(FOTO) Snaga Maribor: Hiše dobijo še dva zabojnika za smeti

17.08.2021 17:02
Snaga v septembru pričenja pilotni projekt ločenega zbiranja papirja, papirne in kartonske embalaže ter steklene embalaže po sistemu od vrat do vrat.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ideja sistema za odvoz odpadkov od vrat do vrat pomeni, da bodo gospodinjstva imela doma štiri posode za ločevanje odpadkov in dodatne rumene vreče za odpadno embalažo. Foto: Gregor GROSMAN
Gregor Grosman

Občane Brezja in Tezenske Dobrave v Mariboru je pred nekaj dnevi presenetil dopis Snage, da bodo za ločeno zbiranje odpadkov prejeli dodatne posode za papir ter kartonsko in stekleno embalažo. Gre za pilotni projekt, katerega cilj je pokriti celotno območje mestne občine Maribor do konca leta 2025.

"Širitev sistema bomo v prihodnje postopoma uvajali tudi v ostalih mestnih četrtih in krajevnih skupnostih v MOM z izjemo občine Miklavž na Dravskem polju, kjer je takšen sistem vzpostavljen že nekaj let," so nam odgovorili pri Snagi in pojasnili, da bodo vključena vsa individualna gospodinjstva v Mariboru in drugih občinah, kjer izvajajo gospodarsko službo.

Ekološki otoki ne bodo več na voljo

Na vprašanje, zakaj so se odločili nove zabojnike najprej dostaviti prebivalcem Brezja in Tezenske Dobrave, pri Snagi odgovarjajo, da "gre za območji, na katerih se sicer srečujemo s številnimi izzivi v obstoječih zbiralnicah. Ni primernega prostora zanje na javnih površinah, veliko je neodgovornega odlaganja v zabojnike in izven njih in s tem onesnaževanja okolja."

V septembru bodo tako pričeli odvažati papirno in kartonsko embalažo ter stekleno embalažo, posledično bodo iz obstoječih zbiralnic umaknili zabojnike in uporabnikom na tem območju ekološki otoki ne bodo več na voljo. Prvi zabojnik velikosti 240 litrov bodo odvažali mesečno, drugega prostornine 120 litrov pa vsaka dva meseca. Pilotni projekt bo pokazal, ali je pogostost praznjenja primerna ali so potrebne kakšne spremembe. Vsa gospodinjstva bodo prejela enake velikosti posod.

Delavci Snage bodo v okviru pilotnega projekta razdelili 520 parov posod. Foto: Snaga
Snaga

Kdaj pripraviti katero posodo

Anton Blažič z Dupleške ceste je ob tem komentiral, da je posod absolutno preveč, da bo lahko vse štiri postavil na obstoječo betonsko podlago drugo ob drugi, pa jo bo moral nekoliko povečati. Na vprašanje, ali bo veliko bolj zapleteno spremljati različne termine odvozov, se je nasmehnil in dejal, da bo treba biti zelo pozoren, kdaj pripraviti katero posodo. Prepričan je, da zabojnika za steklo vsaka dva meseca ne bo napolnil, zato bi si posodo lahko mirno delila s sinovim gospodinjstvom. "Pozitivno pa je, da se bomo znebili nesnage v ulici, saj so na otoku ljudje resnično odlagali vse mogoče odpadke. Zaradi tega se je nekajkrat zgodilo, da kartonaste embalaže sploh niso hoteli odpeljati," se spominja Blažič.

"Ne vem, kam jih bom dal. Nekje bom moral narediti prostor, v vsakem primeru pa bom moral premikati ali zabojnike ali avto. Pred hišo ni prostora zanje," pa pravi Marjan Klampfer iz Šentpetrske ulice, ki prostora za dve dodatni posodi nima. Tudi z odvozom je težava, dodaja. "Ker je zelo prometna ulica, nikoli ne veš, ali ti bo kdo, če jih nastavim ob cesto zvečer, kaj vrgel vanje," razmišlja in izpostavlja, da toliko posod tudi ni videti estetsko, sploh ker je zaradi bližine s sosedi zelo velika koncentracija posod.

Znesek na položnici se ne bo spremenil

V ponedeljek je ekipa Snage razdelila okoli 300 posod, skupno jih bodo 520. Izpostavljajo, da se znesek na položnici ne bo spremenil, saj cena ostaja enotna za vsa gospodinjstva. ​​Kot prednost pri Snagi izpostavljajo, da bodo uporabniki odslej lahko sami ločevali v svojih posodah ter se tako ne bodo jezili zaradi neodgovornega puščanja v zabojnikih in izven njih v skupni zbiralnici oziroma na ekološkem otoku. Prav tako neurejene zbiralnice ne bodo kazile njihovega okolja.

​Ob tem posebej izpostavljajo, da morajo imeti uporabniki vse zbirne posode na svojem zbirnem mestu, to pomeni na svojem zasebnem zemljišču. "Puščanje posod na javni površini, tudi po občinskem odloku, ni dopustno." Na dan praznjenja posod morajo posode nastaviti na prevzemno mesto, na rob javne površine, ki je dostopna za njihova vozila, in jih po praznjenju vrniti nazaj na svoje zbirno mesto.

Gregor Grosman

​Nasveti Snage: Steklene embalaže ni treba prati

"Uporabnikom svetujemo, da papirno in kartonsko embalažo raztrgajo oziroma stisnejo, preden jo odložijo v posodo. Steklene embalaže ni treba prati, mora pa biti povsem izpraznjena. Če je kartonska embalaža onesnažena z ostanki hrane, takšna embalaža ne sodi med odpadno embalažo, ampak jo je treba odvreči med mešane komunalne odpadke, v črno posodo," razlagajo pri Snagi.

Če posamezne zbirne posode za ločevanje gospodinjstvo ne želi, se mora o tem pisno izjaviti. "Zavedati se moramo, da vsako gospodinjstvo povzroča različne vrste komunalnih odpadkov, med katere sodijo tudi papir in karton ter steklo, za njih mora kot povzročitelj poskrbeti, da ne obremenjujejo okolja," pravijo pri Snagi. Če gospodinjstvo ne želi zbirne posode za ločevanje posamezne frakcije, lahko te odpadke pusti v zbirnem centru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta