(FOTO) S predstavitve knjige Frančka Jauka: Praznik Maribora, dokument časa in osebnih spominov

Branka Bezjak Branka Bezjak
11.03.2024 19:30

Dolgoletni novinar, avtor številnih portretov Franček Jauk je v sodelovanju z Založbo Pivec v Vetrinjskem dvoru predstavil svojo knjigo Z njimi popotujem, ki jo je podnaslovil Razsuti spomini o ljudeh, ki so mi v krvi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franček Jauk, Zora A. Jurič in Rado Pavalec v Vetrinjskem dvoru, ki je bil nekoč tudi srečevališče novinarjev.
Andrej Petelinšek

In tudi ta večer, predstavitev knjige Z njimi popotujem, je bil poln spominov, ki so ga z glasbo popestrili člani zasedbe The Oldies Dixi Band, vodja zasedbe Rudolf Moge pa je avtorju knjige Frančku Jauku podaril zgoščenko z besedami, da tudi glasba ostaja za nami, ne le knjige. Za mariborski praznik je Zora A. Jurič, ki je povezovala dogodek in pogovor z Jaukom, označila ta dan ter samo knjigo. Avtor namreč v njej ne popelje le v svoje osebne spomine, v otroštvo, mladost, zaznamovano z zgodnjo smrtjo staršev, temveč tudi v 60., 70. leta Maribora ter predstavi javnosti številne bolj in manj znane osebe tistega časa, ter se ozre še nazaj v 30. leta, saj je v knjigi objavil tudi mamin dnevnik. Prepletel pa je knjigo in tudi ta večer še s poezijo, tako s svojo, kakor z avtorji, ki so ga v življenju prav tako po svoje zaznamovali.

Maribor - Vetrinjski dvor - Kultura - Predstavitev knjige - Predstavitev nove knjige Frančka Jauka - Franček Jauk: Z njimi popotujem - razsuti spomini o ljudeh, ki so mi v krvi - Zora A. Jurič - -
Andrej Petelinšek

Jauk je povedal, da je pri pisanju zasledoval svoje življenje, ki ga lahko razdeli na tri faze. Prva je njegovo življenje, druga je novinarska kariera, v kateri je spoznal veliko ljudi vse do srečanja z Leonom Štukljem, ki ga je "iz outsiderja povzdignilo in nato njegovo delo odmevalo tudi na tujem". Tretja faza je literatura, ki ga je spremljala od malega, ko je še kot otrok pasel krave s knjigo pod roko, kasneje pa je ves čas spremljal novitete slovenske in svetovne literature. "Junaki so sedali na mojo dušo in vse te faze svojega življenja sem povezal v knjigo. Tako da lahko rečem, da je to konglomerat, mozaik takratnega in sedanjega časa," je povedal Jauk.

Andrej Petelinšek

Da je Jauk človek dvojnih kvalitet, je izpostavila tudi urednica knjige, direktorica založbe Pivec Milena Pivec. V prvi vrsti novinar, reporter, vse bolj pa tudi literat. To je v spremni besedi izpostavil tudi Tone Partljič  in še da gre za generacijsko pomembno knjigo, ki bi morda morala imeti naslov Da se ne pozabi.

Maribor - Vetrinjski dvor - Kultura - Predstavitev knjige - Predstavitev nove knjige Frančka Jauka - Franček Jauk: Z njimi popotujem - razsuti spomini o ljudeh, ki so mi v krvi - -
Andrej Petelinšek

Na predstavitvi knjige so bili med številnimi gosti tudi avtorji knjige Gospod Leon Štukelj in tovarišija Alenka Puhar, dr. Ivan Čuk in dr. Aleks Leo Vest. Pa Andrej Brvar, član mariborske peterice, s katerim je Jauk prav tako spletel prijateljske vezi. V polni dvorani so bili še številni Jaukovi sopotniki. Tudi sorodniki, sestra in seveda žena Metka Ravnjak Jauk, njegova sorodna duša, ki mu je "prinesla mir in veselje v življenje." Večer pa je s pesmijo Jauka sklenil dramski igralec Rado Pavalec. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta