(FOTO) Kako so si arhitekti zamislili stanovanja v Dvořakovi ulici v Mariboru? Razstava vseh idej je v Vodnem stolpu

Nina Ambrož Nina Ambrož
06.04.2022 18:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmagovalci arhitekturnega natečaja za večstanovanjski objekt v Dvořakovi ulici na Taboru 
Andrej Petelinsek

Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor (JMSS) je po izvedenem arhitekturnem natečaju marca dobil rešitev, kakšen blok s 60 stanovanji za mlade bi postavili v Dvořakovi ulici na Taboru v Mariboru. Vseh 19 idej, udeleženih v natečaju, si je mogoče ogledati v Vodnem stolpu na Lentu. Razstava bo odprta vsak dan med 10. in 17. uro do 20. aprila. Na torkovi otvoritvi, ki so se je udeležili med drugim direktorica JMSS Irena Španinger, podžupan in predsednik natečajne komisije Gregor Reichenberg in župan Saša Arsenovič, so spregovorili prvoizbrani arhitekti.

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek

Maruša Zorec je v imenu zmagovalcev povedala, da je "lokacija težka in zanimiva hkrati". Ko je ekipa načrtovala objekt na polkrožnem vogalu, jo je pestila težava, kako umestiti 60 stanovanj na tako majhen prostor, da ne bi izgubili kakovosti. "To smo dosegli s prepustnostjo, transparentnostjo in zelenjem, ki smo ga poskušali obdržati, da se iz križišča vidi v notranjost dvorišča. Stanovanja imajo svetlobo z dveh strani, niso obrnjena le na eno stran." Zato da bi mladi stanovalci zaživeli kot skupnost, so v pritličju zasnovali lokal, kjer bi lahko bilo varstvo za otroke, prostor za druženje in podobno, in na strehi vrtove. 

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta