(FOTO in VIDEO) Ftrgatev: Vlado Kreslin tudi po 35 letih še vedno skoči v zrak, ko igra na Štuku

Jon Knez Jon Knez
17.10.2021 17:01
Na Štuku je na tradicionalni 5. Ftrgatvi študente zabaval ljubljenec mariborske publike Vlado Kreslin, ki tam igra že 35 let in vedno navduši mlado publiko, med katero je vedno nekaj prekmurskih šudentov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlado Kreslin je povedal, da na Štuku igra od leta 1986. (foto: Rok Hlade Weis)
Rok Hlade Weis

Če je lani zaradi covida ni bilo, je bila zato letos Ftrgatev toliko bolj pričakovana. Klub mariborskiih študentov (KMŠ) je z njo zaključil Festival pune ftrganih, s katerim so obeležili 25. obletnico delovanja kluba. Potekala je v hramu študentstva, na Štuku z nekoliko okrnjenim programom, kot smo ga bili vajeni leta prej. Dogodka se je udeležilo več sto ljudi, ki so napolnili dvorano Štuka. Udeležba je bila mogoča le z izpolnjevanjem PCT pogoja. Dogodek je imel tudi humanitarni značaj, saj so na dobrodelnem šanku zbirali denar za zdravljenje deklice Lane. 

Zabave na Štuku odlične, s Kreslinom še boljše

Za ogrevanje je poskrbel nadobudni mladi glasbenik Žan Videc z WTFunk bendom, ki pravi, da je na odru užival. "Ko so me povabili nastopati, sem bil zelo vesel. To je tradicionalna študentska čaga, ki smo se je udeleževali vsi," je dejal. Zvezda večera je bil Vlado Kreslin s svojimi Malimi bogovi. Da je gospod s črnim klobukom na študentskih čagah v Maribor pribljubljen, vedno pričajo zvesti prekmurski študenti v prvih vrstah, ki prepevajo vse pesmi. Ena takih je tudi Kaja Mujdrica, ki pojasni, da se "Vladekovih" koncertov nikoli ne naveliča. "Njegovi koncerti so izpopolnitev prekmurskih študentov. Fešte na Štuku so odlične, če pa je poleg Kreslin, pa še toliko bolj," o prvih vtisih pove študentka iz Murske Sobote.

Vlado Kreslin je povedal, da na Štuku igra od leta 1986. (foto: Rok Hlade Weis)
Rok Hlade Weis

Tudi Kreslin sam pove, da se v Maribor zmeraj rad vrača. "Zdaj nas dve leti ni bilo, ampak v tej dvorani igram že 35 let. To sem se zavedal, ko sem danes igral pesem Še je čas. Zmeraj, ko fantom rečem, da igramo na Štuku, skočijo v zrak. V času, ko izgubljamo emocije in nam razpada družba, je tu notri kot nekoč," pove. O priljubljenosti svojih pesmi pa, da ga preseneča, ko vidi, da osemnajstletniki prepevajo Tisto črno kitaro, a da gre za nostalgijo, pravi. "Delamo enostavno muziko, ki govori o nas in se dotakne srca," še pojasni. Za Kreslinom je zabave željno publiko do konca zabaval DJ CHRNS (Urban Kralj).

Če si ftrgan, preživiš vse

Predsednica KMŠ Vanessa Žekš, je povedala, da je njihov slogan "bodi ftrgan". "V času zaprtja smo razvijali naš slogan. V zadnjih dveh letih smo doživeli veliko sprememb in s 'ftrganostjo' smo preživeli vsako težavo in problem ter dosegli dosegli svoje cilje. Danes praznujemo vse to in smo ponosni nase, saj je to definicija 'ftrganosti'. Hkrati pa obeležujemo začetek študijskega leta. Upamo, da se bo ta tradicija nadaljevala," pojasni. Njena kolegica Lučka Stopinšek pripomni, da z dogodki želijo segati izven okvirjev. "Trudili smo se, da letos Ftrgatev izpeljemo, saj želimo mladim dajati priložnost, da posežejo po zvezdah in se zabavajo. Nič ni preveliko, če se trudiš za to," še pripomni Stopinškova, ki se je z Žekšovo Kreslinu pridružila na vokalu pri pesmi Dekle moje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta