(FOTO in VIDEO) Martinovanje v Mariboru: Ogrevanje na Koroški cesti pred sobotno zabavo na Trgu Leona Štuklja

Jon Knez Jon Knez
10.11.2023 16:34

Martinovanje se je v Mariboru pričelo že danes z butičnim dogajanjem na Koroški cesti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okoli 20 ponudnikov se je predstavljalo na Koroški cesti. 
Andrej Petelinšek

Čeprav bo glavnina martinovanja v Mariboru jutri, se je praznovanje štajerskega novega leto pričelo že danes. Butično martinovanje je, kot lani, potekalo na Koroški cesti, kjer vinarji ponujajo svoja vina. Martinovi tržnici sta še na Grajskem trgu in na osrednji tržnici. Hrano, primerno martinovemu, ponujajo restavracije Rožmarin, Lou in Nana. Na meniju so klobase, Martinova raca, burgerji in podobno. V primerjavi z današnjim največjim urbanim martinovanjem na Trgu Leona Štuklja, kjer bo na voljo 20 tisoč povratnih plastičnih lončkov, so na Koroški cesti na voljo stekleni kozarci na pecelj, kavcija zanje stane pet evrov, kuponi za vino stanejo tri oziroma štiri evre, odvisno od vrste vina. Kupon za hrano stane sedem evrov. Dogajanje na Koroški bo potekalo še jutri.

Tako tam kot na trgu bo svoje vino ponujalo vino Valdhuber. "Na Koroški cesti se predstavljamo s celotnim spektrom naših vin. V tem trenutku je najbolj aktualno mlado vino. Imamo še sveže linije penin in zorjenih vin. Veliko je povpraševanja po suhih vinih, kar nas zelo veseli. Torej naš sauvignon, laški rizling in suhi rose. Bestseller pa je mlado vino. Zelo pozdravljam tak dogodek, sploh z uporabo steklenih kozarcev. Mariborski zavod za turizem je s tem naredil velik korak naprej, bi rekel. S tem se dvigujeta ugled vina in pa seveda promocija. Izpostavlja se to, kar je naša filozofija. Da se dela predvsem na kvaliteti vina, ne le na količini," je povedal mladi vinar Adam Valdhuber.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Dogodek je pozdravil tudi Urban Hlade z vinogradniške kmetije Hlade, ki je poleg sveže in zorjene linije vina ponujal tudi penine, po katerih je poleg svežih vin največ povpraševanja, je povedal. "Je le martinovo in najbolj prijajo sveža vina. Letošnji in lanski letniki," je predstavil svojo ponudbo. Kaj pa meni o bolj finem martinovanju? "Super je, da imamo dve lokaciji oziroma več lokacij. Da se najde za vsakogar nekaj. Poleg špricerjev na klasičnem martinovanju lahko ponujamo še kakšna buteljčna vina. Zadoščeno je vsem okusom."

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor, ki organizira martinovanje, pravi, da je petkovo dogajanje ogrevanje pred pravim martinovanjem. "Skupno letos na vseh lokacijah na martinovanju sodeluje 90 ponudnikov, tako vinarjev kot gostincev. V petek je glavnina na Koroški cesti, v soboto pa bo dogajanje na več lokacijah, z glavnino na Trgu Leona Štuklja," je dejal. Glede na več lokacij tudi jutri Struc na Koroški cesti pričakuje dober obisk. "To izkušnjo smo imeli že lani. Bilo je nekaj dvomov, ali nam bo uspelo zapolniti obe lokaciji. Pričakujemo, da bo martinovanje na Koroški cesti oba dneva dobro obiskano, kajti vsebina, ki jo ponujamo tukaj, se razlikuje od tiste na Trgu Leona Štuklja. Komur ne ustreza gneča in mu je bolj všeč ta ponudba, mu je najbrž dogajanje na Koroški cesti bližje. Na obeh lokacijah so vrhunski vinarji," je še povedal Jure Struc.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Mošt bodo jutri v vino spremenili na številnih martinovanjih na prostem. Poleg največjega, mariborskega, bodo martinovanja še na Ptuju, v Ormožu, v Slovenski Bistrici in drugod po Sloveniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta