(FOTO) Na shodu proti vladnim ukrepom v Mariboru: "Ne dovolimo si, da nas režim spodkopava in da se zasovražimo"

Nina Ambrož Nina Ambrož
04.04.2021 18:30
Manj kot sto ljudi, ki so se zbrali na Trgu svobode v središču Maribora, da izrazijo nezadovoljstvo s stanjem v državi, so nadzorovali policisti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Napetost sobotnega protivladnega protesta v Mariboru, ko se je zbralo približno 500 ljudi, se je nadaljevala tudi na velikonočno nedeljo, a v manjšem obsegu in manj intenzivno. Na Trg svobode, ki so ga že pred 16. uro z vseh strani obkolili policisti, je danes popoldan prišlo manj kot sto ljudi. Zvrstilo se je nekaj spontanih govorov, pozivov k razumu, premisleku, pa tudi čustvenih, jeznih besed in obtoževanj.

Neimenovani govorniki so jasno izrazili, da nasprotujejo protikoronskim ukrepom, vladi Janeza Janše in da si želijo boljši jutri. "Ne zanikamo novega korona virusa," so poudarili. Razmišljali so o (ne)smiselnosti, (ne)logičnosti ukrepov, recimo maskah na prostem, ki so obvezne za tiste, ki hodijo in stojijo, za športno aktivne pa ne. Ne strinjajo se s policijsko uro. Dvomijo v statistike in prevladujoče, uradne razlage. Da politikom ni mar za ljudi, so prepričani, v državi veljajo dvojna pravila.

Andrej Petelinsek

"Ljudje so na koncu z živci," je zaklical nek moški. "Nihče tukaj nikomur noče nič slabega in ne podpihujemo nasilja. Nismo ne levi ne desni, smo le živi ljudje s svojimi pravicami in ustavo, ki prepoveduje mučenje ljudi," je med drugim povedala mama treh otrok in babica. Četudi je bila doslej absolutna zagovornica cepiv, tokrat cepivom proti covidu-19 ne zaupa. Da so škodljiva, ker lahko vplivajo na plodnost in uničijo imunski sistem, meni. Policistom, ki so spremljali dogajanje in popisali nekaj posameznikov, ker niso nosili mask, je dejala: "Tudi vas zlorabljajo, dobesedno vas buzerirajo, da bi dvignili roko nad svoje sokrajane. Samo orožje v tem režimu ste, marionete. Ne dovolimo si, da nas režim spodkopava in da se zasovražimo."

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta