(FOTO) Vroča noč v Vinagovi kleti: Kako je bilo na prvem podzemnem vinskem festivalu

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
25.08.2024 19:37
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinarji so izrazili zadovoljstvo, da jih je Vinag združil v osupljivem ambientu.
Tadej Regent

Bil je dogodek, ki je pokazal mariborski potencial, ne le vinskega, tudi prireditvenega in družabnega. Prvi podzemni vinski festival v Vinagovi kleti lahko označimo za popolno uspešnico. Ena največjih in najstarejših kleti v Evropi, za katero so tudi težki, turbulentni časi, je spet na zemljevidu. Verjetno še nikoli ni bila tako oblegana, pa tudi tako vroča. Ne le zaradi odličnega vina in programa v misterioznih podzemnih rovih, ki so ga organizatorji dodelali v perfekcijo, pač pa tudi dobesedno. Trlo se je namreč obiskovalcev, ki so s svojo telesno temperaturo tamkajšnjih stalnih 14 stopinj Celzija tako dvignili, da so jopice ostale v torbah in rokah, v sandalih pa ni zeblo.

Pivci so iskali špricar

Predstavilo se je 30 vinarjev iz zlasti štajerskega konca, pa tudi širše. Vse od popoldneva do večernih ur niso imeli predaha. Vino je teklo v potokih, kako tudi ne bi, saj je bil zapitek poravnan z ne pretirano visoko vstopnino 25 evrov oziroma na dan prireditve 30 evrov. Vinarji so bili dobro razpoloženi, vsakomur pripravljeni povedati kaj več o svojih vinih in z gosti razdreti šalo. In kaj je najbolj teklo? V prvi vrsti sveže, v končni fazi pa vse, torej od penin do laških in renskih rizlingov, sauvignonov, šiponov ter sivih pinotov, pa tudi slajših vin. 

"Največje povpraševanje je po sauvignonu, ker je v modi in ker je sorta, ki da zelo različna vina," je povedala Martina Kraner iz jakobske kleti Vina Plateis. "Zelo smo veseli, da se je začelo dogajati v Vinagovi kleti, ki je ponos mesta. Presenečeni smo nad odzivom, ljudje so željni takih dogodkov, vsi nam povedo, da bi se to moralo dogajati mesečno," je razlagal Gregor Tašner iz hiše Puklavec Family Wines. Pivci so sicer izjemno povpraševali tudi po špricarjih, kar je za takšen dogodek nekoliko bogokletno, a ker je bil vroč dan, so vinarji razumeli, špricarja pa vseeno niso točili. Na voljo je bil le pri Vinagovem pultu. "Zanimanje za špricar? Saj vidite - takšno, da se kar kadi," se je smejal Vinagov točaj, ki je kozarce polnil s takšnim tempom, da je pijača pljuskala čez rob. Oblegana je bila tudi mariborska vinska kraljica Maruša Mukenauer, ki je vse graciozno prenašala. "Škoda, da te kleti nismo izkoristili že prej, a ideja je super in verjamem, da bo festival uspeval tudi v prihodnjih letih," je razmišljala.

Instagramabilna klet

Obiskovalci so prišli iz vseh koncev Slovenije, tako mladi kot stari, pari, različne družbe, prav vsi pa navdušeni nad ambientom in kulturno-zabavnim programom, ki je vključeval slikarja, saksofonista, bruhalca ognja in akrobatko, ki je dih jemajoče plesala pod stropom kleti, najprej na visečem obroču, nato na zračni svili. "Bila sem na podobnem dogodku v Hotelu Kempinski v Portorožu, kjer je bila klasična glasba in vse zelo fino, ampak tukaj je bolj pristno, saj smo tam, kjer je vino doma," je povedala Julija iz Ljubljane. Darjo Hauptman iz Celja so z obiskom festivala prijateljice presenetile za 40. rojstni dan. "Popitih kozarcev več ne štejemo, tudi ne znamo več šteti," se je šalila družba.

Instagramabilno klet, v kateri je bilo na ogled nekaj krajših stranskih rovov s sodi in steklenicami, so ljudje izkoristili za fotografiranje, med njimi tudi tri mlada dekleta. "Čeprav je veliko starejših, se imamo super. Prisotni so res dobri, znani ponudniki vin," je povedala Sergeja Gaberžnik, ena od njih. Edina kritika je prišla od tistih z bolj umirjenim, izbranim okusom, ki sta jih motila glasna glasba in to, da so bili vsi vinarji stisnjeni v enem rovu, zaradi hrupa in gneče tako ni bilo možno kakovostno govoriti z njimi. A kdor je iskal zabavo, stimulacijo vseh čutov in nekoliko drugačno izkušnjo, je prišel na svoj račun. Večer se je zaključil z afterpartyjem v eni od večjih Vinagovih podzemnih dvoran, prizorišču, ki se ga ne bi sramovala niti Ambasada Gavioli. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta