(FOTO) Kako bo izgledala nova Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor? Čez dve leti bodo v novih prostorih

Barbara Bradač Barbara Bradač
31.12.2020 04:00

V začetku prihajajočega leta se bodo začela gradbena dela za celovito obnovo zgradbe v Cankarjevi ulici, kamor se bo preselila srednja gostinska in turistična šola. Celotna investicija je ocenjena na 10,5 milijona evrov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri prenovi zgradbe v Cankarjevi ulici 5 se bodo upoštevale smernice Zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor, saj je bila stavba zgrajena med letoma 1913 in 1917. 
Andrej Petelinšek

Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor je zelo blizu nove zgodbe. Po dolgih letih čakanja in prostorskega stiskanja v Mladinski ulici bodo dobili nove, sodobne prostore. Nekdanjo Osnovno šolo Ivana Cankarja v Cankarjevi ulici bodo rekonstruirali, energetsko sanirali, dobila bo prizidek in lahko bo sprejela vse dijake srednje gostinske in turistične šole. Vse je že skoraj nared, da se gradbena dela lahko pričnejo. Denar za investicijo je zagotovljen, izbran je tudi izvajalec gradbenih del, pogodba z njim bo podpisana sredi prihodnjega tedna.

Konec mnogo let trajajoče prostorske bitke

Trenutno se stiskajo na dobrih 2500 kvadratnih metrih, a za izvajanje vseh svojih izobraževalnih programov bi jih potrebovali še enkrat več in v Cankarjevi ulici jih bodo tudi dobili. Ko so lahko v šoli, izvajajo pouk v izmeni in pol, od Študentskih domov Maribor so najeli njihovo nekdanjo restavracijo pri parku, da so lahko organizirali svojo jedilnico in uredili nekaj učilnic. Več kot deset let, vse do letošnjega septembra, ko so se začele priprave na prenovo, so prostorsko stisko blažili s poukom na dveh lokacijah, v Mladinski in v Cankarjevi ulici, kar jim je povzročalo nemalo težav s pripravo urnikov.

Prikaz obnovljene srednje gostinske in turistične šole v Mariboru
Styria Arhitektura

​Te dni si je oddahnil ravnatelj Dušan Erjavec, kajti končno vidi začetek konca več let trajajoče prostorske bitke. "Če smo zelo optimistični, bi lahko dijaki novo šolo začeli obiskovati septembra 2022, po malo manj optimističnem scenariju pa še pol leta kasneje. S tem da bomo po prenovi nekaj časa hkrati uporabljali obe lokaciji," pojasnjuje ravnatelj. Na začetku jim bo na novi lokaciji manjkala predvsem kuhinjska oprema, nabavili jo bodo v letu 2023. V rekonstruirani šoli s 25 učilnicami je predvidena tudi restavracijska kuhinja z vrtom in teraso, vgrajeno bo še dvigalo. Pri prenovi se bodo upoštevale smernice Zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor, saj je bila stavba v Cankarjevi ulici 5 zgrajena med letoma 1913 in 1917 in jo je po podatkih Mestnega stavbnega urada Maribor zasnoval Rudolf Kiffmann.

Dušan Erjavec: "To bo najsodobnejša in najlepša srednja šola v Sloveniji."
Igor Napast

​Več kot pet milijonov evrov iz državnega proračuna

​Po drugi ponovitvi postopka javnega naročila je pred kratkim postala pravnomočna odločitev, da bo podjetje Lesnina MG Oprema opravilo gradbena in obrtniška dela, fasaderska in krovsko-kleparska ter steklarska dela, poskrbelo bo tudi za notranje in zunanje stavbno pohištvo ter napeljalo strojne in električne inštalacije. Celotna investicija je ocenjena na 10,5 milijona evrov, pravi ravnatelj Erjavec. Dobrih 5,5 milijona evrov v prihodnjih dveh letih je za novo srednjo šolo v središču Maribora zagotovilo ministrstvo za izobraževanje iz državnega proračuna, precejšen delež investicije bodo pokrila še evropska sredstva za energetsko sanacijo, nekaj bo dodala sama šola.

"To bo potem najsodobnejša in najlepša srednja šola v Sloveniji. Veselim se funkcionalne šole, da bomo lahko na eni lokaciji izvajali ves pouk v eni izmeni. Učilnice za strokovni pouk, tako kuharstva kot strežbe, bodo atomsko opremljene, tako dobre bodo. Strokovni kader bo imel svoje prostore, učitelji bodo imeli zbornico in kabinete, sedaj vsega tega ni," se veseli ravnatelj Erjavec, zadovoljen, ker bo šola na novi lokaciji dijakom dostopnejša, bližje sta tudi železniška in avtobusna postaja. V različnih programih za gostinske in turistične poklice je več kot 600 dijakov.

Stryia Arhitektura
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta