipa je najdebelejše drevo v mestni občini Maribor. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

V različnih kulturah sveta bolj ali manj najdemo "sveto drevo" skupnosti, kjer so se ljudje zbirali in sprejemali odločitve ter proslavljali ob različnih priložnostih. Na Slovenskem je tovrstno drevo lipa, eno redkih dreves, ki prehajajo iz roda rod. Ob nepogrešljivosti v ljudskem zdravilstvu ter v slovenski naravni in kulturni dediščini pa je lipov list, edinstvene srčaste oblike, del različnih promocijskih objav o naši zeleni deželi. Tudi Maribor z okolico ima nekaj izjemnih lip. Tri med njimi predstavljamo danes: Knezarjevo lipo v Grušovi, staro lipo v Radvanju in Maistrovo lipo v Parku mladih.

Pol tisočletja stara lepotica

Začnimo pri mogočni (vsaj) petstoletnici v Grušovi, ob kateri je nekoč stal vaški studenec. "Sedaj je dejansko v lipi klop, kjer se popotnik spočije, preden nadaljuje pot proti Humu in naprej po različnih pohodniških smereh," pove Oskar Neuvirt in ponosno poudari, da je Knezarjeva lipa (zanjo skrbi družina lastnika Iva Želja) letos tudi dom sovje družine. Obseg njenega debla je slabih deset metrov, v sedemdesetih letih jo je saniral Zavod RS za varstvo narave.

Knezarjeva lipa
Sašo Bizjak

"Glavni poseg je bil v krošnji, veje so utrdili s posebnimi vezmi, očistili strohnele dele v deblu in lipa si je lepo opomogla. Pred tremi leti so odstranili še suhe veje in belo omelo," doda Neuvirt. Knezarjeva lipa nosi ime po nekdanjih tamkajšnjih kmetih in je uvrščena na seznam zaščitenih dreves.

Gostje s kolesi niso mogli domov

Morda celo najznamenitejša v Mariboru pa je štiristoletna "stara lipa" v Radvanju, kjer stoji tudi znamenita gostilna. Obseg njenega debla je dobrih šest metrov. Redko kdo ve, da so pred gostilno nekoč rasle tri lipe. "Ne vemo točno, kdo, a predvidevamo, da jih je zasadil radvanjski graščak, saj je stavba, v kateri se sedaj nahaja gostilna, nekoč bila graščakova. Tukaj je imel graščak lovski dom, gostilna pa je v stavbi okoli 100 let, v naši družinski lasti od leta 1965. Obstaja tudi možnost, da je graščak krčil gozd na tem območju in je tri lipe pustil rasti. Nasproti stare lipe smo tudi mi posadili dve lipi, je pa stara lipa tista, ki prva ozeleni in zacveti," o zgodovini drevesa in tudi kraja pove lastnica gostilne in stare lipe Nataša Ferlinc Tašner.

Stara lipa pri znameniti gostilni
Sašo Bizjak

Na vprašanje o kakšni edinstveni zanimivosti njeno pripovedovanje ponese v šestdeseta leta. "V tistem obdobju ni bilo avtomobilov, gostje so k lipi prihajali peš, s kočijami ali kolesi. Kolesa so prislonili na drevo in pogosto se je zgodilo, da je bilo koles toliko, da so gostje, ki so prvi prišli v gostilno, morali oditi zadnji, saj se niso mogli prebiti do svojega kolesa. To je bil večkrat tudi dober izgovor za doma čakajoče žene," pove Tašnerjeva.

Maistrova lipa (v sredini)
Sašo Bizjak

Najmlajša med omenjenimi tremi lipami pa je leta 1918 v spomin v čast generalu Maistru in osvoboditeljem Maribora zasajena lipa v Parku mladih. Ob njej je postavljena spominska plošča, ob priložnostih tam potekajo tudi različni dogodki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta