(FOTO) Kolesarski spektakel na Mariborskem Pohorju: Hotelirji, gostinci in trgovci prepoznali potencial tekmovanja

12.08.2021 16:12
Tekma svetovnega pokala v spustu z gorskimi kolesi bi lahko na Pohorje in pod njega ta konec tedna privabila tudi do 20 tisoč obiskovalcev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Finalne vožnje bodo na sporedu v nedeljo.
Andrej Petelinšek

Če bo obisk takšen, kot je bil v predkoronskem letu 2019, si bo tekmo v svetovnem pokalu v spustu z gorskimi kolesi na Mariborskem Pohorju v nedeljo ogledalo okrog 10 tisoč ljudi, vseh obiskovalcev dogodka, ki se bo s treningi začel že danes, pa bi lahko bilo tudi do 20 tisoč. Organizatorji zato priporočajo, da se obiskovalci pod Pohorje odpravijo z avtobusom številka 6, potem pa se na vrh Pohorja odpravijo z gondolo in se sprehodijo ob progi v dolino.

Ta konec tedna bo pod Pohorjem "velik kolesarski sejem". Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

"Na ta način bodo najbolje spoznali progo, po kateri vozijo tekmovalci. Tiste, ki jim to ne diši, pa vabimo v ciljno areno, ki bo letos na asfaltiranem parkirišču pod vzpenjačo, kjer si bodo lahko celotno dirko ogledali na velikem zaslonu, seveda pa bili deležni tudi atraktivnega prihoda v cilj po novi skakalnici. Še ena možnost pa je, da se s sedežnico Radvanje odpeljejo do Trikotne jase, kjer bosta prav tako tribuna in še en veliki zaslon," razlaga predsednik Društva gorskih kolesarjev Pohorje Iztok Kvas.

Tekma, koncerti, kolesarski sejem ...

Kot še pravi Kvas, bodo navijaških pripomočkov, kot so vuvuzele, motorne žage in podobno, zelo veseli, sicer pa navijači slovenske ekipe v nedeljo na Trikotni jasi tako ali tako pripravljajo poseben spektakel. Za tega bodo poskrbeli tudi v ciljni areni, kjer bo v soboto ob 17. uri nastopila skupina Happy Ol' McWeassel, vstopnico za koncert je mogoče kupiti posebej in stane osem evrov, medtem ko bo za dnevno vstopnico na kolesarskem prizorišču treba odšteti 20 evrov, za dvodnevno pa 25.

Organizatorji so si s komisarji dirke ogledali novo skakalnico nad asfaltiranim parkiriščem v ciljni areni. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

V nedeljo po tekmi, finale se bo začel ob 12.30, bo v ciljni areni tudi zabava z didžejem, v večernih urah pa bo na Snežnem stadionu pod žarometi še spektakularna tekma najboljših gorskih kolesarjev na svetu v duelu. Ob tem bodo kolesarska in druga podjetja ves vikend na prizorišču predstavljala svoje izdelke. "Vse skupaj bo kot neke vrste velik kolesarski sejem. Če boste prišli s kolesom, vam ga bomo tudi brezplačno oprali," še pravi Kvas.

Iztok Kvas: "Vsem obiskovalcem Pohorja in stanovalcem Radvanja se zahvaljujem za strpnost in razumevanje."
Tadej Regent

Mesto je polno kot že dolgo ne

Na tekmi bo nastopilo okrog 250 tekmovalcev iz 35 držav, skupno pa je zaradi tekme v Mariboru več kot tisoč gostov. Tega so veseli tudi v Zavodu za turizem Maribor. "Izognil se bom statistiki, ker bomo točne podatke imeli šele čez kak mesec, lahko pa govorim o vtisih. Mesto je polno kot že dolgo ne in turistični delavci si obetamo, da bo takih prireditev v prihodnje še veliko. Tu se vidi več kot dvajset let dela na razvoju gorskega kolesarstva v Mariboru, ki je, kar se Slovenije tiče, zagotovo najbolj kolesarska destinacija v državi," je povedal direktor zavoda Jure Struc.

Jure Struc: "Tu se vidi več kot dvajset let dela na razvoju gorskega kolesarstva v Mariboru."
Tadej Regent

Kvasa ob tem ne veseli le dejstvo, da so polni prav vsi hoteli na Pohorju in pod njim ter tudi dobršen del hotelov v mestu, ampak tudi poglobljeno sodelovanje s hotelirji. "Tega smo vzpostavili že lani, v prihodnje pa načrtujemo z njimi vzpostaviti prodajo skupnih kolesarskih paketov, ko bodo v hotelske namestitve vključene tudi večdnevne vozovnice. Pri tem nam bodo potem hotelirji s provizijo pomagali pri organizaciji tovrstnih dogodkov in vlaganju v infrastrukturo, ki jo potrebujemo, da lahko te zadeve počnemo. So se nam pa letos priključili tudi lokalni gostinci in trgovine, ker vsi vidijo, da je ta utrip veliko prinesel tudi njim," je poudaril Kvas in se zahvalil tudi Javnemu holdingu Maribor, ki je in bo do konca tekmovanja opravil veliko dela ob robu dogodka: "Stvari se končno premikajo v neko smer, za katero smo si kot organizatorji že v preteklosti predstavljali, da si želimo z mestom sodelovati."

Tadej Regent
Tadej Regent

Prometni režim bo enosmeren

Zaradi tekem bo spremenjen tudi prometni režim. Ker so vsa tri parkirišča pod Pohorjem namenjena tekmovalcem, je avtomobile mogoče parkirati le na bližnjem strelišču. V soboto in nedeljo pa bo spremenjen tudi prometni režim, ki bo enosmeren. Dostop do Pohorja bo mogoč po Pohorski ulici, nato levo po cesti Pot k mlinu in po njej ob strelišču nazaj do Lackove.

Tadej Regent

"Vsem obiskovalcem Pohorja in stanovalcem Radvanja se zahvaljujem za strpnost in razumevanje. Verjamem, da bodo tudi pohodniki za teh nekaj dni pokazali razumevanje, saj bo že od ponedeljka na Pohorju vzpostavljeno običajno stanje," še pravi Kvas.

Tadej Regent
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta