(FOTO) Kdo je Dalmatinec, ki je v Mariboru odprl novo konobo

Jon Knez Jon Knez
11.05.2024 02:00

V prostorih nekdanje pivnice Alf v Splavarskem prehodu je Dario Porenta odprl Konobo Dario, ki želi vonj Dalmacije prenesti v Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blaž Zupanič in Dario Porenta ponujata sveže jadranske ribe.
Andrej Petelinšek

V prostorih nekdanje pivnice Alf v Splavarskem prehodu je zaživela Konoba Dario. Pristno dalmatinsko konobo je odprl Dalmatinec Dario Porenta, ki je v Mariboru morske jedi pripravljal že v restavraciji Dobra riba v neposredni bližini novega lokala. Ko je Boris Cizej zaprl Dobro ribo, je Porenta želel nadaljevati ribjo zgodbo v Mariboru, zato je odprl konobo, kakršne, pravi, v Mariboru dosedaj ni bilo.

"Vonj Dalmacije želimo prenesti v Maribor. Ambient konobe je avtentičen, želimo, da se ljudje tukaj dobro počutijo, da je vse, kot mora biti. V Mariboru sem od leta 2019. Ko smo zaprli Dobro ribo, sem se pogovarjal z ljudmi in se odločil odpreti svojo konobo. Prijatelj Gašper Zupanič je odkupil prostore nekdanjega Alfa in skupaj smo kot partnerji začeli novo zgodbo," še pove Porenta. 

Porenta je prej delal v Dobri ribi v bližini nove Konobe Dario.
Andrej Petelinšek

Po sveže ribe gre v Zadar

Novi lokal so odprli brez velikega pompa, oglaševanja. Otvoritev še sledi, napoveduje Dario Porenta. Odprto imajo od srede do nedelje med 14. oziroma 15. uro in 22. uro. V nedeljo zaprejo ob 17. uri. Porenta se tedaj odpravi v Zadar po sveže ribe in drugo, zato imajo v ponedeljek in torek zaprto. "Ponujamo klasičen dalmatinski štih oziroma naše dobrote. Stavimo na avtohtone dalmatinske proizvode iz morja in zadrskega zaledja. Kot hladno predjed ponujamo ploščo, sestavljeno iz skradinskega in posedarskega pršuta, paškega sira, inčunov in hobotničinega karpača. Izbor rib je odvisen od ulova. Sam sem chef in dobavitelj. Grem v Zadar in prinesem vse, kar je svežega. Zdaj je sezona škampov, jadranskih lignjev trenutno žal ni," predstavi Porenta svežo jadransko ponudbo. Poleg rib ponujajo tudi meso, in sicer jagnjetino. Vendar ne na ražnju, kot smo morda vajeni iz Dalmacije, temveč kotlete na žaru. "Sicer pa imamo od ribjih jedi še brodet, sestavine katerega so odvisne od ulova. Prav tako črno rižoto s sipo, školjke, jadranske lignje. Vse pečemo na žaru na oglju," našteje.

Konoba Dario
Andrej Petelinšek
Dario Porenta
Andrej Petelinšek

(FOTO) Bili smo na dražbi stanovanja v Mariboru z izklicno ceno en evro: Koliko so odšteli za trisobno stanovanje

Pravi, da posebnega recepta za ribo ni. "Delamo s soljo in oljem. Ribo pečemo na žaru. Kot prilogo postrežemo blitvo in krompir." Jedi izpod peke v Konobi Dario nimajo, če kdo želi hobotnico, jo Porenta pripravi v pečici. Poleg redne ponudbe prisluhnejo tudi željam gostov. "Če si kdo zaželi jastoga, ga bom priskrbel. Nismo omejeni na zalogo. Le javiti mora teden dni prej. Vse se da," še pove. V vinski ponudbi imajo dalmatinska in istrska vina. Vanjo so vključili tudi lokalne vinarje, vina Vračko iz Jurija denimo. 

Andrej Petelinšek

(FOTO) Kdo sta brata, ki sta na Glavnem trgu odprla novo prodajalno sladoleda

Večerja mali dopust

V lokalu poleg Daria Porente dela še natakar Blaž Zupanič, sicer tudi sommelier. Na novo zgodbo gleda z navdušenjem. "Skušali bomo biti čim bolj butični in predstaviti dalmatinsko kulinariko. To je odlična priložnost za Mariborčane, da pojejo nekaj dobrega, spijejo dobro vino. V eni večerji lahko doživijo mali dopust."

Blaž Zupanič
Andrej Petelinšek

Sčasoma bodo imeli tudi delikateso, da bodo lahko gosti kupili izdelke za domov. "Imeli bomo butično prodajalno sirov, suhih mesnin, olivnega olja. Prirejali bomo dalmatinske večere, ko bodo tukaj gostovali kuharji z zadrskega območja, vinarji. Tudi kakšna gostovanja dalmatinskih klap bodo," je še napovedal Dario Porenta in o smislu konobe sklenil: "Dobra riba in dobra vinska kapljica. To je to. Pomembno je, da gost odide zadovoljen."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta