(FOTO) Ringa, ringa, raja, dedek Mraz je že prišel z Mariborskega Pohorja: Kdo je kriv, da dežuje in ne sneži?

Barbara Bradač Barbara Bradač
10.12.2022 19:23

Prihod dedka Mraza na Snežni stadion je pričakalo okoli sto otrok s starši, dedki in babicami. Kaj jim je povedal? In kaj je dedek Mraz povedal za Večer?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Čarobna vasica na Snežnem stadionu pod Pohorjem je dala vedeti, da se pripravlja nekaj posebnega, nekaj velikega, nekaj čarobnega. Po dveh letih je pod Pohorjem dedka Mraza znova pričakala množica neučakanih otrok, kar sto se jih je zbralo in dež jih prav nič ni motil. Prav dobro so se zabavali in ogreli, saj je za dobro voljo na odru skrbel čarovnik Grega.

Sašo Bizjak

Da prihaja, je naznanil glas vile Simone, ki je z vrha Pohorja nagovorila otroke. Ugasnile so luči in pozitivno pričakovanje je bilo v očeh otrok. Za to, da je bilo vzdušje še pestrejše in nestrpno pričakovanje večje, so poskrbeli organizatorji, Zveza prijateljev mladine Maribor, in pred prihodom moža s sivo kučmo s spremstvom z laserji na strmino Snežnega stadiona izrisovali snežinke, jelenčke, snežaka, darila in še kaj. Na temnem pobočju je zagorela drobna, drobna lučka in se spuščala vse nižje in vse bližje. "Pa res prihaja," so šepetali otroci.

Sašo Bizjak

Ni se pripeljal s kočijo, pripeljal se je s sedežnico. Po pozdravu otrokom je povedal, da je starka Zima letos malo zamočila. Dogovorjena namreč sta, da kadar si starka Zima nadene belo ruto, takrat je to sporočilo za snežinke, da se morajo spustiti z neba. Kadar si povezne modro ruto, pa dežne kapljice. "Starka Zima je gotovo pomešala in si nadela napačno ruto, zdaj imamo pa dež namesto snega. Prosil jo bom, da naj v naslednjih dneh le zamenja ruto. Saj veste, ona je že stara in pozabljiva," je pojasnil otrokom.

Sašo Bizjak

Že dolgo niso otroci z dedkom Mrazom peli pesmi in tokrat so to spremenili. S čarovnikom Grego sta vzpodbujala otroke k petju pesmi dedka Mraza. Zaključili so s tradicionalno Sivo kučmo. Nato se je dedek Mraz sprehodil med otroki. Veselje je bilo nepopisno, tudi zato, ker živalce, stalne spremljevalke dedka Mraza, niso varčevale z bonboni. 

Sašo Bizjak

Prihod dedka Mraza je uradno začetek veselega decembra, ki naj bi bil za otroke eden najlepših mesecev, kljub temu, da je mrzlo. "To je čas praznikov, ko smo z domačimi, sorodniki in družino več skupaj kot ponavadi," je povedal. Povezovalni dedek Mraz ni pozabil še na druge dobre može. Na Miklavža, ki je otroke s parklji že malo prestrašil, stari znanec Božiček pa tudi še pride.  

V torek, ko si dedek Mraz spočije od veselega sobotnega druženja, bo pričel svoje praznično potovanje po mestu. S pravljičnim spremstvom in skrivnostno vilo Simono bo na praznično okrašeni kočiji prepotoval domala vse mestne soseske. A kočija bo malo bolj skromna letos, malo manjša in le z enim konjem, ki jo bo vlekel.

Maribor - Prihod Dedka Mraza pod Pohorje - Dedek Mraz - otroci
Saso Bizjak

Še preden je odhitel, da si malo odpočije, si je vzel trenutek za Večer. Čeprav se v dolini soočamo s pomanjkanjem delovne sile, dedek Mraz teh težav nima, pomagajo mu škratje in pravljična bitja. "Dedku Mrazu res vsi radi pomagajo. Na srečo teh težav nimam. Le škrat Bolfenk in vila Simona mi včasih malo nagajata." Inflacije tudi ne čuti preveč. "Otroci so vajeni skromnih daril, a prav je, da ga vsak dobi," pravi. V dolini smo se že kar sprijaznili, da se zaradi motenj dobav rezervnih delov na avtomobile čaka tudi eno leto ali več. A dedek Mraz se lahko po Pohorju vozi brez skrbi. "Z rezervnimi deli res nimam težav. Dobri ljudje jih z veseljem dedku Mrazu podarijo in predvsem ne služijo na račun dedka Mraza." Vsem nam pa želi mir med ljudmi in polaga na srce, da tudi vsaka težka stvar mine, predvsem pa, da v času praznikov pozabimo na nesoglasja in naj bo december mesec ljubezni ter časa drug za drugega. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta