(FOTO) Kako je zanemarjen nekdanji Kino Udarnik v Mariboru: "To je simbolna slika odnosa do kulture"

16.08.2021 17:06
Na stežaj odprta vrata v nekdanji mestni kino so očitno privabila tudi vandale, ki so razdejali notranje prostore. ​Kaj se je zgodilo z nekoč pomembnim kulturnim objektom v središču Maribora in kdo je odgovoren za trenutno stanje?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je danes videti nekdanji Kino Udarnik. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Razbitine, debela plast prahu, zatohel zrak, steklenice viskija, pločevinke piva, razsuta pokovka, platoji vode, knjige, prevrnjeni naslanjači, omet, vreče s smetmi, prevrnjene mize, luknje v strehi, popisane stene, odprti fascikli, projektorji muzejske vrednosti ... In še bi lahko naštevali. Takšna je podoba nekdanjega mestnega kina na Grajskem trgu 1, ki je v lasti državne Družbe za svetovanje in upravljanje (DSU). Da so prostori nekdanjega Kina Udarnik res tako zanemarjeni, kot se govori in kroži po družbenih omrežjih, in da je vstop vanje sila enostaven (ne le da so vrata odklenjena, ampak tudi odprta!), se je prepričala tudi naša ekipa. Kaj se je zgodilo z nekoč pomembnim kulturnim objektom v središču mesta in kdo je odgovoren za trenutno stanje?

Sašo Bizjak

DSU: Slabo stanje posledica dveh stvari ...

V oglasu za prodajo kinodvorane na spletni strani DSU beremo, da je bil prostor velik 541,30 kvadratnega metra, zgrajen leta 1935, predvidena cena za prodajo nekdanjega kina je 471.000 evrov. Kontaktna oseba DSU-ja Dušan Nikolić nam je sporočil, da je trenutno na dopustu, zato nima vseh podatkov.

Sašo Bizjak

"Lahko pa napišem, da smo najeli izvajalca, ki bo poskrbel, da v kino ne bodo več vlamljali brezdomci. Stroški so nizki, slabo stanje prostora pa je posledica dveh stvari - predvsem vlomov, pa tudi najemniki so ga pustili v slabem stanju," je zapisal Nikolić.

Sašo Bizjak

Mariborska občina: Ne moremo posegati v tujo lastnino

Vprašanja smo naslovili tudi na Mestno občino Maribor, kjer so pojasnili, da niso lastniki stavbe na Grajskem trgu 1, zato ne morejo ukrepati oziroma posegati v tujo lastnino, si pa prizadevajo za brezplačen prenos te nepremičnine v last občine.

Sašo Bizjak

In kako stanje komentirajo nekdanji najemniki? "To je simbolna slika odnosa države in mesta do kulture in arhitekturne dediščine v čistem središču mesta," pripomni eden izmed ustanoviteljev Zavoda Udarnik in aktualni organizator Letnega kina Minoriti Rene Puhar. "Ne razumem, kako so lahko vrata že tako dolgo odprta, pa nihče ne poskrbi za to," se sprašuje Puhar. "Tudi ko je Zavod Udarnik prevzel prostor, je bil v zelo slabem stanju. DSU zanj enostavno ne skrbi. Kot lastniki bi morali poskrbeti vsaj za osnovno obratovanje nepremičnine," razmišlja in dodaja, da finančni vložek za ureditev tega prostora ne bi bil tako velik, a očitno ni interesa.

Vrata v Kino Udarnik so že dolgo kar odprta, ne le odklenjena. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Mesto brez mestnega kina

Da je odgovorna tudi občina, ker že leta nazaj ni prevzela lastništva, meni še eden izmed ustanovnih članov zavoda Žiga Brdnik. "Vsako mesto bi moralo imeti mestni kino in to je edini realen prostor v Mariboru. Absurdno je, da je prostor v državni lasti, bili smo zavod v javnem interesu in pripadala bi nam lahko kulturna infrastruktura z brezplačno najemnino, tako kot imajo to urejeno v Ljubljani, v Španskih borcih. Mi smo pa plačevali mesečno 1300 evrov najemnine, ob tem pa smo še sami vlagali v prostor. Kam je šel ta denar, ne vem," razmišlja Brdnik in dodaja, da je to na koncu vodilo v stečaj zavoda. Sprašuje se, kako to, da paradržavno podjetje ne vzdržuje stavbe kulturne dediščine.

Prostori so povsem zanemarjeni. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Brdnik je še izpostavil, da je bila v Lokalnem programu za kulturo Mestne občine Maribor 2015-2020, ki ga je potrdil mestni svet, zapisana tudi ureditev Kina Udarnik kot mestnega kina, a to ni bilo izpolnjeno. "Res je, da ni obvezujoč dokument, a ne vidim razloga, zakaj bi pisali dokument za novo obdobje, če pa še niti nismo izpolnili starih dolgov," problematizira sogovornik.​

Sašo Bizjak

Zadnji najemniki odšli zaradi pritožb nad hrupom

Miha Horvat, pravni zastopnik Fundacije Sonda, ki je v preteklosti vodil programsko ekipo Kina Udarnik: "Zaskrbljujoč se mi zdi predvsem naš odnos do kulturne dediščine. Zdi se mi, da to ni le ogledalo županstva, uradov in ministrstev, ampak ogledalo nas vseh. To smo mi, naš odnos do kulturne dediščine, umetnosti in filma."​

Na nekdanji kino spominja tudi razsuta pokovka. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak
Tla prekriva debela plast prahu. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

​Zadnji najemnik Kina Udarnik je bilo Društvo za spoznavanje alternativne kulture (SAK). Predsednik društva Miha Kager je pojasnil, da so z DSU-jem imeli odlične odnose, za prekinitev pogodbe pa so se odločili zaradi pritožb nad glasno glasbo, ki so se proti koncu leta 2018 samo stopnjevale. "Za primer lahko dam koncert Magnifica. Ker je nastopajoči zaradi dobrega vzdušja podaljšal koncert za nekaj minut čez 22. uro, smo dobili prijavo in so nas obiskali policisti. Po koncu uspešno izpeljanega 2. Festivala alternativne kulture smo potegnili črto. Po porabi lastnih finančnih in človeških sredstev smo se odločili, da zgodbe v tej obliki s tolikšno količino stresa in odgovornosti ne želimo nadaljevati. Pogodbo smo prekinili marca 2019, zadnje račune za najemnino smo tako plačali za januar in februar 2019."

Pogled z balkona Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Kagerju se zdi trenutna situacija sramotna: "Vrata so sicer bila vedno problem, kot tudi marsikaj drugega v objektu. Žalostno je, da tak prostor sameva. Če bi imeli rednega najemnika, do tega ne bi prišlo, zato upamo, da ga dobi v bližnji prihodnosti."

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta