(FOTO in VIDEO) Dobro uro po odprtju studenškega McDonaldsa zasedene vse mize

Gregor Grosman Gregor Grosman
11.01.2024 14:28

V Mariboru je danes pričela obratovati nova restavracija največje verige restavracij s hitro prehrano na svetu. Zaposlenim v pomoč pri strežbi tudi inteligentna strežna robota.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

V Mariboru je danes pričela obratovati nova poslovalnica verige s hitro prehrano McDonald's, ki je že peta v mestu ob Dravi. Odprli so jo brez velikega pompa, slavnostni prerez traku praviloma izvedejo, ko pridejo v novo mesto, restavracija pa se je napolnila zelo hitro. Iz bližnje prometne šole Maribor so dijaki množično vstopali skozi vrata, hipoma zasedli vseh osem avtomatov za naročanje in vsak je suvereno tipkal po zaslonu.

"Ko je gužva, ni robota," so bila jasna navodila nadrejenih svojim podrejenim, zaposleni so s polnimi pladnji skorajda tekali do gostov, peščica jih je naročilo vzela s seboj domov. Mladi in starejši so že ob desetih dopoldne zasedli skoraj vse proste mize, marsikdo je prišel iz radovednosti, ker je med obiskom trgovine čez cesto videl polno parkirišče avtomobilov.

Zaposleni čez večmesečni trening

Nove sodelavce so za potrebe izobraževanja razporedili po ostalih mariborskih restavracijah, v novi restavraciji na Studencih pa računajo na 60 novih zaposlitev, je pojasnil vodja marketinga pri slovenskem McDonaldsu Denis Potočnik. "Z novimi kadri smo trenirali po Mariboru, nekaj izkušenega kadra pa se je pobralo po ostalih obstoječih restavracijah, da je začetek oziroma prehod lažji." Vsak zaposleni gre skozi trimesečni proces treninga, kjer se nauči delati na vseh postajah, imajo pa tudi "specialce", sodelavce, ki jih ciljno zaposlijo samo za kuhinjo ali za servis. 

Igor Napast

Splošno znano je, da je v njihovih vrstah tudi veliko študentov, vendar Potočnik razlaga, da vzdržujejo zdravo razmerje 70:30, torej 70 odstotkov redno zaposlenih, 30 odstotkov pa študentov, "če govorimo o številu ur, ki jih opravijo." Kader pa v posameznih restavracijah dopolnjujejo tudi z upokojenci, za katere pravi, da prejmejo precej več prošenj, kot jih po zakonu smejo sprejeti. "Skrbno moramo izbrati, katere upokojence lahko vzamemo. Interes je precej velik. Vidimo, da se v naše okolje starejši zelo dobro integrirajo." Radi imajo mešane ekipe, ker starejši prinesejo izkušnje in mirnost, toplino, kar se po besedah Potočnika dobro ujame z mladimi, ki so pretežno njihovi zaposleni. "Mladi se na starejše velikokrat obrnejo za kak nasvet," tako Potočnik.

Igor Napast

Z uvedbo zaslonov za postrežbo pa niso zasledovali cilja po zmanjšanju števila zaposlenih. Prej nasprotno, razlaga sogovornik. "V trenutku, ko smo uvedli zaslone za postrežbo smo hkrati uvedli tudi sistem postrežbe k mizi. V restavracijah zadnji dve leti naročilo prinesemo k mizi, česar prej nismo počeli." V novi restavraciji na Studencih imajo obiskovalci na voljo štiri samostoječe dvostranske kioske, glavna prednost tehnologije pa je po besedah Potočnika čas, ki ga dajo gostu. "Da se ne počuti pod pritiskom. Ogledajo si lahko celoten meni, cene, alergene." 

Neprestano zaposlujejo in iščejo sodelavce

Nad restavracijo so interni prostori podjetja, garderobe, terasa za zaposlene. "Da lahko v miru malicajo, tudi zunaj, če želijo na terasi. Imamo še dva pisarniška prostora za lokalne potrebe," razkriva vodja marketinga. Na vprašanje, ali je bilo sodelavce za novo restavracijo težko najti, vodja marketinga odgovarja, da so izzivi sicer bili, da pa je v tem okolju (beri: Mariboru in okolici) vseeno lažje najti zaposlene kot v nekaterih drugih mestih po državi. "Povsod imamo kar izzive najti zaposlene. Sploh za gostinstvo velja, da je težko najti zanesljiv in motiviran kader, ki je pripravljen delati." 

Igor Napast

Posebnost v slovenskih restavracijah pa so tudi strežni roboti, ki gostom do mize pripeljejo naročilo. "Bili smo prvi v Evropi, trenutno smo pa med redkimi v Evropi, ki jih uporabljamo." Robote sicer uporabljajo v takšnih restavracijah, kjer to infrastruktura dopušča. "Imeti moraš dovolj široke koridorje, da se ljudje med roboti ne počutijo utesnjene ali napadene." Kjer imajo robote vidijo, da so lepa popestritev sploh za obiske družin. "Otroci kar skačejo od veselja, ko vidijo naše robotke." Imen jim niso dali, je pa sogovornik povedal, da jih dobavitelj imenuje BellaBot. 

Pričakovanja restavracije so visoka

Za odprtje restavracije na tej lokaciji so se odločili, ker je bila v tem delu mesta velika praznina, okoli nje pa se nahaja največje spalno naselje Nova vas. "Računamo, da bo ta restavracija privlačna tudi za zimske in letne turiste, sploh tiste, ki gredo na smučanje na Pohorje. Tudi za goste, ki prihajajo iz Koroške strani." Restavracija je po kvadraturi in številu sedišč največja v Mariboru.

Igor Napast

Na vprašanje, ali morda nameravajo (ponovno) odpreti tudi restavracijo v centru mesta, Potočnik odgovarja, da so za tovrstne stvari zmeraj odprti, vendar v tem trenutno ne more ničesar napovedati, saj je veliko odvisno tudi od ponudbe nepremičnin, ki so na voljo v danem trenutku. "Lahko se zgodi, lahko pa tudi še nekaj let ne," zaključi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta