(FOTO in VIDEO) Največje martinovanje v Sloveniji je v Mariboru. Poseben dan za vinogradnike in ljudi dobre volje

D.Ži, BEB
11.11.2023 11:09

Od dopoldneva se že razlega domača glasba na javnem martinovanjui v Mariboru, ki se je v štajerski prestolnici začelo že včeraj. Vse do 21. ure bo še program na trgu s ponudbo vin in hrane

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vreme se je nekako naredilo, vzdušje na Trgu Leona Štuklja je iz uro v uro bolj prešerno.
Andrej Petelinšek

Štajerska se veseli, Kolkor kapljic tolko let in druge pesmi, ki pritičejo dogodku kot je martinovanje se od dopoldneva razlegajo v središču Maribora, kjer na Trgu Leona Štuklja poteka po udeležbi največje martinovanje v Slovenijii. Vinogradniki in vinarji danes zaznamujejo martinovo, zanje praznični čas, ki pomeni simboličen zaključek njihovega truda v vinogradu.

Praznovanje se je začelo ob 10. uri. Po tradicionalnem krstu so v en glas dejali- mošta ni več, odslej je samo še vino.
Andrej Petelinšek

Dogajanje ob martinovem je tudi priložnost za predstavitev vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Za vse, ki živijo od grozdja in vina, je to največji praznik.

Vzdušje na največjem martinovanju v državi preverite tudi v naši GALERIJI. 

Na ulici od Trga svobode proti Trgu Leona Štuklja je letos precej več ponudnikov hrane. 
Andrej Petelinšek

V štajerski prestolnici je martivovanje letos že 38. leto. Letos traja dva dni. Že v petek je bila na voljo vinsko-kulinarično ponudba na stojnicah na Koroški cesti, danes pa se je praznovanje začelo s prodajo na stojnicah ob 10. uri. Dogajanje na odru povezujeta Robert Levstek in Darja Gajšek, ki je vmes poskrbela za zabavni program tudi s svojimi muzikanti. Ob 13. uri pa so opravili tradicionalni krst mošta na Trgu Leona Štuklja. "Mošta ni več, odslej je samo vino," so skoraj v en glas razglasili gospodar Stare trte in mariborski župan Saša Arsenovič, skrbnik Stare trte Stane Kocutar, varuh trte Alojz Jenuš - Slavek po protokolu krsta, pri katerem posamezni vinarji iz vrčev v skupen sod vlijejo vzorec svojega vina, da se krsti.  

Andrej Petelinšek

Gre za eno od najbolj prepoznavnih in priljubljenih prireditev v štajerski prestolnici, na kateri letos sodeluje več kot 70 lokalnih ponudnikov vina in kulinarike. Na mariborskem martinovanju se zbere tudi po 20.000 obiskovalcev, tako kot na rekordnem lanskem praznovanju.

"Letos do dober letnik, čeprav sta leto zaznamovala toča in veliko dežja. Na našem vinogradništvu smo zelo zadovoljni, tako po količini, kakor kakovosti se lahko primerjamo z lanskim letnikom," je povedal Aljaž Leber iz Vinogradništva Leber. Pri martinovanju v Mariboru njihova vinska klet sodeluje že vrsto let. "Ponovitev lanskega leta bo najbrž težka, ampak za sedaj smo zadovoljni. Ko je dogodek med tednom, so tukaj še študenti iz drugih koncev Slovenije, veliko obiskovalcev pride po službah ali med službami. Res pa, da sicer sobota velja za dan, ko se sprostiš in greš ven, tako da bomo videli, kaj bo obveljalo," je še dodal.    

Martinovalo se je v petek tudi na Koroški cesti.
Andrej Petelinšek

Tradicionalni dogodek je zmeraj obogaten še s prihodom vinskih kraljic, trgačev in folkloristov ter predstavnikov vinskih redov in bratovščin, ki obhodijo mestno jedro, s seboj pa prinesejo jesenske pridelke in dobrote, da se simbolično zahvalijo jeseni. 

Vinska aristokracija med sprevodom po mestu. 
Andrej Petelinsek

Na letošnjem martinovanju je prvič v vlogi mariborske vinske kraljice, 13. po vrsti, tudi aktualna mariborska vinska kraljica Maruša Mukenauer iz Svečine, ki želi mladim čim bolj približati odgovoren način uživanja vina. Še pred uradnim krstom na glavnem odru na Trgu Leona Štuklja se je v družbi vinskih kraljic iz drugih vinorodnih območij sprehodila po mestu v sprevodu s člani folklorne skupine AFS Študent in Malečniškimi brači.   

Andrej Petelinšek

Ne le na vinorodnih območjih, temveč tudi drugod po Sloveniji, različna društva in predvsem gostinci god Svetega Martina obeležujejo z organizacijo družabnih, etnoloških in športnih prireditev.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Župan Maribora je med ostalimi gosti danes gostil tudi župana Zagreba iz sosednje Hrvaške Tomislava Tomaševića, ki je bil danes prvič na martinovanju v Mariboru. So pa z obiskom povezali koristno z ugodnim, je strnil. "Mislim, da je to sploh prvi obisk župana Zagreba v Mariboru. Odločili smo se, da pridemo prav na ta dan, da doživimo to štajersko novo leto, kakor mu pravite. Opravili smo tudi uradne pogovore o možnostih kulturnega sodelovanja in na urbanističnem področju ter seveda na turističnem. Opazil sem reklame za Advent v Zagrebu, obenem sem med sprehodom po mestu opazil, da je tukaj tudi nekaj Hrvatov. Zanimanje torej je z obeh strani, to me veseli in mislim, da lahko to turistično in kulturno izmenjavo še nadgradimo," je dejal Tomašević.    

Andrej Petelinšek

Saša Arsenovič je ob robu dogajanja še povedal, da ga veseli, da je prišlo toliko obiskovalcev. Da so ljudje prihajali v Maribor tudi z vlaki: "Pričakujem več deset tisoč ljudi, prostora bo za tovrstne dogodke tudi po obnovi Lenta vedno več. Ob tej priložnosti bi se zahvalil vsem vinogradnikom in ponudnikom hrane. Delamo povezovalno in v veselje, še vreme nam je šlo na roko."

Za vinarje pomeni martinovo začetek novega obdobja. Glavna dela so opravljena, sedaj se pričenja kletarjenje in promocija vina. 
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Skrbnik Stare trge Stane Kocutar je dejal, da je danes poseben dan ne le zato, ker je martinovo, pač pa tudi ker je prav na ta dan vrh Pohorja pobelil sneg. "Kaj bi si več še lahko želeli za vse prihodnje mesece. Da bi se v mestu družili ob dobrem vinu, na Pohorju pa smučali. To je zgodba našega Maribora. Rad bi pa izpostavil iskren poklon in zahvalo vsem vinogradnikom, ki ste v težkih okoliščinah letošnjega leta trepetali in pridelali nekaj, kar je izjemno dobro, kar nas navdušuje, vliva zaupanje v naše mesto, v vinorodno Štajersko," je še dejal med nagovorom na odru. 

Andrej Petelinšek

"Zjutraj je kazalo, da bomo mokri zunaj in znotraj. Sedaj kaže, da bomo mokri samo znotraj, tisti, ki še niso, pa bodo," je v svojem slogu dogajanje komentiral Alojz Jenuš - Slavek, član skupine Malečniški brači. Slavek je ovtar (varuh) najstarejše Stare trte na Lentu in vinogradov v mariborskem okolišu. Kot skupina pa so tudi nepogrešljivi že vsa leta pri programu martinovanja, kakor pri vseh glavnih opravilih pri Stari trti. "Če me vprašate, kakšna je letina, za nas je tako vseeno, ali je dobro ali ni. Mi vse spijemo. Ostalo pa se naj zmenijo z onim zgoraj, kakšno je," je dodal Slavek ter napovedal, da naslednje leto pridejo v prestolnico, v Ljubljano.  

Folkloristi AFS Študent so prav tako obogatili dogajanje s svojimi plesi. 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta