(FOTO) Tadej Toš: O diagnozi fukjenitisa

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
22.05.2020 14:00

Prva kulturna predstava po karanteni: O genezi norosti, ki jo je rodil koronavirus, ali prosto po Tošu: diagnoza fukjenitis

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na "fotografiji za zgodovino" so si gledalici nadeli maske, nato pa jih spet sneli, saj so bile obvezne le ob prihodu in odhodu iz dvorane.
Sašo Bizjak

Bil je smeh, tekle so solze, pa ni šlo za vrnitev v šolo, ampak nekaj veliko boljšega - sploh prvo predstavo, odkar so v Sloveniji pred dvema mescema zaprli gledališča, kina in druge prireditvene prostore, ki s Tadejem Tošem ​ni mogla zgrešiti. Stand-up komiku in igralcu je v skoraj dveh urah brzinskega govorjenja in gestikuliranja v roza rokavicah uspelo nastaviti ogledalo norostim koronačasa nas vseh, tudi oblasti. Je pa mestoma filozofsko razpoloženi Ptujčan ugotovil, da bo kultura ljudem vrnjena zadnja, ker se prav z njeno pomočjo lahko smejemo temu, kar nam je bilo zapovedano.

Občinstvo po dva ali štiri osebe je bilo razpršeno po dvorani Narodnega doma, ki sicer sprejme 300 ljudi.
Sašo Bizjak

Namesto gotof razprodan

Prav nenavadno se je bilo ozreti na veliko dvorano Narodnega doma za 300 oseb, kamor so minuli četrtek spustili pedeseterico, ki je sedela v razpršenih skupinah po dva ali štiri. "Če bi pred dvema mesecema imel predstavo s 50 ljudmi, bi mi rekli 'gotof si', danes pa smo r-a-z-p-r-o-d-a-n-i," je s številkami, ki jih zadnja dva meseca ves čas spremljamo, začel tudi Toš in izračunal, da bi moral narediti sto ponovitev, če bi želel nasmejati toliko ljudi, kot jih sprejme veliki oder Festivala Lent, oziroma kar dva tisoč, če bi želel na ta način pokriti vse Mariborčane. Nato je poklical fotoreporterje, ki so naredili "fotografijo za zgodovino", občinstvo pa si je za priložnost nadelo maske. Med samo predstavo namreč niso bile obvezne, ta zaščitni ukrep so gledalci morali upoštevati le ob prihodu in odhodu s prizorišča. Nekako tako kot velja v gostilni, le da je ekipa Narodnega doma budno spremljala, da je vsak obiskovalec v stavbo vstopal posamično oziroma s člani istega gospodinjstva in se razkužil. Toš ni pozabil omeniti, da "se bomo malo razkužili", v vinorodnem okolišu, s katerega prihaja, pomeni nekaj čisto drugega kot nova realnost, zaradi katere se ti po štirinajstih dneh "vžgejo roke".

Za red je skrbela cela ekipa Narodnega doma. 
Sašo Bizjak

O virusu, ki napade dušo

V tokratni komediji prostega sloga je Toš v svojem značilnem stilu obdelal korona absurde, od mrzličnega kupovanja toaletnega papirja, nelogičnih vladnih ukrepov, nabav ventilatorjev in mask, družbene psihoze in štajerske varde, pa do tega, da je brisanje nosu danes pogumno dejanje. "Nam je bilo jasno, zakaj so Italijani padali. Oni živijo drugače, imajo velike družine in se, 'cara mia', nonstop nekaj lupčkajo ... Slovensko družinsko kosilo pa zgleda tak, da najprej rečeš: 'Če oni pridejo, mi ne bomo'," je komik med drugim pojasnil, zakaj so pred začetkom epidemije mnogi gojili odnos "kaj te bo toti virus".
Najbolj pa je vžgal povzetek, da je med koronavirusom marsikdo izgubil zdravo pamet. "Imaš tudi virus, ki napade dušo. To je fukjenitis. Za enim koronavirusom, zadaj vedno hodi deset fukjenitisov," je ugotavljal, da prej ni vedel, da je toliko ljudi trčenih, butastih ali norih, ker to po mnenju Toša ni dovolj povedna beseda, ampak "fukjenih". In sam na veliko razširil še en virus - virus smeha, ki je po njegovem ključen za premagovanje teh represivnih časov.

 
Sašo Bizjak
Bo v maloštevilni publiki v velikem prostoru preskočila iskra smeha, se je pred predstavo spraševal Tadej Toš.
Sašo Bizjak

Smeh je še vedno med nami

Enake sentimente je delilo tudi občinstvo. "Super, enkratno, neponovljivo. Tošu vedno uspe na smešen način prikazati (žalostno) resnico. Prav fino je spet priti med ljudi, po dolgem času in videti, da ni tako hudo in da je smeh še vedno med nami," je izpostavila ena od gledalk, Mojca Lovec.
Ponovitve komedije, ki je nekakšen večdnevni uvod v Festival Lent, so razprodane, a priložnosti za tiste, ki želijo slišati Toševo genezo korona norosti, bo gotovo še dovolj. Že 30. maja pa štafeto smeha v Narodnem domu, kjer so sicer štartali tudi z drugimi kulturnimi prireditvami, prevzema Matjaž Javšnik.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.