(FOTO) Vsaj dobra polovica dijakov spet v šoli, a z maskami ves čas v eni učilnici, ki je ne smejo zapuščati

Barbara Bradač
08.03.2021 09:30
Polovica dijakov prvih treh letnikov je po nekaj več kot petih mesecih izobraževanja na daljavo danes lahko znova odšla v šole.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dijaki Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor so se vrnili v šolske klopi.
Andrej Petelinšek

Pouk za dijake prvih treh letnikov je danes stekel po modelu C, kar pomeni, da se bodo dijaki polovice oddelkov ta teden izobraževali doma, druga polovica pa v šoli, naslednji teden pa se bodo zamenjali. V šoli so se pridružili dijakom 4. letnikov, ki se v šolskih klopeh spet izobražujejo od sredine februarja, pa tudi vsem osnovnošolcem. Kar nekaj jeze in nestrinjanja med nekaterimi starši vzbuja pred dnevi spremenjeni odlok, ki določa, da morajo vsi dijaki in zaposleni v srednjih šolah ves čas nositi zaščitne maske, prav tako zaposleni in učenci osnovnih šol od vključno 6. razreda. Maske so zanje obvezne, četudi so razredi mehurčki.

Andrej Petelinšek

V razredu ali 0 ali 30 dijakov

Le dober mesec in pol so bili vsi dijaki v zadnjem letu v šoli, preostanek pa na šolanju na daljavo. Ravnateljica Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor Alenka Ambrož Jurgec iskreno pove, da se vsi dijaki vrnitve najbolj ne veselijo, kot so ji povedali, so še z veseljem kak teden na šolanju na daljavo. Nelogično pa se ji zdi vztrajanje ministrstva za izobraževanje pri tem, da se oddelki ne smejo deliti. So namreč ena redkih šol, ki imajo sistem vzpostavljen tako, da lahko učitelji hkrati poučujejo v učilnici in na daljavo. "Mi bi lahko otroke vseh oddelkov vseh letnikov sprejeli v šoli. Naša šola je dovolj velika, saj jo je včasih obiskovalo enkrat več dijakov. Učilnice so opremljene s pleksi steklom pred katedrom, opremljene so s kamerami in profesorji so usposobljeni in pripravljeni, da hkrati poučujejo v učilnici in hkrati prenašajo učno uro preko spleta za dijake, ki so doma. Naši razredi so majhni, kjer so premajhni, bo pouk v dveh učilnicah, zato se mi je zdelo smiselno, da je hkrati namesto 30 učencev v razredu le 15 učencev enega oddelka, preostali iz istega oddelka pa bi bili na daljavo, ker je to tudi bolj logično, več je prostora v razredu, naslednji teden se zamenjajo in nikoli ne bi bilo gneče, ampak tako ne smemo organizirati pouka, ker oddelkov ne smemo deliti in morajo biti v šoli vsi učenci enega oddelka. Torej, ali so v razredu vsi ali nihče," nelogičnost povzame ravnateljica. Torej da ni avtonomna odločitev ravnatelja, kako bo pouk v šoli organiziral.

Andrej Petelinšek

Čeprav so v mehurčku, so maske ves čas obvezne

Učenci polovice prvih letnikov, polovice drugih in polovice tretjih letnikov ter vsi zaključni letniki so danes ponovno odprli vrata učilnic na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor. Čeprav morajo imeti vsi dijaki ves čas maske, tudi v matičnih učilnicah, pa učilnice ne smejo zapuščati. Če bo dijak v razredu zbolel, bodo kljub nošnji mask morali vsi dijaki tega razreda v karanteno. Ravnateljico Andrejo Zver Dobaj skrbi fizična omejitev v šoli, saj bo več ur v enem razredu ves čas skupaj po 25 otrok zelo različnih karakterjev. "Za srednješolce, verjetno tudi za osnovnošolce, je problem biti ves čas v eni učilnici. Navajeni so v daljšem odmoru oditi iz šole, pretegniti noge, si prezračiti glavo, kupiti malico. V tem, da ne smejo iz matičnih učilnic, pričakujem dolgoročno največ težav in me vzgojno res bega. Kdo zdrži v eni učilnici z več ljudmi cel dopoldan in motivirano in aktivno dela?" se sprašuje ravnateljica. Na šoli imajo za malico namenjeno eno šolsko uro. Dijakom, ki imajo naročeno malico na šoli, jo bodo dežurni dijaki dostavili v matično učilnico, tisti, ki pa niso naročeni, si bodo malico morali prinesti s seboj, saj učilnice ne smejo zapuščati, pojasni ravnateljica, ki upa, da jim bo vreme še naprej služilo in bodo lahko okna še naprej ves čas odprta.

Andrej Petelinšek

Tudi učitelji so heroji

Veliko veselja je med dijaki, za ravnatelje in profesorje pa delo malo v učilnici, malo na daljavo sploh ni mačji kašelj. "Najbolj trd oreh je, da ne sme biti mešanja oddelkov, kar je pri nas težko predvsem pri športni vzgoji in pri tujih jezikih, ko imamo veliko skupin, ter 4. letniki pri maturitetnih predmetih. Ker mešanja ne sme biti, smo razrede, ki se sicer mešajo, ločili tedensko," organizacijo pojasnjuje ravnateljica Andreja Zver Dobaj. Za učitelje pa delo tako v učilnici kot na daljavo pomeni več dela, saj je treba tudi otroke na daljavo voditi in jim dajati povratno informacijo. "Ja, res so heroji zdravstveni delavci, klobuk dol pred njimi, ampak v tem zadnjem letu so heroji tudi učitelji. To je eno garanje, tudi če je pouk samo na daljavo, najti mero, kdaj je dovolj, kdaj ugasniti računalnik, kdaj nehati dajati povratno informacijo, kdaj nehati biti staršem na razpolago, tudi na razpolago meni, ravnateljici. Vsak že pričakuje, da smo ves čas na voljo. Že sedaj je bil izziv, ampak upam, da bomo speljali zadevo tako, da bo prav dijakom kot učiteljem, ker če bodo učitelji pregoreli, potem ne bo ne takšnega ne drugačnega pouka."

Vsi so v ponedeljek prišli, le en dijak, ki sodi v rizično skupino, ne.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta