(FOTO) Plavanje v Pristanu: Dobro je, za kogar je

Urban Červek
14.05.2021 06:06
Ob obisku Pristana lahko kopalca, ki se spomni nekdanje podobe kopališča, zaradi zanemarjenosti stisne pri srcu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrhunec negativnih presenečenj je improvizirano korito za umivanje nog. Foto: Urban ČERVEK
Urban Červek

Za vikend je padla nenavadna ideja - plavanje v Pristanu. Tako, za rekreacijo, eno uro gor in dol v bazenu, brez kakega "velnes" momenta. Torba, brisača, kopalke … plavalne kape ni (več) pri hiši, plavalna očala so se izgubila. Ni pomembno, po več kot 30 letih spet v Pristan!

Zadeva je nekoliko sumljiva že med hojo do vhoda na kopališče; polomljene betonske plošče instalacijskega kanala ob zunanji steni dajejo slutiti, da stavba ni več v najboljši formi. Ob vstopu pa šok! Kaj se je zgodilo z lepo vstopno dvorano, kjer sem kot otrok po kopanju čakal, "da se ohladim" in si mazal roke in obraz s solea kremo?!

Po kotih ležijo vedra, metle, cunje

Šele dober pogled razkrije, da sem v istem prostoru, ki pa je predrugačen do nerazpoznavnosti. Stenska slikarija (zdaj vem, da gre za barvno praskanko Janeza in Matjaža Vidica Letni časi iz leta 1972) je komaj opazna med vso ropotijo, avtomatom za napitke in prigrizke, omaricami za oblačila in improviziranimi kabinami za preoblačenje, izdelanimi iz mavčnih plošč za suho gradnjo in nekakšnega industrijskega platna (zavese?).

Urban Červek
Improvizirane kabine za preoblačenje. Foto: Urban ČERVEK
Urban Červek

Detajli nekdanje lepe in celovito opremljene vhodne avle, od koder se je dalo skozi steklo opazovati dogajanje v bazenu, zgolj bežno spomnijo na to, kako je bil prostor videti v dobrih letih kopališča Pristan. Leseno korito za rože, polno prahu in z žalostno plastično rožo je zatlačeno med omarice za oblačila in na hitro postavljene mavčne plošče pregradnih sten. Po kotih ležijo vedra, metle, cunje.

Mimo zaprtega srednjega bazena

Dobro, hitro v kopalke in v bazen. Po poti mimo starega velikega bazena (zdaj je to srednji bazen) s skakalnico, kjer smo se v osnovni šoli učili plavati, žal ni mogoče spregledati žalostne podobe prostora z golimi konzolami spuščenega stropa z razkritimi prepleti žic ter montažne ograje, ki zapira dostop do bazena, ki sameva kot spomin na stare čase.

Po stopnicah navzdol do olimpijskega bazena. Vrhunec negativnih presenečenj je improvizirano korito za umivanje nog, izdelano iz na videz nevarno tanke pločevine. V ozadju želi pogled ugrabiti nova zbirka razmetanih pripomočkov za čiščenje, a kljub temu pomislim; kaj bi bilo, če pri stopanju v to korito (otroška?) noga zdrsne? Raje odženem to misel.

Urban Červek

Nov vizualni šok

Končno pri olimpijskem bazenu. Gneče ni, super, v miru se bo dalo preplavati zadano razdaljo. A pred skokom v vodo je seveda obvezno tuširanje. Nov vizualni šok: iz stene izbita armatura enega tuša je oblepljena z ličnim rdeče-belim trakom, kakršnega sicer uporabljajo na gradbiščih, v slabših barih pa z njim prelepijo pokvarjen pisoar. Vrata pred velikim bazenom pa je nekdo prijazno podprl kar s košem za smeti.
 

Lepo je, da imamo v Mariboru bazen, kjer se je mogoče za skromno vstopnino dobro naplavati, pomislim ob enakomernem ritmu zamahov po vodi, med počasnim nabiranjem metrov preplavane razdalje. Vendar, ali moramo res pri vsaki stvari pristati na logiko "dobro je, za kogar je"? Kaj vodstvo javnega zavoda in mesta s tem odnosom sporoča svojim meščanom? In kakšen obet takšna miselnost prinaša prihodnosti našega mesta?

Urban Červek
Pod tušem Foto: Urban ČERVEK
Urban Červek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta