(FOTO) Shod za svobodno Palestino v Mariboru: Deklaracije niso dovolj, potrebne so sankcije zoper Izrael

J.K.
16.11.2023 17:24

Protestniki od vlade zahtevajo, da se aktivno zavzame za takojšnjo prekinitev izraelske invazije na Gazo in zaustavitev genocida, da prizna Palestino, in da uvede sankcije proti izraelskemu apardheidovskemu režimu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Več sto ljudi se je danes na Glavnem trgu v Mariboru zbralo na shodu za svobodno Palestino. Protestniki od slovenske vlade zahtevajo, da se aktivno zavzame za takojšnjo prekinitev izraelske invazije na Gazo in zaustavitev genocida nad tamkajšnjim prebivalstvom, da prizna Palestino kot samostojno državo in da uvede sankcije proti izraelskemu apardheidovskemu režimu. 

Na shodu je profesorica zgodovine Jerneja Breznik prebrala govor Amida Faleha, palestinskega študenta z Zahodnega brega. "Človeštvo ima pred očmi neločljivo povezavo med svetovnim imperializmom in Izraelom. Gre za ameriško garancijo Izraelu, da lahko počne, kar hoče. Izrael je za Ameriko dobra naložba. Je orodje za prizadevanja ameriške nadvlade v Zahodni Aziji in Severni Afriki. Kot vsaka naložba lahko tudi ta postane nedonosna. Ko bo ta trenutek nastopil, Izraelu ne bo preostalo drugega, kot da se podredi osvoboditvi Palestincev," je med drugim zapisal v govoru.

Igor Napast
Igor Napast

 

Članica ekosocialistične iniciative Klas Ana Lah je opozorila, da v Gazi ni varnega kotička, saj da ljudje ne umirajo le zaradi bombardiranja, temveč tudi zaradi lakote, žeje in pomanjkanja elektrike, ker Izrael nadzira vse in zavira humanitarno pomoč. "Samooklicane zahodne liberalne demokracije, kot sta Francije in Nemčija, so že prepovedale proteste v podporo Palestincem, v Nemčiji je celo prepovedano omenjati genocid. Kje je tu demokracija? V kakšnem svetu živimo? Ne glede na to, koliko točk mednarodnega prava je Izrael z vzpostavitvijo apartheidovskega režima požrl, se razmere v Palestini niso spremenile. Jasno je, da se mednarodno pravo izvršuje selektivno, pri čemer vedno prioritizira interese kapitala. Delovni ljudje v Sloveniji in v svetu imamo tega dovolj," je še dejala. Slovenskim oblastnikom je sporočila, da deklaracije niso dovolj, in da zahtevajo sankcije zoper Izrael. 

Igor Napast
Igor Napast

Spregovoril je tudi v Sloveniji živeči Palestinec Fawzi Rahim, ki je kot triletni otrok občutil prvo nakbo - okupacijo in pregon Palestincev leta 1948.

Govor na protestnem shodu v podporo Palestini novembra lani. 
Igor Napast

Dejal je, da so Palestinci vseh 75 let imeli upanje, da bi se lahko vrnili v svoje domove, a da nobena mednarodna resolucija, ki bi jim to omogočila, ni bila upoštevana: "Namesto rešitev, je Izrael nadaljeval s še hujšim terorjem nad Palestinci. Že 75 let smo priča kraji ozemlja, šikaniranju, zapiranju, ubijanju in pohabljanju ljudi. Ne smemo pozabiti še popolnega nadzora vojaških in policijskih enot nad vsakim gibom palestinskega naroda." Prebral je tudi svojo pesem Genocid. 

Igor Napast
Igor Napast

Maja Šnuderl iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost je opozorila na posledice okupacije na okolje. "Izrael se v mednarodni skupnosti želi prikazati kot zelena država, hkrati pa izvaja podnebni in okoljski apartheid in genocid nad Palestinci. Obstreljuje namreč tudi na kmetijsko, vodno in energetsko infrastrukturo. Dolžnost podnebnih aktivistov je, da izrazimo solidarnost s Palestinci, ki plačujejo največjo ceno neokolonialnih podnebnih rešitev in obsodimo napade Izraela in njegovo imperialistično politiko, ki jo podpirajo države kapitalističnega Zahoda," je še dejala. 

Po govorih so se protestniki odpravili še na shod po mariborskih ulicah.  

Igor Napast
Igor Napast
Igor Napast
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta