(FOTO) Mariborsko županstvo na obisku mestnih četrti: Območje Pekarne bi namenili medicincem

Nina Ambrož
05.05.2021 19:49
Predstavniki mariborskih mestnih četrti Magdalena in Nova vas so se sestali z ekipo župana Arsenoviča. Govorili so o Železničarski koloniji, načrtih v Pekarni, tržnici ob Kardeljevi cesti, otroških igriščih ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podžupan Samo Peter Medved je povedal, kaj bodo uredili v MČ Magdalena. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Aktualni obiski ekipe župana Saše Arsenoviča po mestnih četrtih (MČ) in krajevnih skupnostih Maribora, ki jih je skupno 17, se vrstijo. Danes sta bili kar dve srečanji. Vodstvo občine se je sestalo s predstavniki MČ Magdalena in MČ Nova vas, kjer so bili veseli pomembnih gostov. Govorili so o stanju, glavnih problemih, priložnostih in načrtih.

 

​Obnovili bi Železničarsko kolonijo

Jožef Grah, predsednik MČ Magdalena, je po sestanku dejal, da ne bo kritiziral. "Ker je v navadi, da vedno najdemo kaj, s čimer nismo zadovoljni. Po zagotovilu ekipe se nam obetajo lepši časi," je pohvalil obiskovalce in izplen pogovorov. Izpostavil je, da njihovo četrt zaznamuje Železničarska kolonija, "ki je potrebna temeljite obnove. Dotaknili smo se komunalne problematike, ki je pereča tudi pri nas." Ob tem je omenil nujno sanacijo Preradovičeve ulice, obnovili naj bi jo prihodnje leto, ter zanemarjeno Ruško cesto in določene spomeniško zaščitene objekte. "Pogrešamo več urejenih površin za parkiranje, zato smo govorili tudi o možnostih plačljivih parkirišč," je povedal Grah.

Železničarska kolonija
Sašo Bizjak

Ker je imel župan Arsenovič v Magdaleni le postanek, je sklepne besede povzel podžupan Samo Peter Medved. "Mestna četrt Magdalena se sooča z večjim številom parkiranih avtomobilov tistih, ki so zaposleni v središču mesta, zato zmanjkuje prostora za stanovalce. Naša naloga je, da to uredimo," je dejal Medved. In dodal: "Železničarski koloniji želimo povrniti blišč in ugled." Podžupan meni, da bi to naselje lahko postalo središče kulturnega dogajanja, stavbe imajo potencial, da jim zraste vrednost na nepremičninskem trgu. Med temami pogovora so bili novi zdravstveni dom v Jezdarski ulici, kreativni park Drava in Pekarna, ki naj bi jo selili v nekdanje prostore MTT v Melju. Območje Pekarne pa bi bilo namenjeno širitvi medicinske fakultete in UKC Maribor. Propadajoči objekt v Magdalenskem parku, ki ga želi občina odkupiti, bi radi spremenili v kavarno.

Preradovičeva ulica
Sašo Bizjak

 

​Za Pekrski potok so na mizi idejne rešitve

V MČ Nova vas so županovo ekipo seznanili z desetimi ključnimi problemi, med katerimi so tudi Pekrski potok, tržnica ob Kardeljevi cesti, vzdrževanje dreves, garažne hiše, zlasti slabo vzdrževana parkirna hiša ob Ulici Pohorskega odreda, nekategorizirana Pengova ulica, otroška igrišča in ulična razsvetljava. Vincenc Virtnik, predsednik sveta MČ Nova vas, je dejal, da je bilo srečanje konstruktivno. Kdaj bodo želje izpolnjene in problemi odpravljeni, ni mogel napovedati. "To je odvisno od pristojnih občinskih služb in priprave projektov," je komentiral.​

Tržnico v Novi vasi bi iz podzemlja dvignili na zgornji plato, kjer bi uredili urbano središče za krajane in društva. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

​Župan Arsenovič je prikimal ureditvi tržnice. Vizija je, da bi jo iz podzemlja dvignili na zgornji plato, kjer bi uredili urbano središče za krajane in društva. Ideja s parkirnimi hišami je, da bi jih nadgradili in namenili stanovanjski gradnji. "Javna razsvetljava oziroma sijalke bodo v kratkem, še letos, menjane po celi občini, dela bo izvajal Nigrad," je obljubil župan. Tudi za Pekrski potok so na mizi že idejne rešitve. Je pa precej projektov odvisnih od tega, koliko evropskega denarja in razpisov bo na razpolago.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta