(FOTO) Sodni stolp postaja nov prireditveni biser Maribora: Oglejte si 360-stopinjski virtualni sprehod po notranjosti

Jasmina Cehnar
27.05.2021 02:00
Končuje se obnova Sodnega stolpa, ki Mariboru prinaša dva nova odra in je oziroma bo gotovo eno najatraktivnejših kulturnih prizorišč.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi hladnega vremena je bilo precej težav s polaganjem parketa. Te dni tečejo zakjučna dela. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Sodni stolp se s svežo fasado, novimi polkni in bakreno obrobo že nekaj časa blešči na Lentu, vendar se kulturno prizorišče še ni moglo odpreti zaradi del v notranjosti, ki pa so po enem letu končno v zaključni fazi. Z njimi Maribor pridobiva dva nova odra, enega lepšega kot drugega. V pritličju, kjer so poglobili tla, je nastal mini amfiteater za sto ljudi, ki se lahko po potrebi izravna z nivojem odra in postane denimo plesišče.

Pomikajte se z miško ali prstom (na mobilnem telefonu) po spodnji fotografiji:

​Pod velikimi oboki, kjer se bodo odvijali med drugim jazz koncerti, so tudi sanitarije, v njih pa presenečenje - prezentacija originalnih vhodnih vrat stolpa, ki so bila dolga leta zasuta in načrtovalcem neznana. To je tudi zapletlo obnovo, saj je bilo treba zaradi odkritja marsikaj projektirati na novo. V pritličju so našli še stari vodnjak, ki se ga zaradi previsokih stroškov niso odločili dati na ogled obiskovalcem z izpostavitvijo.

Sodni stolp je odslej tudi povezan z zunanjim avditorijem Lutkovnega gledaliča. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Pomikajte se z miško ali prstom (na mobilnem telefonu) po spodnji fotografiji:

Navdušenje pod veličastnim ostrešjem

Iz pritličja kulturnozgodovinskega objekta so na novo zgradili stopnice v nadstropje, ki je gotovo eno najatraktivnejših prizorišč v mestu. V etaži, ki so jo nadgradili z galerijo, so najprej predvideli prostor za razstave in simpozije, a so zaradi velikega zanimanja iz kulturnih krogov, navdušenih nad okroglim ambientom, poudarjenim z zanimivim parketom in veličastnim ostrešjem, omogočili tudi umestitev manjših koncertov in gledaliških uprizoritev, je povedal Teobald Pajnik iz projektne pisarne mariborske občine. Ta bo za obnovo odštela nekaj manj kot milijon evrov, pri čemer bo 80 odstotkov dobila povrnjenih iz Evropske unije.

Okrogli prostor z zanimivim parketom in veličastnim ostrešjem je tudi v kulturnih krogih požel veliko zanimanja in navdušenja. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Pomikajte se z miško ali prstom (na mobilnem telefonu) po spodnji fotografiji:

V pritličju so poglobili tla in postavili mini amfiteater za sto ljudi. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

"Izvedba ni bila preprosta," je o obnovi povedal Mirko Mihalič, pomočnik vodje gradbišča iz podjetja Lesnina MG oprema iz Ljubljane. Največje dele železne konstrukcije za galerijo so tako lahko v objekt spravili, šele ko so porušili oziroma začasno odprli del starega zidu. Da so v etaži sploh pridobili uporaben prostor, pa so morali najprej zravnati tla, ki so bila kriva, saj so sledila liniji obokov pritličnega stropa. Da so to odpravili, so ponekod nasuli tudi meter materiala, pri tem pa pazili, da niso zakrili zgodovinskih strelnih lin, ki jih je zaradi posebne izpostavitve še vedno mogoče videti.

Večje dele železne galerije so v objekt spravili tako, da so porušili oziroma odprli del starega zidu.
Igor Napast
Impozantno ostrešje
Igor Napast

Konkretno gretje le v pritličju

Sodni stolp je odslej povezan z zunanjim avditorijem lutkovnega gledališča, saj so v ta namen med etažama naredili preboj. Uredili so tudi okolico vhoda v objekt, ki je zdaj lepo povezan s sosednjo gostinsko-turistično hišo Brvarjevih.

Prezentacija originalnih vhodnih vrat stolpa, ki so bila dolga leta zasuta in načrtovalcem neznana.
Igor Napast

Namen obnove je bil tudi omogočiti, da bodo lahko prireditve v Sodnem stolpu tekle vse leto. Kulturnozgodovinski spomenik ob Dravi je bil namreč doslej v uporabi le v času Festivala Lent, pozimi pa nikoli, ker ni bilo ogrevanja. To so zdaj vgradili, a le v pritličju, v etaži so namreč namestili le nekaj ogrevalnih panelov. Zgornjega prostora tako pri večjih minusih pozimi še vedno ne bo možno konkretno ogreti, je povedal Mihalič, tudi zato, ker zaradi zahtev zavoda za varstvo kulturne dediščine niso smeli zagraditi strešnih loput.

Sodni stolp je dobil tudi nove oplesk in polkna, uredili so tudi okolico pri vhodu v objekt.
Igor Napast

Narodni dom ne bo upravitelj

Dela so se sicer nekoliko zavlekla zaradi raznih presenečenj, ki jih skoraj vedno servirajo stare hiše, pa tudi epidemije, ki je krnila delovno silo. Načrte jim je prekrižala tudi hladna pomlad, zaradi katere ni bilo možno prej položiti parketa. Vendar je zdaj potrebno le še uporabno dovoljenje, Sodni stolp pa bo, kot kaže, odprlo že Borštnikovo srečanje, ki se začne sredi junija. "Ravno včeraj so bili na ogledu predstavniki te prireditve, ki želijo tukaj umestiti nekaj predstav," je razkril Mihalič, na občini pa so to informacijo potrdili. Z novo pridobitvijo kujejo načrte tudi v Narodnem domu Maribor, ki bi rad tja znova umestil del programa Festivala Lent, je povedal direktor Vladimir Rukavina.

Pomikajte se z miško ali prstom (na mobilnem telefonu) po spodnji fotografiji:

Igor Napast

Prav Narodni dom je bil sprva mišljen za upravitelja, vendar so se občinski načrti spremenili. Kdo bo Sodni stolp dolgoročno upravljal, še ni zakoličeno, bo pa to predvidoma posebna delovna skupina, uglašena z občinskim uradom za kulturo. A ne bo upravljala le Sodnega stolpa pač pa tudi Minoritsko cerkev in zunanji avditorij Lutkovnega gledališča, trojček prizorišč pa bo nosil ime Center Minoriti. "To bo ena produkcijska enota, skupnega upravitelja še iščemo. Bi pa delovali kot male Križanke," je razložil Pajnik. Po naših informacijah je za zdaj zamišljeno, da bi delovna skupina delovala pod okriljem Lutkovnega gledališča, ki ima tam vso infrastrukturo, v vsakem primeru pa bodo prizorišča lahko koristile različne institucije.

Igor Napast

Pomikajte se z miško ali prstom (na mobilnem telefonu) po spodnji fotografiji:

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta