(FOTO) Nova igrala tudi na Schreinerjevem trgu v Mariboru

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
22.09.2022 15:26

Mariborska občina bo v dveh letih za ureditev novih otroških igrišč namenila 800 tisoč evrov, od tega bo okoli 330 tisoč evrov donatorskih; na vseh je vsaj eno igralo namenjeno gibalno oviranim otrokom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Taboru se veselijo novega igrišča za otroke, starejše in gibalno ovirane.
Andrej Petelinšek

Na Schreinerjevem trgu v mestni četrti Tabor so namenu predali nova igrala za otroke, mlade in tudi mlade po srcu, na novo pa so na otroško igrišče umestili še igralo ptičje gnezdo, ki je namenjeno gibalno oviranim otrokom. Novo igrišče na trgu, skritem med vrstnimi hišami, nedvomno pomeni pridobitev za lokalno okolje. ​Podpredsednik MČ Tabor Borut Cerkvenič si je zaželel, da bi igrala čim večkrat uporabljali tudi starostniki in gibalno ovirani ter da se nanje ne bi spravili vandali.

Andrej Petelinšek

Trgu se obeta tudi javna razsvetljava

"Vesel sem, da prav tukaj odpiramo prvega od devetih novih ​otroških igrišč in drugih vsebin tako za starostnike kot gibalno ovirane. Lani smo jih že šest, tako da jih bo skupaj petnajst," je dejal župan Saša Arsenovič in se zahvalil "vsem, ki so prihajali z dobrimi predlogi, ki so predlagali ureditev Schreinerjevega trga, a tedaj ni bilo dovolj denarja v participativnem proračunu in smo ga zaradi potreb v mestni četrti vseeno našli". Schreinerjevemu trgu se, kot kaže, v prihodnosti obeta tudi javna razsvetljava, saj so na potrebo po nočni osvetlitvi občani opozorili župana in je ideja očitno naletela na njegov posluh.

Andrej Petelinšek

Projekt vzpostavitve javnih igrišč v mariborski občini se je intenzivno pričel izvajati v lanskem letu. "Lani smo postavili šest novih igrišč, do sedaj pa še devet, eno bomo odprli naslednji teden na Pohorju v okviru projekta Doživetja Bolfenk, v načrtu pa imamo v letošnjem letu otvoriti še dodatnih pet novih igrišč in dodatna tri nova igrišča, na katera bomo premestili igrala iz Mestnega parka, saj bomo v parku obstoječa igrala zamenjali z novimi. To pomeni, da bomo v dveh letih v času trajanja projekta pridobili 24 novih javnih otroških igrišč. Pred pričetkom projekta smo jih imeli le dvajset - to torej pomeni 120-odstotno povečanje javnih otroških igrišč v občini Maribor," je povedala Mojca Lešnik iz urada za gospodarske dejavnosti mestne občine Maribor in dodala, da vsa javna otroška igrišča upravlja in vzdržuje javno podjetje Snaga.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Veseli pomoči donatorjev

"Mariborska občina bo v dveh letih za nabavo javnih otroških igrišč namenila 800 tisoč evrov, od tega bo okoli 330 tisoč evrov donatorskih. Zelo smo veseli, da nam donatorji pomagajo, kajti na ta način bomo lahko skupaj prišli do realizacije še več projektov, še več igrišč," je še dejala Lešnikova in poudarila, da pri načrtovanju in vzpostavitvi igrišč občina sodeluje s predstavniki mestnih četrti in krajevnih skupnosti, z občani v okviru participativnega proračuna, donatorji in tudi z otroki osnovnih šol in vrtcev, ki so risali risbice, na katerih so ponazarjali igrala, ki jih želijo v svojem okolju.

Andrej Petelinšek

Občina načrtno vzpostavlja javne urbane površine. "Ne postavljamo samo igral, ampak javne površine urejamo celovito - skupaj z urbano opremo, zasaditvijo, pitniki, klopmi ..." je še dejala Mojca Lešnik.

Zapišimo še, da je pridobitev tudi to, da bo na prav vseh otroških igriščih, ki jih občina na novo vzpostavlja, vsaj eno igralo namenjeno gibalno oviranim otrokom - najpogosteje se postavlja prej omenjeno ptičje gnezdo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta