(FOTO) Namiznoteniško tekmovanje oseb s Parkinsonovo boleznijo: Igra, ki bolnikom lajša tegobe

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
14.05.2023 18:45

Na državnem prvenstvu v Mariboru se je zbralo več kot 60 igralcev in igralk

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igranje namiznega tenisa naj bi upočasnjevalo razvoj Parkinsonove bolezni. 
Igor Napast

Mariborska enota Društva Trepetlika Slovenije je danes priredila že tretje državno prvenstvo v namiznem tenisu za osebe s Parkinsonovo boleznijo. Nastopilo je približno 60 igralcev in igralk iz vseh slovenskih enot, ki so združene v Trepetliko, pred začetkom tekmovanja pa sta jih pozdravila tudi predsednik NTZ Slovenije Tomaž Kralj in podžupan Mestne občine Maribor Peter Samo Medved.

Igranje namiznega tenisa naj bi upočasnjevalo razvoj Parkinsonove bolezni. 
Igor Napast

"V Sloveniji je več kot deset tisoč bolnikov s Parkinsonovo boleznijo, v Mariboru pa več kot tisoč. Tegobe si lajšajo na različne načine, med drugim tudi z igranjem namiznega tenisa, ki naj bi upočasnjeval razvoj bolezni. Pri namiznem tenisu žogica v ritmu prehaja z enega dela mize na drugega, kar naj bi blagodejno vplivalo na možgane, čeprav to še ni dovolj strokovno raziskano," je povedal Vinko Kurent, predsednik Trepetlika Maribor in predsednik PingPongParkinson (PPP) Slovenija, ki ima največ zaslug za to, da se v Mariboru in drugod po Sloveniji z namiznim tenisom organizirano ukvarja vedno več ljudi s Parkinsonovo boleznijo. "Trudimo se, da bi v vsakem slovenskem namiznoteniškem klubu ustanovili sekcijo za namizni tenis za osebe s Parkinsonovo boleznijo, idejo je podprl tudi Tomaž Kralj. Poleg tega si prizadevamo, da bi v Mariboru organizirali posvet zdravstvenih strokovnjakov o učinkih namiznega tenisa za bolnike s to boleznijo in tudi za obnovitev namiznoteniške dvorane v dvorani Tabor. Prvi koraki v tej smeri so že narejeni," je dodal 72-letni Mariborčan.

Igor Napast
Igor Napast

Zvone Benkič iz Slovenske Bistrice ima težave s Parkinsonovo boleznijo že šest let. "Ko sem izvedel, kako ugodno na bolezen vpliva namizni tenis, sem se februarja letos pridružil igralcem mariborske enote. Med njimi se zelo dobro počutim, treniram po dvakrat na dan in moje zdravstveno počutje se je izboljšalo. Poleg tega vsako jutro ne glede na vreme prehodim po deset kilometrov," je povedal Benkič. Mariborčanka Danica Kocbek, ki je tokrat branila naslov državne prvakinje, se s to boleznijo spopada od leta 2015. "Bolezen napreduje počasi, kar me veseli, upočasnjujejo jo zdravila in tudi namizni tenis. Rada ga igram, sem tudi tekmovalna, veliko pa dam tudi na prijateljstvo, ki je med bolniki s Parkinsonovo boleznijo zelo tesno, kar je opaziti na vsakem tekmovanju," je pojasnila Kocbekova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta