(FOTO) Obiski v Domu starejših občanov Tezno: Brez objemov, a hvaležni za stik preko stekla

Barbara Bradač
04.12.2020 04:00
Ganljiva srečanja starostnikov in svojcev v Domu starejših občanov Tezno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

V času "lockdowna" in ukrepov za zajezitev širjenja okužb je pravi izziv, kako organizirati obiske svojcev v domovih za starejše. V Domu starejših občanov Tezno so se kot prvi izmed štirih mariborskih domov odločili in pripravili prav poseben zbliževalnik starostnikov in svojcev. V drugih mariborskih domovih obiskov ni.

Prvi obiski, četudi preko stekla, niso nič manj čustveni, čeprav čas ob klepetu hitro mine. 
Igor Napast

Jedilnica doma in kavarna sta ločeni s stekleno površino, steklenimi okni in vrati, in tu so mogoči obiski tako, da poteka pogovor po telefonu. V jedilnici doma so stanovalci, na drugi strani stekla, v kavarni, pa svojci. Obiskali smo jih in se prepričali, koliko obojim pomeni tak obisk. Čeprav se fizično ne morejo objeti, je to, da se vidijo brez mask, se pogovarjajo in si pomahajo, položijo dlan na dlan, pa četudi na steklo, pokažejo fotografije, čustveno tako intenzivno, da se hkrati mešajo smeh, veselje in jok.

Včasih so se srečali vsak dan, sedaj so hvaležni za vsako ponujeno priložnost. 
Igor Napast

Obiski so mogoči za svojce stanovalcev, ki so preboleli okužbo, in tudi za tiste, ki okužbe še niso preboleli. "Imamo poseben vhod za svojce. Gledajo se skozi steklo in se pogovarjajo po telefonu. To je naša oblika zbliževalnika. Seveda je to, žal, brez dotikov. Je pa malo bliže kot čez balkon, svojci so lahko na toplem in brez mask," opisuje Jasna Cajnko, direktorica doma. V prostoru lahko hkrati potekata dva obiska, med svojci je precejšnja razdalja, prostor je velik. Po vsakem obisku zaposleni v domu razkužijo stol, mizico in telefon.

Igor Napast

Gledajo se skozi steklo in se pogovarjajo po telefonu

Direktorica razume, da si ljudje želijo objemov, a jih trenutno še ne morejo omogočiti. Obiski tako potekajo že nekaj dni, izkušnje pa so grenkosladke. Pravi, da so nekateri svojci razočarani in se s tem načinom ne strinjajo. Tisti svojci, ki smo jih srečali ob obisku, pa so hvaležni za ponujeno priložnost. Po enem mesecu je Danica Rakovič spet videla mamo Ano Majšter. Prvi trenutek, prvi stik z očmi je pri vseh navzočih sprožil mravljince po koži. "Mama zelo pogreša domače. Res je hudo, če ni stika. Telefon, tablica, to ni enako. Hvaležna sem za ta način srečevanja, četudi za slabe pol ure. Vseeno mi je, na kak način, le da mamo v živo vidim," je povedala Rakovičeva. Gospa, ki je obiskala svojo 93-letno mamo, je obisk označila z eno besedo: "Super!" In opisala ganljivo srečanje: "Preko zooma je popolnoma brezosebno, to pa je že skoraj prava stvar. Na telefonu sem ji še pravnuke pokazala, pogovor pa sva obrnili na hec."

Igor Napast

Morda kmalu še obisk z objemom ali vsaj dotikom

O drugih vrstah obiskov v domu intenzivno razmišljajo. Njihov zbliževalnik je dober za stanovalce, ki so bolj komunikativni, zato razmišljajo, da bi omogočili še obiske v celi hiši. "Pri tem bi svojci morali imeti osebno varovalno opremo, ki bi si jo morali zagotoviti sami, ker enostavno mi tega dodatnega stroška ne moremo prevzeti. Seveda se pojavlja pomislek, da delimo svojce na tiste, ki si opremo zmorejo kupiti, in tiste, ki si je ne. Oprema stane deset do dvanajst evrov, vizir lahko po razkužitvi ponovno uporabijo, drugo je treba zavreči," pojasnjuje direktorica.

Jasna Cajnko, direktorica Doma starejših občanov Tezno
Igor Napast

Poudari, da ministrstvo za njihovo varovalno opremo vrne okoli 70 odstotkov stroška, za vse svojce pa tega bremena finančno ne zmorejo zagotoviti. "Težko je v tej situaciji vsem ugoditi, a trudimo se," poudarja Cajnkova. Zagotovi pa dom osebno varovalno opremo svojcem, ko se stanovalec poslavlja od življenja.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta