(FOTO) Trafika ob Mestnem parku v znamenju starih novoletnih okraskov in voščilnic mariborskih družin

mbk
15.12.2022 19:40

Razstava nosi naslov Srečnega pa zdravega, ki je najbolj pogosto praznično voščilo, zapisano tudi na večini čestitk, ki so razstavljene

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Na milijone božičnih voščilnic in novoletnih čestitk je še ne tako dolgo nazaj potovalo po Sloveniji, Jugoslaviji in prek meja. Danes jih vse bolj nadomeščajo kratka sporočila, elektronska voščila in čestitke po družbenih omrežjih. A mariborske družine hranijo dragocene dokumente minulih časov: božično-novoletne okraske in voščilnice, ki so ostali v zaprašenih škatlah in albumih. Del te družinske dediščine so včeraj v Toti trafiki ob Mestnem parku zbrali in predstavili člani Društva Trafika, ki v tej lepotici ob parku od letos izvajajo program.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Med spomini na dobre stare praznične čase so krhki okraski, ki so krasili jelke naših (starih) staršev, lično oblikovane voščilnice iz petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja, sledijo jim izrazito kičaste iz poznih sedemdesetih in osemdesetih let, našla pa se je tudi kakšna predvojna voščilnica, tudi z likom parklja, ki spremlja prvega dobrega moža. Med razstavljenimi predmeti je tudi svetlobna veriga za jelko, ki je v osemdesetih krasila jelko ene od mariborskih družin. Razstava nosi naslov Srečnega pa zdravega, ki je najbolj pogosto praznično voščilo, zapisano tudi na večini čestitk, ki so razstavljene. "Želimo vam v novem letu 1948 obilo zdravja, sreče in zadovoljstva," piše denimo v tisti, ki je bila decembra 1947 poslana iz Maribora v Hoče.

Razstava Srečnega pa zdravega v Toti trafiki bo odprta do konca leta vsak torek in četrtek med 16. in 18. uro ter ob sobotah med 10. in 12. uro. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta