(FOTO) Na sedežu univerze v Mariboru odkrili spominsko ploščo v čast prvi hranilnici na Štajerskem

Igor Selan Igor Selan
18.01.2024 14:22

Svečanega dogodka sta se ob rektorju univerze Zdravku Kačiču udeležila tudi predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak in mariborski župan Saša Arsenovič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spominsko ploščo v spomin na prvo občinsko hranilnico na Slovenskem so odkrili rektor mariborske univerze Zdravko Kačič, župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič in predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak
Andrej Petelinsek

V prostorih rektorata Univerze v Mariboru na Slomškovem trgu so danes svečano odkrili spominsko ploščo v spomin na prvo občinsko hranilnico na Slovenskem. Ta je začela delovati 4. januarja 1862, v stavbo, ki je danes sedež univerze, pa se je preselila 30. oktobra 1886. Poseben pečat novorenesančni stavbi, ki je bila zgrajena med letoma 1884 in 1886 in je še danes ena najbolj historičnih stavb v Mariboru, daje tudi dejstvo, da je mariborska občinska hranilnica bila šele tretja hranilnica na območju takratne habsburške monarhije, po Die Erste na Dunaju in Kranjski hranilnici v Ljubljani. "Mariborska mestna hranilnica je utirala pot družbenim in gospodarskim inovacijam, takratni župan Otmar Reiser pa si je z njo postavil spomenik," je povedal zgodovinar Žarko Lazarević in spomnil, da je tudi prva bančna delniška družba v slovenskem prostoru bila ustanovljena prav pri nas v Mariboru.

Današnja slovesnost je bila sicer že tretja v nizu, s katero so obeležili več kot 200 letno zgodovino bančništva v Sloveniji. "V času izgube moralnih kompasov je še posebej pomembno, da se vrnemo h koreninam in stvarem, ki nas povezujejo. In ta prostor to počne, povezuje znanje s finančnimi viri, tradicijo in nacionalno zavestjo. Trdim, da ni suverenosti brez lastne finančne hrbtenice, zato je to sodelovanje še veliko pomembnejše," je povedal predsednik uprave NLB Blaž Brodjak.

Otvoritev spominske plošče je pospremil tudi kulturni program
Andrej Petelinsek

Rektor univerze Zdravko Kačič je orisal zgodovino stavbe, v kateri sta poleg hranilnice domovala tudi Šolski center za oblačilce in frizerje ter Klub mladih: "Na univerzi smo ponosni, da smo lastniki stavbe s tako bogato in za širšo skupnost pomembno zgodovino. Z današnjo slovesnostjo se želimo zahvaliti za pomemben prispevek k rasti in razvoju gospodarstva in prebivalstva Maribora in okolice."

Da je vesel, da je v Mariboru pred 180 leti živel župan, ki je imel vizijo, pa je povedal župan Saša Arsenovič: "Menjalo se je pet držav in različni sistemi, a zahteve še danes ostajajo enake, za razvoj lokalnega okolja potrebuješ znanje in finančno ustanovo, ki dobre ideje podpira."

Kot je še povedal Lazarević, je nekdanja občinska hranilnica pomembna tudi za nekdanjo Novo kreditno banko Maribor, danes v lasti madžarske OTP: "Mestna hranilnica namreč tej banki daje historično identiteto. Kontinuiteta 162 let je dolga doba, Nova KBM je zato banka z eno najdaljših tradicij nasploh."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta