(FOTO in VIDEO) Nad Mariborom se je utrgal oblak: V eni uri več kot 60 intervencij, toča uničila vinograde

Miha Dajčman Miha Dajčman
24.05.2023 01:00

Včeraj popoldne je območje Mestne občine Maribor in okoliških občin zajelo močno neurje, ki je za seboj pustilo razdejanje. Vinarje z območja Kamnice in Kungote je prizadela toča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Kamniški grabi je hudournik presegel most in na cesto nanesel več kosov lesa. F
Sašo Bizjak

Potem ko je Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) za severovzhodno Slovenijo izdala oranžno vremensko opozorilo, so se slabe napovedi uresničile. Popoldne po 15. uri je močno deževje s točo in vetrom zajelo območje Mestne občine Maribor in okoliških občin. V dobre pol ure je portal Uprave Republike za zaščito in reševanje zabeležil številne prijave, ljudje so klicali za tehnično in drugo pomoč. Poplavljene so bile kleti, veter je odkrival strehe, hudourniki so presegli bregove, zaradi podrtih dreves je bilo zaprtih več cest, znova se je sprožilo več plazov ...

Hudournik drl iz gozda

"Največkrat smo posredovali na območju Košaškega dola, Kamnice in Kamniške grabe. Večinoma smo iz kleti črpali vodo, zabeležili smo deset plazov, nekaj podrtih dreves in odkritih streh. V eni uri smo imeli več kot 60 intervencij. Z Gasilsko brigado Maribor pri intervencijah sodeluje vseh enajst prostovoljnih gasilskih društev iz Mestne občine Maribor," nam je dejal poveljnik Gasilske brigade Maribor Primož Osojnik.

Voda je zalivala kleti in dvorišča.
Sašo Bizjak

V Mariboru je neurje največ škode povzročilo na območju krajevnih skupnosti Kamnica in Bresternica-Gaj. V Kamniški grabi se je potok razlil po cesti, ki jo obnavljajo. Voda je drla po cesti, si utrla svojo pot in cesto uničila, ljudje pa so pred vodo reševali svoje imetje. Pri eni od hiš so domačini z lopatami utirali pot hudournika iz bližnjega gozda, ki je zaradi zamašitve kanala z listjem in vejevjem našel novo pot in ogrožal bližnje stavbe.

Domačini so v Kamniški grabi tako reševali svoje imetje. 
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Pokažite to Nigradu ...

"Tako je, če ni denarja, da bi država in občina regulirali strugo potoka," so nam dejali pri družini Oprešnik, kjer ne pomnijo, da bi voda iz bližnjega potoka kdaj presegla strugo in se razlila do hiš na drugi strani ceste. "Česa takšnega ne pomnim. Voda je narasla vse do vrha mostu. Na drugi strani je odtrgalo del vodnega kanala, še sreča, da ni odneslo dela ceste," je med odmetavanjem mulja z dvorišča dejal tudi Ivan Kaiser. Pokazal nam je, kam so pot nadaljevali člani Prostovoljnega gasilskega društva Kamnica, a zaradi razdejane ceste na Lucijin breg, kjer so posredovali in s folijo prekrili nov plaz, ki je ogrožal hišo, nismo mogli. Tudi pot na Šober je bila težko prevozna, eden od mostov v Kamniški grabi je voda presegla, na cesti pa so bili ostanki večjih kosov lesa, ki jih je nanesla voda. Da bi bila poplavljena cesta proti Kamnici čim prej kopna, je skušala z motiko poskrbeti Kristina Kosi, ki je čistila odtok. "Pokažite to Nigradu, da bodo videli, da tudi mi njim pomagamo kot oni pomagajo nam," je navrgla.

Tudi središču Kamnice neurje ni prizaneslo. "Kot bi se utrgal oblak," je trenutke neurja opisal prebivalec Kamnice. Ob cesti so bili še kakšno uro po neurju vidni ostanki toče, na glavno cesto Kamnica-Kungota pa je voda na več območjih nanesla pesek z bližnjih cest.

Nekaj minut je voda na cestah oteževala promet tudi v središču Maribora. Lent, kjer potekajo gradbena dela, pa je bil pod vodo zaradi prevelikih količin padavin v odtokih.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Toča, velika kot žogica za golf, je klestila na severozahodu Mestne občine Maribor in v občini Pesnica, padala pa je tudi pod Pohorjem. O treh večjih plazovih so poročali iz Selnice ob Dravi in s Svetega Duha na Ostrem vrhu. Skupaj je bilo v severovzhodu Slovenije v občinah Maribor, Selnica ob Dravi, Kungota, Pesnica, Lenart in Hoče-Slivnica na delu 23 gasilskih enot. V občini Šentilj, ki je bila najbolj prizadeta po obilnem deževju pretekli teden, o novih nevšečnostih niso poročali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta