(FOTO in VIDEO) Zaradi viharnega vetra mariborski gasilci sinoči na 70 intervencij

Gregor Grosman Gregor Grosman
21.06.2022 15:29

Viharni veter ruval drevje in odkrival strehe. Gasilci so morali na intervencije že sredi noči, javne službe je veliko dela čakalo v jutranjih urah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

Včerajšnje neurje, ki se je okoli 22. ure razbesnelo tudi nad Mariborom, je prebivalcem povzročilo veliko nevšečnosti. Na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje smo zjutraj brali o drevesih, ki jih je močan veter podiral na ceste in stanovanjske objekte, odkritih je bilo veliko streh, ponekod je meteorna voda zalila kletne prostore.

Z meteorološke službe Letališča Edvarda Rusjana Maribor so nam sporočili, da je bil največji izmerjeni sunek vetra na mariborskem letališču 23,8 metra na sekundo oziroma približno 80 kilometrov na uro, izmerili pa so ga ob 21. uri zvečer. Pihal je severozahodnik, veter s takšno hitrostjo pa že velja za viharni veter, ki lomi veje dreves, hoja proti vetru pa ni mogoča.

Gregor Grosman

Intervencije razpršene po širši okolici Maribora

Poveljnik Gasilske brigade Maribor Primož Osojnik je pojasnil, da so poklicni gasilci v minuli noči skupaj s prostovoljnimi gasilskimi društvi opravili 70 intervencij. Štirikrat jih je čakalo delo na odkriti strehi, uporabiti so morali avtolestev in košaro, sedem dreves je padlo na objekte, ostala na razne poti. Aktivirali so večino društev javne gasilske službe Maribor, intervencije pa so bile zelo razpršene po širši okolici mesta ob Dravi. Tako so morali izvoziti tudi v Hoče, v Bohovo, pa v Dvorjane. Če so običajno v neurjih imeli večje težave z meteornimi vodami, poplavami in črpanjem vode, tokrat dežja ni bilo veliko. Veliko škodo je povzročal močen veter, je zaključil Osojnik

Gregor Grosman

V mestnem parku padla smreka, v Prvomajski dva bora

Veter je po mariborskih parkih lomil vrhe kostanjev in veje drugih dreves. Delavce Snage je poleg številnih manjših intervencij v mestnem parku, v bližini otroških igral, čakala podrta smreka. Ta je presenetila tudi veverico, katera se je s sosednjega drevesa spustila na tla in kratek čas opazovala podrto drevo. Smreka je sicer že bila "bolna", delavec Snage pa je najprej odžagal vse veje, nato pa tudi deblo pripravil za odvoz.

Gregor Grosman
Zaradi podrtih dreves je zaprtih več cest 
Gregor Grosman

Stanovalec bloka na Ulici Šercerjeve brigade je pripovedoval, kako je skozi okno opazoval neurje, veter pa je polomil veje dreves, ki jih je sam posadil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Zjutraj je užaloščen poslušal, kako so veje pokale pod kolesi avtomobilov prebivalcev, ki so se odpravljali na delo. Le streljaj proč, na križišču omenjene ulice s Prvomajsko ulico, pa je veter izruval dva mogočna bora. Visoki drevesi sta padli na travnik med dvema blokoma, manj kot en meter je manjkalo, da bi vrha zadela v objekt. Sta pa težki debli pod seboj pokopali drogove, ki so jih stanovalci uporabljali za sušenje perila.

Gregor Grosman
Gregor Grosman

V bližini, na parkirišču Bevkove ulice 1 in 3 pa so odlomljene veje in drugi predmeti, ki so zaradi sunkov vetra leteli po zraku, polomili stekla kakšnih deset avtomobilov. Kot nam je povedal tamkajšnji stanovalec, ki je tudi eden izmed oškodovancev, je zvečer še skušal zavarovati svoje vozilo, a ko je prispel do njega, je bilo že prepozno. "Naslonil sem roko na steklo, ki se je takoj razletela." Improvizirano je zaščitil ostre robove velike luknje nad prtljažnim prostorom audija s folijo, v upanju, da se divjanje nocoj ne bo ponovilo.

Avtomobilska zavarovanja so tudi zaradi vse bolj dragih popravil vse dražja.
Gregor Grosman
Avtomobilska zavarovanja so tudi zaradi vse bolj dragih popravil vse dražja. 
Gregor Grosman

Delavci Nigrada pa so morali na teren s težkimi vozili. V Kamniškem drevoredu na Vrbanski cesti je sila vetra prelomila kakšnih 200 let staro drevo. Na srečo ni padlo na cestišče, niti na sprehajalno stezo, ki poteka ob njej, a vseeno predstavlja nevarnost in ga je bilo potrebno podreti. Na tem mestu pa bo zraslo novo.

Gregor Grosman
Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta