(FOTO) Ogenj vzel očeta in uničil dom: Kako lahko pomagate družini Hlebič iz Šentilja

27.10.2021 02:00
Rdeči križ Maribor vodi širšo akcijo zbiranja pomoči za družino Hlebič, ki je v požaru izgubila očeta, spodnji del hiše pa so ognjeni zublji popolnoma uničili.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jožef Bračko, Natalija Hlebič, Stane Žebela in Štefan Žvab v pogorelem pritličju hiše Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Hudo je. Tako z dvema besedama opiše vsakdan po strašni četrtkovi noči 7. oktobra, ko ji je ogenj vzel očeta in za zdaj tudi dom, Natalija Hlebič s Plodršnice v šentiljski občini. Zagorelo je, predvidevajo preiskovalci, v pritličju hiše, kjer je živel njen oče, zaradi nočne svetilke, ki jo je, se predvideva, prekril s tkanino. Njo, ki živi v nadstropju, je rešila psička. "Skakala je v mene, a ni bilo slišati nobenega hrupa, nič ni bilo. Bilo je deset ali petnajst minut do dve. Vstala sem in prižgala luč, in ko sem odprla vrata, je bil že samo dim. Ko sem prišla dol, nisem mogla vstopiti, bila je nenormalna vročina. Ne vem, kolikokrat sem poskušala ..." je podoživljala grozo tiste noči.

Hudo je, pravi Natalija Hlebič. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

​Sosed, ki je gasilec, je poskusil omejiti pogorišče z gasilnim aparatom. Požar v hiši, ki je na samem robu šentiljske občine - iz Šentilja je do tja dobre četrt ure vožnje -, so pogasili gasilci iz Šentilja in Sladkega Vrha. Oče je v požaru izgubil življenje.

V pogoreli hiši ni gretja in elektrike

Ob našem obisku je bilo pogorišče že očiščeno, izpraznjeno, stvari večinoma že odpeljane, zadnji kup - odvažali so jih po frakcijah - je še čakal na odvoz. Toda o obsežnosti uničujočega požara so pričali gole črne stene, prazne okenske line in vrata ter še vedno zelo močan vonj po dimu.

Andrej Petelinšek

Kako pa je v zgornjem stanovanju? "Stanovanje je ostalo, tudi oblačila in drugo v omarah," pravi Natalija. A kljub temu bivati tam ni več mogoče. Zdaj s sinom, sedmošolcem Osnovne šole Sladki Vrh, ki je bil usodne noči pri svojem očetu, živita pri Natalijini hčeri. V pogoreli hiši namreč ni gretja, ob našem obisku tudi (še) ni bilo elektrike, ki pa v zgornjem delu hiše kmalu bo, saj so delavci Elektra že pregledali inštalacije v zgornjem stanovanju in naredili novo elektro omarico. Da elektrika bo, je pomembno tudi zaradi obnove. Brez obnove spodnjega dela hiše namreč tudi v zgornjem ni mogoče živeti.

Stane Žebela, Natalija Hlebič, Štefan Žvab in Jožef Bračko pred pogorelo hišo
Andrej Petelinšek

Najprej statični pregled hiše

"Najprej bo treba narediti statični pregled hiše, predvsem stropa, da se vidi, ali je hiša sploh še varna," iz izkušenj pravi Stane Žebela, podpredsednik območnega združenja Rdečega križa Maribor in Šentilj, kjer vodijo akcijo zbiranja pomoči za družino Hlebič. "Zraven so stopile vse štiri naše krajevne organizacije, saj je potrebna večja pomoč," dodaja predsednik Rdečega križa Šentilj Jožef Bračko. Odzvali so se tudi drugi. "Zelo sem hvaležna za pomoč Rdečemu križu, Občini Šentilj, Osnovni šoli Sladki Vrh, sindikatu in svojim sodelavcem v Mariborski livarni, ki se se takoj odzvali, in vsem drugim," pravi Natalija.

Andrej Petelinšek

Župan občine Šentilj Štefan Žvab pravi, da je Občina Šentilj pomagala s finančno pomočjo 2000 evrov za kritje najnujnejših stroškov, in napoveduje, da bo "režijski obrat občine tudi še pomagal, morda s pleskanjem". Planinci PD Paloma so na dobrodelnem pohodu zbrali 350 evrov.

Andrej Petelinšek

"Doslej se je zbralo dovolj denarja za začetek del, a vsaj še dvakrat toliko bo treba zbrati," ocenjuje Stane Žebela in začne naštevati: stene je treba očistiti, narediti inštalacije, vstaviti vrata, okna, tla, ometati stene ... "​Okna so bila praktično nova, od lani," na to tiho pripomni Natalija. "Oče je zbolel. Imel je raka na požiralniku in je lani moral na operacijo. Takrat sem se odločila, da ko se vrne iz bolnice, bodo doma nova okna. In so bila. Po enem letu pa se zgodi to ..."

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta