(FOTO) Marko znova odhaja na operacijo v ZDA, Karitas zbira donacije: Kako lahko pomagamo

Jana Juvan Jana Juvan
29.07.2024 15:52

Marka Aberška, ki je čudežno shodil po operaciji v ZDA, znova čaka operacija na Floridi. Nadškofijska karitas Maribor zanj zbira donacije, saj je bivanje tam prevelik zalogaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko je prestal že ogromno operacij, a se ne neha boriti. Septembra znova odhaja na Florido na nov poseg, po katerem bo lahko hodil brez opornic.
Tadej Regent

Javnost je pred leti že spoznala Marka Aberška iz Maribora, ki po zahtevni operaciji v ZDA znova lahko hodi. Slovenski zdravniki so, ko je bil star dve leti in pol, predlagali amputacijo nog, kar so njegovi starši zavrnili. Drugo mnenje so poiskali v tujini in verjeli napovedim, da bo lahko znova hodil, te so se tudi uresničile. A zdravljenje zanj še ni končano.

Marko se je rodil z deformacijo nog in srčno napako. Pri zgolj petih tednih svojega življenja je bil prvič operiran na srcu. Takrat v Londonu. Ko je začel hoditi v šolo, je prestal še eno operacijo, tedaj v Münchnu. "Leta 2017 so nastale težave - ker je težko dihal, smo ga peljali v Ljubljano. Dali so ga v umetno komo. Potem smo šli v Italijo, kjer je imel 12-urno operacijo. Od takrat ima s srcem mir, ob dnevnih zdravilih seveda. Vmes smo hodili tudi na operacije nog v Nemčijo. Zdaj pa smo že sedmo leto zapored v ZDA pri dr. Droru Paleyju. Mogoče bi že bilo konec, pa so se mu zagnojila kolena. Ampak napovedujejo, da bo lahko potem hodil celo brez opornic. Čez kakšno leto ali dve pa ga čaka še podaljševanje nog," pripoveduje njegova mama Jožica Aberšek.

Marko in Jožica Aberšek
Tadej Regent

Zbirajo 10.000 evrov

Danes je Marko star 17 let. In 1. septembra odhaja znova na Florido, kjer bosta z mamo ostala predvidoma dva meseca in pol. Operacijo in pot tja bo krila zdravstvena zavarovalnica, je pa bivanje v ZDA za mamo samohranilko, ki je upokojena in nima visokih prihodkov, kljub dnevnicam precejšen zalogaj. "Žal so cene hrane tam precej visoke. Hitro se pojavijo tudi nepredvideni stroški za zdravila. Kupiti morava voziček, da ga bom lahko vozila. Poleg tega nujno potrebujeva avto, ker ga bom morala voziti na terapije, saj bova stanovala več kot kilometer in pol stran od bolnišnice in v tej vročini bi bila pot peš precej naporna. Najem avtomobila naju bo stal okoli 2400 evrov, treba bo plačati še bencin. Rada bi tudi, da bi ga lahko peljala vsaj v živalski vrt, da bo lahko malo pozabil na bolečine," pojasni Jožica Aberšek, zakaj se je znova obrnila na javnost s prošnjo po pomoči.

Ocenjuje, da bi potrebovala okoli 10.000 evrov, saj bo po prihodu iz Amerike potreboval tudi dodatne terapije. "Ena stane 46 evrov, potrebuje dve na teden. Žal toliko prihrankov nimam," iskreno pove.

Marko Aberšek z mamo Jožico Aberšek
Tadej Regent

(MB-TEDEN) Rakav eksperiment

Donacije preko Karitasa, ne več Mausa

Za Marka zbirajo donacije preko Nadškofijske karitas Maribor (podatki za nakazilo so v okvirčku). Odločitev, da znova zaprosi javnost za pomoč, je padla v zadnjem hipu. "Najprej me je odbijalo, ker sem to že storila. Ampak vem, kako drago je vse v ZDA, tam sva bila že sedemkrat po več mesecev. In brez avtomobila bi nama bilo zelo težko," pripoveduje.

Marko ima kot bodoči veterinarski tehnik zelo rad živali.
Tadej Regent

Marko, ki v ZDA potuje že sedmič, se kljub napornemu posegu, ki je pred njim, tega tudi veseli. "V Ameriki mi je fajn. Vse, razen operacije," z nasmehom pove dijak tretjega letnika biotehniške srednje šole, ki se šola za veterinarskega tehnika. Šolo bo opravljal na daljavo, na kar se je že navadil v vseh letih svojega bivanja v tujini, še preden je to s covidom postala vsesplošna praksa.

(FOTO) Kaj bi bilo treba narediti, da bi Maister vozil kot Klinko Kavalir?

Spomniti velja, da je imela Markova družina nesrečo pri zbiranju prostovoljnih prispevkov. Prvič so namreč zbirali donacije preko društva Maus, ki se je nato znašlo v kazenskem postopku, ta še traja, kjer se Nataši Sokolov (prej Švikart) očita, da si je prisvojila del denarja, zbranega v dobrodelne namene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta