(FOTO) Rekonstruirane številčnice mariborske stolne ure so doma

Ura na zvoniku mariborske stolne cerkve sv. Janeza Krstnika na Slomškovem trgu je tik pred tem, da začne biti rekonstruirana po izjemnih načrtih, ki jih je bil konec 18. stoletja, 1796, naredil dunajski dvorni arhitekt Josef Hillebrandt in jih je hranil Pokrajinski arhiv Maribor.

Združili so se pobudnika te neprecenljive akcije za danes, za jutri, za zgodovino, oba z mariborskim DNK-kajem, restavrator Aleš Lombergar in mecen Gorazd Šifrer, ki je v to zgodbo, neprecenljivo darilo mestu ter meščanom in meščankam, pritegnil številne pravne in fizične osebe kot podpornike in (so)financerje - kar je na prvem mestu kar sam -, mojstri različnih obrti v izumiranju, stolna župnija, vsi z žegnom varuhov kulturne dediščine v mestu ter cerkvene in mestne oblasti. V soboto dopoldne so več kot tono težko številčnico iz emajliranega kaljenega stekla, pravzaprav štiri številčnice premera tri metre, po eno za vsako stran zvonika, to je na štirih straneh neba, v tehnično zahtevnem koraku dvignili na njeno novo staro mesto.

Ko bo zaključena montaža, bo sijajna stolna ura s prav takšnimi kazalci čas merila pod tudi obnovljeno streho glavne mariborske cerkve, v kateri je grob škofa Antona Martina Slomška, tistega, ki je zaslužen, da je Maribor škofovsko mesto.

Obnovljena in "poorginaljena" ura z rimskimi številkami na stolnici je že druga s podpisom Lombergarja in Šifrerja v Mariboru, po tisti na njuni Prvi gimnaziji.